Rolling Stones’u korumaya aldılar

Güncelleme Tarihi:

Rolling Stones’u korumaya aldılar
Oluşturulma Tarihi: Mart 01, 2000 00:00

Haberin Devamı

Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği (MESAM), İstanbul'daki 5 yıldızlı 4 otel hakkında müzisyenlere telif hakkı ödemedikleri için suç duyurusunda bulundu. MESAM'ın haklarını koruduğu sanatçılar arasında Rolling Stones da var.

MESAM, Şişli Cumhuriyet Savcılığı'na başvurarak Divan, Hilton, Hyatt Regency ve Swissotel aleyhinde suç duyurusunda bulundu. 14 Şubat'ta yapılan suç duyurusu, bu otellerde meslek birliğinden izin alınmaksızın ve telif hakları ödenmeksizin müzik eserlerinin yayınlanması nedeniyle yapıldı.

Suç duyurusu ile, otelin içinde müzik kullanımına yarayan kaset, CD ve buna benzer araç gereçlere el konulması ve arama yapılması, müzik eserlerinin yasaya aykırı yayınlarını sağlayan teknik araçların mühürlenmesi, işletme sahiplerinin ve idarecilerinin, Fikir ve Sanat Eserleri Yasası'nın 72/4 ve 74. maddeleri gereğince cezalandırılması talep edildi.

Bu yasaya göre, bir sanatçı müziğinin kamuya açık her icrasında ayrı telif ücreti alma hakkına sahip. Yani, piyasadan bir CD ya da kaset satın alıp istenildiği gibi kamuya açık yerlerde çalınamıyor. Her çalınışında, sanatçıya da belli bir ücret ödenmesi gerekiyor.

Otellerle başladılar

Batı ülkelerinde uygulanan bu yöntem, Türkiye'de hiç uygulanmıyor. İşte MESAM bu nedenle, İstanbul başta olmak üzere otel, bar, gazino, diskotek gibi kamuya açık olan ve müzik yayını yapılan mekanlarda dedektiflik yapmaya karar verdi. Bu çalışmaya, beş yıldızlı büyük otellerden başladı.

Dernek üyeleri delil tespiti için bu tip mekanlara noter ile birlikte gidiyor. Müzik arşivinde bulunan kaset, CD ve benzeri araç gereçler incelenerek, birliğin üyesi olduğu halde, kendisine telif hakkı ödenmeyen isimler tespit ediliyor.

Üyeler, tespit yapmak üzere bu 4 otele Şişli 4. Sulh Mahkemesi görevlileriyle birlikte gittiler. Amaçları otelin çeşitli yerlerinde dolaşıp yapılan müzik yayınını dinlemek ve çalınan eserleri tespit etmekti. Ancak gittikleri sırada müzik yayını yapılmadığı için, otellerin CD ve kasetlerine baktılar.

Hilton Oteli'nin müzik repertuvarı bilgisayarda kayıtlı olduğundan buradan çok fazla isim alınamadı. Tespitler daha çok spor salonlarında yapıldı.

Yabancılar ağırlıkta

Otellerde ağırlıklı olarak yabancı ve enstrümental müzik yayını yapılıyor. Eserleri kullanılanların arasında yerli isimlere az rastlanıyor. Şarkıcı ve besteci Doğan Canku, gitarcı Hasan Cihat Örter ve Tarık Öcal, Türk sanatçılardan bazıları.

MESAM tarafından yapılan tespitte listelenen diğer sanatçılar şöyle: Rolling Stones, James Last, Paco de Lucia, Richard Claydermann. Vivaldi, Ravel, Strauss ve Mozart çok popüler. Elbette bu bestecilerin orijinal kayıtları 70 yılı geçtiği için koruma dışı. Ancak birçoğu yeniden düzenlendiği için aranjörleri hak sahibi.

Otelciler: Haberimiz yok

MESAM'ın bize verdiği bilgiye göre, otel yöneticileri onlara, Turizm Otelciler Birliği'ne (TUROB)'a bağlı olduklarını, oradan bu yönde bir karar çıkarsa telif haklarını ödeyeceklerini söylemiş. Ancak biz otelleri aradığımızda, olayı bilmediklerini öne sürdüler.

Birçoğu bu yükümlülük konusunda bilgi sahibi olmadığını öne sürdü. Swissotel yetkilileri şaşırdıklarını belirtti. Hyatt Regency de suç duyurusundan haberleri olmadığını, ancak kanun emrediyorsa elbette ödeyeceklerini söyledi.

MESAM NEDİR?

6 milyon eseri koruyor

Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği (MESAM), 1987'de, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nda yapılan değişiklikle kuruldu. Amacı, müzik alanında besteci, söz yazarı, aranjör ve editörlerin eserlerinin ticari amaçla kullanılmasından doğan telif haklarının takip, tahsil ve dağıtımını sağlamak. MESAM'ın telif hakları konusunda uzmanlaşmış 50 personeli var. Uluslararası Eser Sahipleri Evrensel Konfederasyonu'nun (CISAC) üyesi. Bu nedenle yaptığı uluslararası anlaşmalar, MESAM'ın sadece Türk sanatçılarının değil, yeryüzündeki 6 milyon müzik eserinin de Türkiye'deki korumasını üstlenmesini sağladı.

MESAM’I KİMLER YÖNETİYOR?

Başkan: Atilla Özdemiroğlu. 1. Başkan Yardımcısı: Ahmet Selçuk İlkan. 2. Başkan Yardımcısı: Fuat Güner. Diğer üyeler: Turhan Taşan, Dursun Karaca, Orhan Gencebay, Ali Rıza Binboğa, Sümer Ezgü, Alaeddin Yavaşça, Erol Sayan, Bilge Özgen, Burhan Bayar, Aşkın Tuna ve Akın Beşiroğlu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!