Reform için Din Şûrası

Güncelleme Tarihi:

Reform için Din Şûrası
Oluşturulma Tarihi: Ocak 13, 1998 00:00

Haberin Devamı

İslamiyet’te reform tartışmalarının yoğunlaşması üzerine, 2'nci Din Şûrası'nın toplanması kararlaştırıldı. Şûra'da, kadınların cenaze namazı kılmaları, teravih namazının kaç rekat olacağı, imam-hatiplerin orta kısımlarının kapatılmaları ve Türkçe ezan gibi son günlerin reform niteliği taşıyan tartışma konuları ele alnacak ve karara bağlanacak.

Diyanet İşleri Başkanlığı, ‘İslamiyet’te reform’ tartışmalarının yoğunlaşmasının ardından, ‘2’nci Din Şûrası'nı toplamak üzere hazırlıklara başladı. Şûrada kadınların cenaze namazlarına katılmaları, teravih namazının kaç rekat olacağı, imam-hatiplerin orta kısmının kapatılması ve Türkçe ezan gibi bir çok önemli konu tartışma masasına yatırılacak. Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz, dinle ilgili tartışma konularının tümünün önümüzdeki günlerde toplanacak şûrada ele alınacağını söyledi, ‘‘Henüz tarihi belirlemedik. Ama bu yıl toplayacağız. Arkadaşlarımız tarih tespit etmek için uğraşıyorlar’’ dedi. Birinci Din Şûrası, 1-5 Kasım 1993'te yurtiçinden 172, yurtdışından 32 olmak üzere toplam 204 kişinin katılımıyla toplanmıştı. Din konusundaki tüm sorunların değerlendirildiği şurada ‘Dini konularda toplumu aydınlatma’, ‘Din hizmetlerinin geliştirilmesi’ ve ‘Dini Yayınlar’ konularında üç ayrı komisyon oluşturulmuş ve ‘istişari mahiyette’ 37 karar alınmıştı. 1993 yılında yayınlanan tüzük gereğince 5 yılda bir toplanması gereken şûraya kimlerin katılacağı, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından tüzükte belirtilen ilkelere göre belirleniyor. İslamiyet’te reform tartışmalarının odağında yer alan Prof. Dr. Yaşar Nuri Öztürk'ün, İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı olması nedeniyle şûraya üye olarak katılması bekleniyor. Ancak kadınların cenaze namazına katılmalarıyla ilgili tartışmayı başlatan İzmir'in Karşıyaka Müftüsü Nadir Kuru'nun şûraya katılması için, Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından seçilmesi gerekiyor.

KİMLER KATILACAK

Şûra tüzüğü, üyelerin seçimiyle ilgili şu hükümleri içeriyor:

Diyanet İşleri eski başkanları, Din İşleri Yüksek Kurulu'nun eski ve yeni üyeleri, başkan yardımcıları, Diyanet İşleri Başkanı'nca belirlenecek beş birim başkanı ve üç din hizmetleri müşaviri.

Din İşleri Yüksek Kurulu'nca seçilecek en çok 15 bilim ve din adamı.

Din İşleri Yüksek Kurulu'nca seçilecek 10 müftü ve beş vaiz.

YÖK'ten bir üye.

İlahiyat fakültelerinin her birinden, fakülte kurullarınca seçilecek üçer öğretim üyesi.

Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu'nca kendi üyeleri arasından seçilecek bir üyeyle, Din Öğretimi Genel Müdürü.

İmam hatip liseleri meslek dersleriyle, ilköğretim okullarında görev yapan din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenleri arasından Milli Eğitim Bakanlığı'nca seçilecek 10 öğretmen.

Türkiye Diyanet Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı.

Şûrada, üyeler dışında yurtiçi ve dışından bilim adamları davet ediliyor ve İçişleri, Dışişleri, Sağlık ve Kültür Bakanlıkları, Genelkurmay Başkanlığı, RTÜK, DPT ve Vakıflar Genel Müdürlüğü birer temsilci bulunduruyor.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!