Resmen pazarlık

Güncelleme Tarihi:

Resmen pazarlık
Oluşturulma Tarihi: Mart 05, 2000 00:00

Haberin Devamı

Fazilet Partisi Lideri Kutan, önceki günkü gazetelerdeki, ‘‘Pazarlık yok’’ açıklamasını dün yalanlayan bir açıklama yaptı. ‘‘69 değişmezse 5+5'e destek yok’’ diyen Kutan, bunun dışındaki formülleri desteklemeyeceklerini söyledi.

FP Genel Başkanı Recai Kutan, Anayasa'da, parti kapatmayı zorlaştıracak değişikliklerin yapılmaması halinde cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili 5+5 formülüne kesinlikle destek vermeyeceklerini açıkladı. Kutan, ‘‘Biz çok net olarak ifade ettik. Bizim demokrasi anlayışımız gereği, eğer 69. madde değiştirilmediği takdirde ondan sonra getirilecek tekliflerin hiçbirine FP'nin destek vermesi sözkonusu değildir’’ dedi.

DEMOKRASİ İÇİN İSTİYORUZ

FP'nin dün Etap Altınel Oteli'nde yapılan Parti Danışma Meclis Toplantısı'nda TBMM'de uzlaşılmasını isteyen Kutan, gazetecilerin 69. madde değişikliğiyle ilgili sorularına, ‘‘İnşallah gerçekleşir. Altını çizerek ifade ediyorum. Bu değişiklik FP'yle ilgili değildir. Türkiye'deki demokratik düzenin sağlam esaslara bağlanmasıyla ilgilidir. Gayet tabi bundan bu vesileyle FP de istifade edecektir’’ yanıtını verdi.

Kutan'ın açıklamaları ana hatlarıyla şöyle

AYIPTAN KURTULURUZ

Parti kapatma gibi bir demokrasi ayıbından Türkiye'nin kurtulması hedeflenmektedir diye değerlendirdik biz bu teklifi. Bildiğiniz gibi parti kapatmada odak olma, kapatılmış bir partinin adıyla yeni bir partinin kurulamayacağı ve dışarıdan mali destek alınamayacağı hususlarının kapatma nedenleri olduğu Anayasamızda belirtilmiştir. Bunların hukuki ölçülere bağlanması hususunda biz de hükümetle aynı görüşü paylaşıyor idik. O halde odak meselesi halledilmelidir, nitekim Siyasi Partiler Yasası'nın 103'üncü maddesi bir süre önce değiştirilmiştir, bu Anayasa'ya intikal ettirilecektir. İkinci önemli olan konu, kapatılmış olan partinin adıyla, rumuzuyla, işaretleriyle, amblemiyle yeni bir partinin kurulamayacağı, ‘kapatılan bir partinin devamıyız’ denilemeyeceği hususundaki düzenlemedir.

SAMİMİYET İMTİHANI

Bildiğiniz gibi, SPY'nin 96. maddesinde bu net olarak belirlenmiş durumdadır. O halde makul olanı, bu 96. maddenin de Anayasaya intikal ettirilmesidir. Ancak bugüne kadar yapılan müzakerelerde bazı siyasi parti temsilcileri odak olma meselesinin düzenlenesine varız, ancak 69. maddenin 7. fıkrasının değiştirilmesi uygun olmaz dediler, bunun hakikaten demokratik bir anlayışla izahı mümkün değil. Bu sebeple, şu anda siyasi partiler gerek demokrasi, gerek samimiyet imtihanı ile karşı karşıyadırlar. 69. madde bu istikamette düzeltilmelidir.

YİNE KAPATILIR

Bu düzenlemeler yapıldıktan sonra da partiler kapatılabilir. Bu, hiçbir şekilde parti kapatılmayacak anlamına gelmiyor. Gayet tabi anarşi ve teröre karışan bir parti kapatılır, yurt dışından destek, yardım alan parti kapatılır. Ancak bunun net, hukuki prensiplere bağlanmasında zaruret vardır. Demokratikleşmenin gereği de budur.

Adil Düzen'e İnternet'li siberli makyaj

FP'nin dün Etap Altınel Oteli'nde yapılan Parti Danışma Meclisi toplantısında konuşan Kutan, cumhuriyetin 110'uncu yılı olan 2023 yılında FP'nin Türkiye vizyonunu şöyle anlattı:

- Kişi başına milli gelir 20 bin dolar

- İhracat 600, ithalat 700 milyar dolar

- İşsizlik oranı yüzde 1

- Enflasyon oranı yüzde 3

- Türkiye'nin dünya hasılası içindeki payı yüzde 3

- Kalkınma hızı yüzde 5

- 85 milyon nüfus

- GSMH 1 trilyon dolar

- OECD'de ilk 5 içinde bir ülke

- 15 bakanlıkla yönetilen, elektronik devletini oluşturmuş bir ülke

- Kademeli 11 yıllık temel eğitim sistemini gerçekleştirmiş bir ülke

- İnternet ortamında eğitim

- İstanbul, dünyanın finans merkezi, borsası da dünyanın en gelişmiş menkul kıymet borsaları arasında

- Dünyada rüşvet ve yolsuzlukların en az olduğu 10 ülkeden biri

- 1000 çalışan başına patent sayısının 2 olduğu bir ülke

- Teknopark projelerini gerçekleştirmiş ve teknoşehir ile siberşehir kurmaya yönelmiş bir ülke.

Elektronik devlet hayali

FP Genel Başkanı Recai Kutan, FP olarak Türkiye için öngördükleri Milenyum vizyonunu, ‘‘Elektronik devletin oluşturulduğu, teknopark projelerini gerçekleştirmiş ve teknoşehir ile siber şehir kurmaya yönelmiş bir Türkiye’’ olarak açıkladı.

FP'ye göre bugünkü Türkiye...

- İşsiz sayısı 10 milyonu aşmış

- İş kazalarında yılda 2 bin kişi ölüyor

- 2.5 milyon genç alkol bağımlısı, 2 milyon genç ise uyuşturucu kullanıyor

- Yılda 2 bin kişi intihara teşebbüs ediyor

- Günde 11 aile boşanıyor

- Mahkemelerde 33 milyon dava dosyası bulunuyor

- Yolsuzlukların en fazla olduğu ülkeler arasında 15. sırada

- Kamu yönetimi şeffaf olmayan ülkeler arasında 3. sırada

- 15 yılda terörle mücadeleye harcanan para 200 milyar doları aştı

- The Observer'in araştırmasına göre insan hakları ile ilgili listede en kötü 14 ülke arasında

- Halkının fişlendiği, kılık kıyafetlerinden ötürü öğrencilerin kınama cezası alıp, coplandığı bir ülke.

Kurufasulyeci açtı

ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz, Cumartesi gününü bir lokantanın açılışını yaparak değerlendirdi. Balgat'taki Hacı Hüsrev Lokantası'nı açan Yılmaz, öğle yemeğini de burada yedi. Yılmaz'a açılışta, ANAP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Taşar, bazı milletvekilleri ve partililer eşlik etti. Hacı Hüsrev Lokantası, Rize'nin Çayeli İlçesi'ndeki ‘Köfteci Hüsrev’le ünlendi. Ardından da kurufasulyesiyle ününü sürdürdü. Hüsrev'in akrabaları ve ustaları, daha önce de İstanbul'da bir lokanta açmışlardı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!