Retçiler geciktirme rekortmeni

Güncelleme Tarihi:

Retçiler geciktirme rekortmeni
Oluşturulma Tarihi: Ocak 22, 1998 00:00

Haberin Devamı

Siyasi kulislerde karşı oylarını yazmayı geciktererek RP'yi kapatan kararın Resmi Gazete'de yayımını rötara uğratacakları iddia edilen iki retçi üye Haşim Kılıç ve Sacit Adalı'nın, yıllarca masalarında beklettikleri dosyalar olduğu ortaya çıktı. RP'nin kapatma davasında ret oyu veren Haşim Kılıç'ın beş yıldır, Sacit Adalı'nın ise üç yıldır yazmayıp beklettikleri gerekçeli karar olduğu belirlendi.

Hürriyet'in araştırmasına göre, bugüne kadar birçok tarihi kararın altına imza atan Anayasa Mahkemesi'nin önünde 28 karar bekliyor. Yüksek Mahkeme'nin verdiği 8 kararın gerekçesi görevlendirilen üyeler tarafından hala yazılmadı. 20 karar ise heyette okunarak, Resmi Gazete'de yayımlanmayı bekliyor.

Geç karar yazma rekorunu ise RP'nin kapatma davasında ret oyu veren Haşim Kılıç elinde tutuyor. Kılıç'ın, yüksek mahkemenin ‘3787 sayılı Bazı Kamu Alacaklarının Tahsilatının Hızlandırılması ve Matrah Arttırımı Hakkındaki Kanun’la ilgili gerekçeli karar taslağını beş yıldır beklettiği belirlendi. Kılıç, yazılmak üzere kendisine 29 Haziran 1993'te teslim edilen kararın gerekçesini beş yıl geçmesine rağmen yazmadı.

Öteki retçi üye Sacit Adalı'nın da elinde bir dosyanın gerekçesini üç yıldır yazmadığı ortaya çıktı. Adalı, 1995'te sonuçlanan ‘‘2981 sayılı İmar ve Gecekondu Mevzuatına Aykırı Yapılara Uygulanacak Bazı İşlemler ve 6785 sayılı İmar Kanunu'nun Bir Maddesinin Değiştirilmesi Hakkında Kanun'la ilgili gerekçeyi 2 Ekim 1995'ten bu yana tamamlamadı.

Elinde en fazla yazılmamış karar bulunduran üyenin ise Selçuk Tüzün olduğu ortaya çıktı. Tüzün'ün elinde 743 sayılı Türk Medeni Kanunu'nun bazı hükümlerinin iptal isteminden 1993 yılından kalan iki dosya, 765 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun bazı hükümlerinin iptal isteminde 1994 yılından kalan bir dosya bulunuyor.

Siyasi kulislerde Kılıç ve Adalı'nın karşı oy gerekçelerinin yazımını da geciktirerek, RP'yi kapatıp Erbakan ve 6 RP'liye siyaset yasağı getiren kararın yürürlüğe girmesinde de rötara neden olacakları öne sürülüyor. Bu arada da zaman kazanan RP lideri Necmettin Erbakan'ın, yeni kuracağı partinin aynı şekilde ‘Laikliğe aykırı eylemlerin odağı haline' kapatılmasını için Siyasi Partiler Yasası'nda değişiklik için diğer partilerle uzlaşma zemini aracağı belirtiliyor.

Pangalos Refah'a arka çıktı

Türkiye aleyhinde daha önce ağır hakaretlerde bulunan Yunan Dışişleri Bakanı Theodoros Pangalos, Anayasa Mahkemesi tarafından yasaklanan RP'ye arka çıktı.

Pangalos, ‘Demokrasinin büyüklüğü en korkunç ve en kötü düşmanına bile - Refah tabii ki böyle değil- hoşgörü göstermektir. Partiler, siyasi görüşlerin ve sosyal ihtiyaçların ifade edilmesi için vardır. Bunları yasaklamak hiçbir problemi çözmez’ diye konuştu.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!