Roket motoru ateşlendi

Güncelleme Tarihi:

Roket motoru ateşlendi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 12, 2021 07:00

Türkiye’nin Ay’a seyahatinde dün tarihi bir test yaşandı. Uzay yolculuğunda kullanılacak roket motoru, ateşleme testini başarıyla geçti.

Haberin Devamı

SANAYİ ve Teknoloji Bakanlığı, Cumhuriyet’in 100’üncü yılında Ay’a gönderilecek insansız araçta kullanılması planlanan milli ve özgün hibrit roket motorunun, ilk sınavını başarıyla geçtiğini duyurdu.

Bakan Mustafa Varank, milli ve özgün hibrit roket motorları geliştiren Delta V’nin İstanbul Şile’deki Roket Motoru Ateşleme Tesisi’ni ziyaret etti. Toplantıya, Bakan Varank’ın yanı sıra, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, Savunma Sanayii Başkan Yardımcısı ve Delta V Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Yiğit, BAYKAR Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar, TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal, Türkiye Uzay Ajansı (TUA) Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım, TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Enstitüsü Müdürü Mesut Gökten, TÜBİTAK SAGE Enstitüsü Müdürü Gürcan Okumuş ve Delta V Genel Müdürü Arif Karabeyoğlu katıldı. Toplantıda, 2023’te Ay’a sert iniş yapması planlanan uzay aracının geliştirme çalışmaları ele alınırken, hibrit roket motorlarının ateşleme sistemleri, yüksek basınçlı kompozit tanklar, vana ve regülatör sistemleri detaylı olarak masaya yatırıldı.

Haberin Devamı

Roket motoru ateşlendi

Heyet, toplantının sonunda roket motorları testlerinin yönetildiği komuta merkezine geçti. Alınan güvenlik önlemlerinin ardından ateşleme için geri sayım başlatıldı. Bakan Varank’ın komutuyla, ilk olarak Delta V tarafından geliştirilen ve uzay sınırını aşacak Hibrit Sonda Roketinin (SORS) itki sistemi dikey ateşleme testi yapıldı. İkinci ateşleme ise Milli Uzay Programı’nın 2023 yılında ’Ay’a Sert İniş’ görevinde kullanılması planlanan hibrit roket motoru için yapıldı. Yapılan testler başarıyla sonuçlandı. İki motor da planlanan süre boyunca sorunsuz şekilde çalıştı.

Varank, çok başarılı iki ateşleme yaptıklarını belirtti. Testlerde 50 saniye gibi hedeflenen süre bulunduğunu söyleyen Varank, “Bu 50 saniyelik ateşlemenin tamamını başarıyla bitirdi. Ay misyonunda kullanılabilecek motorun ilk denemeleri başarıyla yapıldı” dedi. m DHA

Haberin Devamı

SONRAKİ MAYISTA SİNOP’TAN

BAKAN Mustafa Varank, dün test sırasında iki ateşlemeye şahitlik ettiklerini anlatarak şöyle devam etti: “Bunların bir tanesi 635 milimetrelik sonda roketinin, önümüzdeki ay fırlatması yapılacak motorun ateşlemesi. Aynı zamanda Ay misyonunda, yani uzayda kullanmayı hedeflediğimiz daha küçük bir motorun da yine ateşlemesinin testlerini yapmış olduk. Sonda roket motorunun bir örneği, inşallah mayıs ayında Sinop’tan ateşlenecek.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!