Rota virüsü nedir? Rota virüsü enfeksiyonu

Güncelleme Tarihi:

Rota virüsü nedir Rota virüsü enfeksiyonu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 20, 2018 17:02

Aşırı kusma, ishal ve halsizlikle ortaya çıkan ve sıvı kaybetmeye bağlı olarak bebek ölümlerine kadar önemli sonuçlara neden olabilen rota virüsüne karşı, özellikle kış aylarında dikkatli olmak gerekiyor. Bu virüs kış aylarında bebek ve çocuklarda önemli ölçüde salgına neden olabiliyor. Peki, rota virüsü nedir?

Haberin Devamı

Rota virüsü enfeksiyonu, virüs bulaşmış yiyecek ve içeceklerin ağız yolu ile alınmasından ortalama 2 gün olmak üzere 1-3 gün sonra kusma ve ateş ile kendini gösteriyor. İşte, Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü'nden alınan bilgiler ışığında 'Rota virüsü nedir?' sorusunun yanıtı...

Nedir?

Rota virüsün neden olduğu, bebekler ve küçük çocuklarda genellikle kusma ve ateşle birlikte kansız ishal ile seyreden akut barsak enfeksiyonudur.

Nasıl Bulaşır?

Bulaşma; dışkı ile kirlenmiş su ve gıdalarla olur. Özellikle kreş, bakımevleri ve çocuk hastanelerinde salgınlar görülebilir. Aile içi yayılım sıktır. Rota virüsler ishalin ortaya çıkmasından önceki günlerde de dışkıda bol miktarda bulunur.

Hastalık en çok 4-5 yaş arası kreş ve bakımevinde kalan çocukları etkilemektedir.

Haberin Devamı

Belirtileri Nelerdir?

Başlıca belirtileri genellikle 48 saatten az süren kuluçka dönemini izleyen ateş, kusma ile başlar. Sık, sulu, özellikle çok kötü kokulu kansız ishal belirtilere eklenir. İshal 5 - 7 gün sürebilir. Özellikle süt çocuklarında kusma, ishal nedeniyle dehidratasyon gelişebilir. Bağışıklık sistemi yetersiz olan hastalarda hastalık daha uzun ve ağır seyir gösterir.

Tanısı Nasıl Konur?

Tanı için dışkı örneği tercih edilir. Tanıda öncelikle başvurulan yöntemler antijenik yapıları saptamaya dayalı testlerdir.

Tedavisi Nasıldır?

Tedavide başlıca amaç; kusma, ishale bağlı ortaya çıkabilecek dehidratasyonun önlenmesidir. Beslenme devam ettirilmelidir, mümkünse sık aralarla azar azar beslenme yapılmalıdır. Az yağlı gıdalar tercih edilmeli, özellikle anne sütü ile beslenme kesilmemelidir. Yeni doğan bebekler ve 3 ayın altındaki çocuklar anneden geçen antikorlar aracılığı ile enfeksiyondan korunurlar, hastalığı daha hafif geçirebilirler.

Hastalık belirtisi gösteren kişilerin derhal hekime başvurmaları gerekmektedir.

Korunma Yolları Nelerdir?

Genel hijyen önlemleri (el temizliği, temiz su ve gıda kullanımı) bulaşmayı azaltır. El yıkama, enfekte vakaların izolasyonu, hastanelerde hastane kaynaklı ishali önlemede yardımcıdır. Virüs yakınmaların ortaya çıkışından 10 - 12 gün sonrasına kadar dışkı ile atılmaktadır.

Haberin Devamı

Rota virüse karşı aşı uygulanmaktadır.

Kimler Riskli Gruptadır?

Hastalık açısından kreşe veya bakım evine giden çocuklar ile çocuk hastanesinde tedavi gören çocuk hastalar risk grubundadır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!