Reyhanlı davasında karar: 'MİT TIR’ları iddianamesi istendi

Güncelleme Tarihi:

Reyhanlı davasında karar: MİT TIR’ları iddianamesi istendi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 27, 2016 14:33

Hatay'ın Reyhanlı İlçesi'nde 5'i çocuk 53 kişinin hayatını kaybettiği, çok sayıda kişinin de yaralandığı 11 Mayıs 2013'te meydana gelen bombalı saldırıyla ilgili davanın altıncı duruşması sona erdi. Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesi, Yargıtay 16. Ceza Dairesi’nden MIT TIR’ları davasının istenmesine karar verdi.

Haberin Devamı

33 kişin yargılandığı Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya tutuksuz sanıklar İlhan Küçükdüveki, Muhammet Gümüş ile taraf avukatları ve patlamada yakınlarını kaybeden aileler katıldı. Tutuklu sanıklar Fikret Nazik, Mehmet Genç, Nasır Eskiocak, Ergin Ördek, Yusuf Büyükkasım, Doğan Özdemir, Mehmet Kılıç, Ahmet Mansuroğlu, ve Süleyman Evet duruşmaya Adana F Tipi Cezaevi’nden SEGBİS yöntemi ile bağlandı.

 Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Hasan Şatır, hakkında yakalama kararı bulunan Aykan Hamurcu, Yusuf Nazik, Ercan Bayat, Temir Dükancı, Omar Alkhatıp, Mihraç Ulaç, Cengiz Sertel ve Mohammad Dip Korali’nin yakalanamadığını bildirdi. HSYK’ya yazılan müzekkereye cevap verildiğini ve iddianameyi hazırlayan savcı Özcan Şişman hakkında soruşturmanın halen devam ettiğini kaydeden Hasan Şatır, Heysem Topalca hakkında açılan dava ile soruşturma bilgilerinin Adalet Bakanlığı tarafından gönderildiğini söyledi. 

Haberin Devamı

Gelen belgelerin ardından patlamada hayatını kaybeden kişilerin yakınları söz aldı. Patlamada oğlunu kaybettiğini belirten Medine Erdemci, “Evladım öldüğünde çocuğu 6 aylıktı. Çocuğum evine gidemiyorum. Kalbim parçalanıyor. Bunlar maşa asıl zalimleri bulun bize.” ifadelerini kullandı. 
Patlamada abisini kaybeden Yusuf İri ise, “Arananlar niye bulunamıyor? Polis işini yapmıyor mu? Ülke kana bulandı hala kana bulanıyor.” dedi. 
Müşteki avukatlarında Sevinç Hocaoğlları, dönemin Hatay İl Emniyet Müdürü Ragıp Kılıç, TEM Şube Müdürü Nevzat Eşit ve yardımcısı Eyüp Karaçoban ile Reyhanlı İlçe Emniyet Müdürü Murat Bek hakkında görevlerini kötüye kullandıkları iddiasıyla 3 yıla kadar hapis dava açıldığını hatırlattı. Avukat Hocaoğlları, iki davanın Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nde birleştirilmesini talep etti. 

Avukat Aslıhan Aksoy Arıkan ise, iddianameyi hazırlayan savcı Özcan Şişman’ın tanık olarak dinletilmesini istedi. 

Verilen aranın Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Hasan Şatır ara kararları açıkladı. tutuklu sanıkların tutukluluk halinin devamına karar verildiğini söyleyen Hasan Şatır, yakalama kararı bulunan sanıkların yakalama emirlerinin devamına hükmedildiğini kaydetti. 

Haberin Devamı

Hatay 7. Asliye Ceza Mahkemesi’nde kamu görevlileri hakkında açılan dosyanın incelenmek üzere istenmesine ve dosya geldiğinde birleştirme talebi ile ilgili celse arası karar verileceğini açıklayan Hasan Şatır, Adalet Bakanlığı’na yazı yazılarak Heysem Topalca hakkındaki hazırlanan iddianamelerin istenildiğini bildirdi. Şatır, HSYK’ya yazı yazılarak iddianameyi hazırlayan savcı Özcan Şişman hakkında yürütülen soruşturmanın aşaması ve sonuçları hakkında bilgi istenilmesine karar verildiğini ifade etti. 

Yargıtay 16. Ceza Dairesi’ne yazı yazılarak Özcan Şişman hakkında açılmış bir dava olup olmadığının sorulmasına, var ise iddianame, verilmiş ise karar suretinin gönderilmesinin istendiğini dile getiren Şatır, gelen cevaba göre Özcan Şişman’ın tanık olarak dinlenilmesi talebinin değerlendirileceğini açıkladı. 
Eski savcı Özcan Şişman hakkında MIT TIR’larının durdurulması ile ilgili "Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs, devletin güvenliğine ve siyasal faaliyetlerine ilişkin bilgileri temin edip ifşa etmek" suçlamasıyla ağırlaştırılmış müebbet istemli dava bulunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!