Referandum böler

Güncelleme Tarihi:

Referandum böler
Oluşturulma Tarihi: Ocak 28, 2008 00:00

Anayasadaki türban değişikliğini halka götürme fikrine karşı çıkan AKP’nin gerekçeleri şöyle: Temel hak ve hürriyetler oylama konusu olmaz, toplumda ayrışmaya neden olur, derin yaralar açılır.

CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül’ün türbanla ilgili Anayasa düzenlemesi için "Halka gidilmesi gerekir diye düşünüyorum" sözleriyle referandum tartışması başladı.

Türban değişikliğini halka sorma görüşünün Gül’ün çağrısından önce AKP’nin yönetim organlarında gündeme geldiği öğrenildi. Bu seçeneği önceden kendi aralarında değerlendirdiklerini belirten bir AKP yöneticisi, "İki sebeple bu olamaz. Birincisi temel hak ve hürriyetler oylama konusu olmaz. Yüzde 51 hayır derse, toplumun yüzde 49’u temel bir hakkından vaz mı geçecek? İkincisi, istismara açık bir konuda toplumda ayrışmaya sebep olunur. 5 artı 5’in referandumunda bile provokasyonlardan endişe ettik. Bu alandaki bir provokasyon toplumda çok daha derin yaralar açar" dedi.

TARTIŞMA DIŞI Türban komisyonunda yer alan AKP Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ da Hürriyet’in sorusu üzerine, "Bizim şu anda öyle bir düşüncemiz yok. Meclis’te 367 oyla kabul edildiği takdirde yasalaşmış olur. ’Bu konuyu ileride tartışalım’ diye bir görüşümüz de yok. Şu anda iki partinin Anayasa’yı değiştirme çoğunluğu vardır. Meclis’te karar oylamasında çoğunluk bulunduğu takdirde yapılmış olur" dedi.

GÜL’ÜN TAKDİRİ MHP heyetinden Genel Başkan Yardımcısı Faruk Bal da şunları söyledi: "Başörtüsünü, bir temel hak ve hürriyet meselesi olarak görüp, eğitim hakkının devlet tarafından eşit olarak bütün vatandaşlara sağlanmasını istiyoruz. Kanun çıksın ondan sonra düşünülür. O Cumhurbaşkanı’nın takdirindedir."

AKP ve MHP heyetlerinin, türban konusunda bugün yeniden biraraya gelmeleri bekleniyor. Uzlaşma sağlanırsa, birkaç maddelik Anayasa teklifi bu hafta TBMM Başkanlığı’na sunulacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!