RP, düş kırıklığı

Güncelleme Tarihi:

RP, düş kırıklığı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 20, 1997 00:00

Haberin Devamı

Aydın Menderes'in sağ kolu, Refahyol Hükümeti'nde Denizcilikten sorumlu Devlet Bakanı olarak görev yapan Gürcan Dağdaş, RP'ye, ‘‘özeleştiri döneminin başlaması'' çağrısında bulundu. RP'nin merkez partisi olamadığını ve bu yüzden düş kırıklığına uğradıklarını belirten Dağdaş, ‘‘İtirazlarımız kabul edilmezse yeni adres ararız'' uyarısında bulundu. Dağdaş, RP ile ilgili görüşlerini Hürriyet'e şöyle anlattı:

- Siyasi çizgisi benzediği için mi Demokrat Parti'den RP'ye geçmiştiniz?

RP, Türkiye'de demokrasinin azlığı noktasındaki itirazların odaklaştığı bir sivil örgütlenmeydi. Sayın Erbakan'ın, RP'nin DP'nin devamı olacağı beyanları tercihimizi önemli ölçüde etkilemişti.

- Erbakan'ın ‘46 ruhunun RP'de devam ettiği' sözü doğru mu?

RP ile DP'nin 46'daki söylemleri farklı. DP İzmir kordonda sabaha kadar eğlenen insanla ve Erzurum'da sabah namazından çıkan insanı aynı çatı altında birarada tutabilmiş. DP, kimliğinin ana akslarını tarif etmiş; bu kimliğin farklı tonlarını da bünyesinde tutabilmiş. Bu noktalardan bakınca RP, DP'nin 97 versiyonu değil. RP, demokrasi hedefini daraltmış.

- Bu daralmanın nedeni RP'nin İslamcı bir parti olması mı?

RP, belki İslam adına demokrasinin daha genişlemesi noktasında itirazları olan insanların yoğun olduğu bir parti. Söylemlerine de İslamla ilgili motifleri yerleştirmiş. Ama demokrasi adına daha geniş açılımlara fırsat veren bir anlayışla, bu daralmayı genişletmesi mümkün olabilir.

- Uygulamaları bu yönde mi?

Hayır. Bu işi sadece söylem noktasında tutan bir anlayışa şahit oluyorum. RP'yi 24 Aralık seçimlerinden sonra daha yakından tanıyabildim. Bazen İslam'ın esasıyla yakından alakalı olunmadığını gördüm.

- Bir örnek verebilir misiniz?

Hasan Hüseyin Ceylan'ın, sarıklı namaz kılmanın 70 kere daha sevap olduğu sözleri sıkıntı getirdi. Bu, İslam'ı yaşayan cami cemaatinde de bir burukluk yarattı. Bu söylemciler, İslam'ı anlaşılır olmaktan uzaklaştırıyor.

ÖZELEŞTİRİ GEREKLİ

- Bu çizgiyi eleştirdiğinize göre, RP nasıl bir söylem tutturmalı?

Üyesi olduğumuzdan beri RP'nin daha fazla demokrasiyi sadece İslam adına değil, Türkiye'deki tüm insanlar adına savunmasını istedik. Sadece sarık ve türban problemiyle sıkıntısı olan insanları rahatlatma görüntüsü RP'yi lokalize eder. RP, özeleştiri yaparak yeni bir yere oturmalı. RP, 46'daki DP'nin 97 versiyonu olmalı. Farklı tonların birarada yaşayabileceği bir merkez partisi noktasına taşınmış bir RP, Türkiye'ye de faydalı olur.

- Ya RP böyle bir noktaya gelmezse...

Eğer RP, itirazlarımızı halledecek bir adres gibi gözükmüyorsa yeni bir adresin arayışına gideriz. RP kamuoyunda sadece Şevki Yılmaz'ın ve Hasan Hüseyin Ceylan'ın söyledikleriyle tanınmaya devam ederse, bu, RP'nin içinde veya dışında olma sorusunu önümüze koyar. RP'nin bir kısım söylemcileri hükümeti sıkıntıya soktu. Bazı kesimler İslam'dan iskontoya çalışıyor; Ceylan gibiler de İslam'a zam gayretinde. Tartışmanın ne iskonto, ne de zam tarafındayız. Türkiye'nin önceliği demokrasi ve hukuktur.

- Refahyol dönemindeki gerginlik nereden kaynaklandı?

Bir parti iktidarda olduğu dönemde Kudüs gecesini muhalefette olduğu dönemdeki gibi kutluyor. ‘Kudüs gecesi farz mıdır, vacip midir, neden bu kadar gerekliydi bu dönemde?' diye sorduğumda farz, sünnet olmadığını söylüyorlar. Gerginliğin hissedildiği adreslerden biri Sincan'daki Kudüs gecesi. Tankların yürümesi de RP karşıtı cephenin malzemesi oldu.

- Sincan olayının hata olduğunu kabul ediyorsunuz.

Hata oldu. RP kamuoyunda anlaşılabilir hale gelmenin yollarını aramalı. RP, Sultanbeyli'de yüzde 55, Bakırköy'de yüzde 10 almış. RP, bu 10'u yüzde 40'a çıkarmanın yolunu bulmalı. Yeni simalar, yeni düşünceler gelebilmeli. Düşüncelerin farklı tonları birarada yaşayabilmeli.

- RP muhalefet dönemini özeleştiri için kullanabilir mi?

Bu dönem RP'nin özeleştiri yapması için faydalı bir dönem olarak algılanabilir.

KARAR NOKTASINDAYIM

- Siz de durumunuzu yeniden değerlendirecek misiniz?

RP'yi bu noktada görmek istiyoruz. Böyle bir RP'nin demokrasi, hukuk açısından özlemini duyduğumuz bir Türkiye'nin imarında büyük katkıları olabilir. Böyle bir RP'de bulunmak, bizim adımıza da, Türkiye adına da keyif verici birşey. Ama böyle bir RP olmayacaksa bizim siyasete RP ile devam edip etmeyeceğimizle ilgili bir karar noktasına gelmişizdir.

- Bu noktadan çok uzak değilsiniz anlaşılan.

- Bu söylediklerimin RP'de nasıl bir yankı bulacağını gözlemek istiyorum. Bu RP'ye medya aracılığıyla bir mesaj değildir. RP grubunda söz istedim, orada da anlatacağım.

- Sözlerinizin RP'de yankı bulacağına gerçekten inanıyor musunuz?

- 16 aydır RP'nin merkez parti olabilmesi için gayret ediyoruz. Şimdiye kadar söylediklerimiz RP'de, RP dışına çıkacak insanların konuşmaları gibi algılandı. Kendi adıma bir düş kırıklığı olarak da görüyorum. Belki sözlerimiz muhalefet dönemi içinde bir anlam ifade eder. Halen ümitliyim.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!