Robotla evlenme çağı kapımızda

Güncelleme Tarihi:

Robotla evlenme çağı kapımızda
Oluşturulma Tarihi: Ocak 11, 2008 00:00

Bir robotla evlenme fikri size itici geliyorsa en azından ’robotla evlenmiş bir komşu’ fikrine alışmaya çalışın. Çünkü 100’den fazla android projesi sayesinde robotlar her yıl insanlara daha çok benzer bir halde karşımıza çıkıyorlar. Gün gelecek karşımızda duranın robot mu yoksa insan mı olduğunu ayırt edemeyeceğiz.

Blackberry’nize bağımlı bir hayat yaşıyor, dizüstünüz olmadan rahat edemiyorsanız, bir robotla evlenme fikri sizi heyecanlandırabilir! Maastricht Üniversitesi’nden yapay zeka uzmanı David Levy’e göre 2050 yılında robotlarla evlenmek kanuni bir hak haline gelecek.

’İnsan ve robotların ilişkileri’ üzerine doktora yapan Levy, görünüşte insana benzeyen robot (android) trendinin sürekli geliştiğini ve bu tür robotların sayısının her geçen gün arttığını belirtiyor. Yazılımlar biraz daha gelişince, robotlar insanlarla iletişim kurmanın ötesine geçecekler ve insanların yatak odalarına girecekler. Robotlar insanlarla cinsel ilişki de kurabildikleri zaman bazı insanlar robotlarla nikah masasına oturacak!

Birleşmiş Milletler’in 2004 yılında yayınladığı Robot Raporu’na göre 2003 yılında dünyada 607 bin ev robotu vardı. Bu rapora göre 2007 yılı sonunda ev robotu sayısı 4.1 milyona çıktı. Bu robotlar aslında birer makine. İnsanların hayatını asıl derinden değiştirecek olanlar androidler, yani insansı robotlar olacak. Şu anda dünyada 100’den fazla olan android robot projesinin nerdeyse yüzde 75’i Japonya’da. Bunların en medyatik olanlarından başında ise Honda’nın Asimo’su var.

İnsana en çok benzeyen robot

Repliee Q1Expo, dünyanın insana en çok benzeyen kadın robotu olarak 2005’te doğdu! Oldukça esnek bir silikondan yapılan vücudunda pek çok sensör ve motor var. Bunlar sayesinde gözlerini ve ellerini insanlar gibi hareket ettirebilen Repliee, nefes alıyor gibi bir görünüme sahip. Osaka Üniversitesinden Hiroshi Ishiguro isimli bilim adamının ürettiği robotla iletişim kuran insanlar çok kısa bir süre sonra onun bir robot olduğunu unutuyorlar. Çünkü örnek alınarak tasarlandığı 15 yaşındaki kıza gerçekten çok benziyor.

Actroid DER2 en çekici android

Japon Kokoro şirketi ve Osaka Üniversitesi tarafından geliştirilen bir başka kadın robot da Actroid DER2. Vücudu, kafa ve el hareketleri, konuşması insana çok benzeyen robot, Actroid DER’in bir üst versiyonu. Organları, vücudu ve yüz hareketleri havayla şişirilmiş özel bir sistemle çalışıyor. Bu çekici android, yazılımı sayesinde hareketlerini ve konuşmalarını birbirine uyumlu hale getirebiliyor.

Hubo karate bile yapıyor

Japon Asimo’nun ünlenmesinden sonra Güney Koreli bilim adamları da rakip olarak Hubo’yu ürettiler. 2005’te üretilen Hubo’nun en büyük özelliği işaret dilini bilmesi. Bilim adamlarının 1 yıl boyunca üzerinde çalıştığı bu robot 41 eklem yerine sahip. Bu eklemleri sayesinde rahatça hareket eden ve yürüyen Hubo bir takım karate hareketlerini de yapabiliyor. 55 kilo ve 1.25 metre boyunca olan Hubo yapay zekası sayesine bazı engelleri nasıl aşabileceğini de kendi kendine bulabiliyor.

Asimo’dan koca olur mu

Asimo şimdilik en iyi robot-koca adayı! Kapıları açıp kapatabiliyor, masa veya tezgah üzerinde çalışabiliyor ve ani hareketlerde dengesini koruyabiliyor. Hafızasında kayıtlı yürüyüş tarzlarının çeşitli kombinasyonlarıyla yürüyebilen Asimo, eğilip doğruluyor, el sıkışıyor, çok iyi konuşuyor ve 50’ye yakın soruya yanıt veriyor.

Türk olsun diyenlere Bizimo

Asimo dünyada olduğu gibi Türkiye’de de bazı girişimlere ilham kaynağı oldu. 2007 yılında, Maçka Akif Tuncel Endüstriyel Teknik Okulu tarafından ilk Türk insansı robot Bizimo yapıldı. Asimo’dan alınan ilhamla Bizimo ismi verilen bu robotun tasarım kısmı oldukça özenli yapılmış. Bizimo, kollarını ve başını hareket ettiriyor, kumanda ile kontrol edilebiliyor. Ses ve görüntü iletisi alıp vermeyi beceren Bizimo geçen yıl yapılan Boğaziçi Üniversitesi'nin Robot Günleri etkinliğinde tanıtılmıştı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!