Remdesivir nedir?

Güncelleme Tarihi:

Remdesivir nedir
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 08, 2020 17:59

Corona virüsü mücadelesinde tüm dünyanın gözü kulağı corona virüs ilacıyla ilgili olumlu haberlere çevrildi. Birçok ülkeden korona virüs aşı ve ilaç çalışmalarıyla ilgili haberler gelirken, corona virüs tedavisi için üretilen "Remdesivir" adlı ilacın tedavi yöntemi olarak bir çok ülke tarafından kullanılması merak uyandırdı. Peki, Remdesivir ilacı corona virüste etkili mi? Remdesivir nedir? İşte, merak edilenler...

Corona virüsüyle ilgili Bilim Kurulu Toplantısı sonrası açıklamalarda bulunan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüs tedavisinde kullanılan Remdesivir ilacının virüsün tedavisinde etkili olup olmadığı ile ilgili soruya yanıt verdi. Açıklamanın ardından Remdesivir'in corona virüs tedavisindeki olumlu ve olumsuz etkileri merak konusu oldu. Peki, Remdesivir nedir, koronavirüs tedavisinde işe yarıyor mu? Remdesivir corona tedavisinde etkili mi? İşte, Bakan Koca'nın o konuyla ilgili yaptığı açıklama ve Remdesivir ile ilgili ayrıntılar...

Haberin Devamı

Remdesivir nedir? sorusu son günlerde en fazla araştırılan konular arasında yer alıyor. Geçtiğimiz günlerde ABD Başkanı Trump'ın ilaçla ilgili yaptığı açıklama sonrası sağlık Bakanı Fahrettin Koca da ilacın ilerleyen günlerde kullanmayı planladıklarını söyledi. ABD Gıda ve İlaç İdaresinin (FDA) ürettiği Remdesivir adlı ilacın etkileri ile ilgili açıklama yapan Koca, "Bu ilacı 400 hasta için temin ettik." dedi. İşte, Remdesivir ilacı ile ilgili bilgiler.

BAKAN KOCA'DAN REMDESİVİR AÇIKLAMASI

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'dan ABD'de acil kullanım için FDA onayı alan "Remdesivir" ile ilgili açıklama yaptı. Koca, Remdesivir bir antiviral ilaç. Biz 400 hasta ilaç için temin ettik. Önümüzdeki günlerde kullanmayı planladığımız bir ilaç"dedi.

REMDESİVİR NEDİR?

Haberin Devamı

Remdesivir, nükleotid analogları sınıfına ait yeni bir antiviral ilaçtır. Gilead Sciences tarafından Ebola virüsü hastalığı ile Marburg virüsü enfeksiyon tedavisi için geliştirilmiş ilacın daha sonra aralarında respiratuvar sinsitiyal virüsü, Junin virüsü, Lassa ateşi virüsü, Nipah virüsü, Hendra virüsü ve koronavirüslerin de (MERS ve SARS virüsleri dahil) yer aldığı diğer tek sarmallı RNA virüslerine karşı antivirütik aktivite gösterebildikleri bulunmuştur.

Remdesivir ilacı SARS-CoV-2 ile Nipah ve Hendra virüs enfeksiyonlarında kullanımı için araştırma altındadır. Diğer koronavirüs enfeksiyonlarına karşı başarı göstermiş oldğundan ötürü Gilead, SARS-CoV-2 enfeksiyonlarına karşı Amerika'da doktorlara ilacı sunmakta, Çin'e ise şiddetli semptomları olan veya olmayan enfekte bireylerin tedavisinde ilacın etkinliğini araştıran çalışmaların yürütülmesi için maddeyi sağlamaktadır.

REMDESİVİR CORONA VİRÜSÜNDE ETKİLİ Mİ?

ABD Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü Başkanı Dr. Anthony Fauci, Remdesivir adlı anti-viral ilacın Covid-19 tedavisinde "net bir etkisi" olduğunu söyledi. Daha önce Çin'de aynı ilaç üzerinde yapılan bir araştırmada, söz konusu ilacın "önemli bir klinik yarar sağlamadığı" sonucuna varılmıştı.

Ancak Fauci'ye göre ABD'de yapılan bir başka araştırmada ilacın olumlu etkileri görüldü. Remdesivir'in üreticisi Gilead Sciences adlı şirketin, ilacın ilk hedeflerine ulaştığını açıklamasından sonra konuşan Fauci, ilacın koronavirüsü engellediğini söyledi.

Haberin Devamı

Fauci "Veriler Remdesiviri'n iyileşme süresi üzerinde net, önemli ve olumlu bir etkisi olduğunu gösteriyor" dedi ve bunun "bir ilacın virüsü engelleyebildiğini kanıtladığını" söyledi. Fauci'nin başkanlığını yaptığı enstitünün sonuçların bir özetini yakında yayımlaması bekleniyor.

İlacın etkinliğini bu aşamada ölçmek mümkün değil, ancak ABD'deki araştırma bir ilacın Covid-19'a karşı sonuç verebildiğini gösteren ilk çalışma oldu. Fauci, yeterince denek bulunamadığı için erken son verilen Çin'deki araştırmanın ise "yeterli bir çalışma olmadığını" söyledi. ABD'deki çalışma, Remdevisir üzerine yapılan en geniş katılımlı araştırmaydı.

BAKMADAN GEÇME!