RP: Yoksulluk PKK'ya itiyor

Güncelleme Tarihi:

RP: Yoksulluk PKKya itiyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 15, 1997 00:00

Haberin Devamı

RP'ye göre, kötü koşullar içindeki halk için PKK çekim merkezi... RP'nin asker kökenli Ağrı Milletvekili Sıddık Altay'ın hazırladığı genel görüşme önergesinde, ‘‘Boşaltılmış köyler, yoğun şekilde yaşanan göç, yoksulluk, işsizlik, dışlanma duygusu, gelecekten umutsuzluk, kötü yaşam koşulları, bu bölgedeki insanımız için yasadışı örgütleri çekim merkezi haline getirmektedir’’ denildi. Önerge özetle şöyle:

NEGATİF GELİŞMİŞLİK

Ülkemizde özellikle son yıllarda bölgelerarası gelişmiş farkları giderek artmıştır. DPT'nin resmi rakamları, Doğu'nun sosyo-ekonomik gelişmişlik endeksinin -1.3 olduğunu ortaya koymuştur. Ülkemizin bir diğer bölgesi Marmara'da aynı endeksin +1.19 olması, aradaki fark açısından düşündürücüdür. Bu göstergeden anlaşılacağı gibi, Doğu halkı gelir, istihdam ve refah bakımından Türkiye'nin çok altında yaşamaktadır.

BİN DOLAR BİLE DEĞİL

Türkiye nüfusunun altıda birinin yaşadığı Doğu'da kişi başına düşen ortalama gelir bin doların altındadır. Tarım ve hayvancılık yok olmak üzeredir.

REFAHYOL'A ELEŞTİRİ

Şimdiye kadar bölgeye yönelik, değişik hükümetlerce 10 ayrı ekonomik paket açılmış, fakat bunlar başarısızlıkla sonuçlanmıştır.

MAKUS TALİHİ YENMEK

Doğu'nun makus talihinin değişebilmesi için GAP projesi kapsamına giren yörelerde plan, altyapı, konut, sanayi, maden, tarım, enerji, ulaştırma ve eğitim gibi alanlarda hizmetlerin uzman kuruluşça bir program çerçevesinde koordine edilmesi zorunlu hale gelmiştir.

BÖLGE KALKINMA İDARESİ

Tüm bu hizmetleri yapmak ve yaptırmak, gerekli tedbirleri almak, kurum ve kuruluşlar arasında koordinasyonu sağlamak üzere hükmi şahsiyeti bulunan, Doğu Anadolu Bölgesi Kalkınma İdaresi Teşkilatı'nın kurulması gerekmektedir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!