Riski 2 milyonda 1’e indirdik

Güncelleme Tarihi:

Riski 2 milyonda 1’e indirdik
Oluşturulma Tarihi: Nisan 23, 2015 01:31

Kızılay Genel Başkanı Akar, Türkiye’de kan tetkikinde kullanılmaya başlanan NAT testi sayesinde AIDS’e yol açan HIV’li kan bulaşma riskinin 2 milyonda bire indiğini söyledi.

Haberin Devamı

KIZILAY Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, Kan Merkezi’nde Kızılay’ın faaliyetlerini anlattı. 2014 yılında 1 milyon 865 bin ünite kan toplayarak hedeflerini tutturduklarını, 2015’te 2 milyon 35 bin ünite kan hedeflerini geçebileceklerini kaydeden Akar, toplantıda şunları söyledi:

‘ASLAN’ BİRİNCİ

“Şu anda kan ihtiyacının yüzde 81’ini karşılayabiliyoruz. Bunu artırmak için çeşitli projeler başlattık. Projelerden ilki ‘Hedef 25’. Burada amacımız, üniversitelerden kan toplamak. 2’nci projemiz Kan Bağışı Ligi. Kulüplerimizle bir anlaşma yaptık ve geçen yıl 120 bin ünite kan topladık. 2014’ün birincisi Galatasaray.”

BİR KAN, BİR FİDAN

“3’üncü projemiz ‘Bir Kan Bir Fidan’. Her kan veren vatandaşımız için bir fidan dikiliyor. 4’üncü projemiz ise ‘Geleceğin Kan Bağışçıları’. Burada da çocuklarımıza kan bağışı ile ilgili farkındalık yaratmayı hedefliyoruz. Türkiye, dünyanın en ileri tetkikini yapan NAT testine geçti. Geçmişte milyonda bir (AIDS’e yol açan virüs) HIV ya da diğer hastalıkların bulaşma riski vardı. Bu test ile risk 2 milyonda 1’e düştü.”

HIZLA BULUYOR

Haberin Devamı

NAT (Nükleik Asit Amplifikasyon) testleri, numunedeki virüs genetik materyalini saptayarak kan bağışçısındaki enfeksiyonun erken dönemde tanınmasını sağlıyor. Böylece hastalara HIV, HCV ve HBV enfeksiyon bulaşma riski en aza iniyor. Normal testler HIV’i 21’inci günde tespit ederken NAT 10’uncu günde saptanıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!