Romatizmalılar için umut

Güncelleme Tarihi:

Romatizmalılar için umut
Oluşturulma Tarihi: Ekim 30, 2000 00:00

Haberin Devamı

İngiliz bilim adamları, romatizmayı ortadan kaldıracak yeni bir ilaç geliştirdiklerini açıkladılar.

Londra Üniversitesi'nden bir grup bilim adamının yaptığı araştırmaların sonucunda üretilen ilaç, vücudun romatizmaya neden olan genetik açıdan hatalı akyuvarlarını ortadan kaldırıyor ve vücudun hatasız yeni akvuyarlar üretmesine olanak tanıyor.

Tek dozda tedavi imkanı veren ilacın, romatizma yüzünden acı çeken ve hareket imkanları sınırlanan, sayıları sadece İngiltere'de 750 bini bulan hastaya umut vereceği belirtiliyor.

Londra Üniversitesi bilim adamları, romatizmaya vücudun doğal savunma mekanizmasının yanlış rol oynamasının neden olduğunu, ağrılara söz konusu savunma mekanizmalarının sağlıklı mafsallara saldırmasının yol açtığını düşünüyorlar.

Normalde, B-hücresi adı verilen akyuvar hücrelerinin ürettikleri antikorlarla virüsler ve bakterilerle savaştıklarını hatırlatan doktorlar, romatizmada ise, genetik hatalarla malul olan sahte antikorların devreye girdiklerini ve hem sağlıklı mafsallara saldırdıklarını, hem de kendi hatalı kopyalarını çoğalttıklarını belirtiyorlar.

Araştırmayı yürüten bilim ekibinin başkanı Prof. Jonathan Edwards'a göre, tek doz olarak üretilmesi planlanan yeni ilaç, hatalı B-hücrelerini ortadarn kaldırmaya yönelecek. Tek dozluk tedavinin ardından hastanın B-hücrelerinin ortadan kaldırılacağını ve vücudun doğal mekanizması gereği yeni B-hücreleri üreteceğini belirten Prof. Edwards, yeni üretilen B-hücrelerinin aynı genetik hatayla malul olmalarının ise son derece küçük bir olasılık olduğunu bildirdi.

20 hasta üzerinde yapılan ilk denemelerin başarılı olduğuna da işaret eden uzmanlar, pek yakında uluslararası alanda daha geniş çaplı denemelere girişeceklerini belirtiyorlar. İlk denemelerde 18 hastanın tümüyle iyileştikleri, ilacın iki hasta üzerinde ise etki göstermediği açıklandı.

Prof. Edwards, kendi izahlarının doğru olması halinde, bağışıklık sistemi kaynaklı hastalıkların bilgisayarlara dadanan virüsler gibi kabul edilebileceği görüşünde. Prof. Edwards, "Bilgisayardaki virüsten kurtulmak için nasıl sistemi tümüyle kapatıp yeniden açmak gerekiyorsa, burada da sıfırdan başlamak şart gibi görünüyor" dedi.

Yeni ilacın yan etkileri bulunmadığını belirten Prof. Edwards ilacı "etkili ve güvenli olarak tanımladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!