Rezaletler rapor oldu

Güncelleme Tarihi:

Rezaletler rapor oldu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 20, 1997 00:00

Haberin Devamı

TBMM'de yoğun tartışma yaratan personel skandalları TBMM İdare Amiri CHP'li Önder Kırlı tarafından rapor haline getirildi. Hürriyet'in ele geçirdiği raporda, her personelin bir milletvekili torpili bulunduğu belirtiliyor. Rapordaki çarpıcı açıklamalar şöyle:

TBMM Genel Sekreteri'nin kızkardeşi:

Eski Başkan Mustafa Kalemli döneminde TBMM Genel Sekreteri olan Necdet Basa, kızkardeşi olan Nejla Eryurt'u TBMM kreşinde işe aldı ve bu kardeşi için, ‘‘TBMM Kreş ve Gündüz Bakımevi Birim Amir Yardımcılığı’’ makamı ihdas edip, atadı.

Milletvekili eşinin gazabı

Durak dışından TBMM otobüsüne binen bir milletvekili eşine, Şoför Sıtkı Yücel kimlik sordu. Bu davranışı gurur sorunu yapan bayan, milletvekili olan eşine baskı yaparak şoförün cezalandırılmasını istedi. Meclis yönetimi şoföre uyarı cezası verdi. Ancak milletvekilinin eşi bu cezayla tatmin olmayınca, bu kez şoför işinden oldu.

Meclis yasayı çiğniyor

Mevsimlik işçi olarak alınan personel TBMM'nin sürekli personeli olarak istihdam edilmektedir. Bu uygulama, Bütçe Yasası'nın 47'nci maddesine açıkça aykırıdır ve suç oluşturmaktadır.

Çiller'in Özel Kalem Müdürü

Selçuk Parsadan olayına karışan Akın İstanbullu bile TBMM'de görülmemesine ve hangi birimde çalıştığı bilinmemesine rağmen geçici görevli personel statüsüyle TBMM'de çalışır görünmektedir.

Ortama her yol mübah

Başka kurumlardan TBMM'ye geçici görevli olarak gelen personelin maaşı 35 milyon 352 bin lira ile 69 milyon 809 bin lira arasında artmaktadır. Bu uygulama diğer kamu kuruluşlarında çalışanlarında TBMM'ye gelmek için yoğun bir talep yaratmış ve bunun için her yolun mübah sayıldığı bir ortam doğmuştur.

Geçici personelin yoğun baskısı

Torpille gelen 937 geçici görevli, TBMM personelinin haklarına kavuşabilmek için Başkanlığa, Divan üyelerine, milletvekillerine ve TBMM yöneticilerine akla gelmez baskılar uyguluyor.

Yağcılara makam, mevki

İkisi de yardımcı hizmet sınıfında işe başlayan iki ortaokul mezunundan biri yağcılık, yalakalık ve torpille genel hizmetler sınıfına geçti. Diğeri, çalışırken eğitimini tamamlayıp yüksekokul bitirdi, ancak torpil bulamadığı için tuvalet temizlemeye devam ediyor.

Ön koşul kayırma ve torpil

Yetersiz-bilgisiz ve eğitimsiz personelle TBMM verimlilikten uzaklaştı. Kişinin işe girişi, performansı ve yükselmesi arasında doğrudan ilişki kalmamıştır. Ön koşul, kayırma ve torpildir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!