Refah'ın yeni partisi hazır

Güncelleme Tarihi:

Refahın yeni partisi hazır
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 06, 1997 00:00

Haberin Devamı

RP Genel Başkanı Erbakan, kapatılma olasılığına karşı kuracağı yeni partiyle ilgili hazırlıkları tamamladı. Erbakan, çalışmalarını büyük bir gizlilik içinde yürüttüğü yeni partisinin kurucular kurulunun listesini oluşturdu. Erbakan'ın, kurucular kurulunun yanı sıra, il ve ilçe başkanlarını da şimdiden belirlediği bildirildi.

Erbakan'ın dışında sadece, Genel Başkan Yardımcıları Ahmet Tekdal, Fehim Adak, Şevket Kazan ve Recai Kutan ile Genel Sekreter Oğuzhan Asiltürk'ün haberdar olduğu yeni partiyle ilgili bu çalışma, Anayasa Mahkemesi'nin RP'yle ilgili kapatma kararı vermesi halinde uygulamaya konulacak.

RP Genel Merkezi'nin yanı sıra il ve ilçe binalarının da parti yerine partililere, hatta parti üyesi bile olmayan bazı kişilere ait olması da yeni partinin kuruluşunun basit bir ‘tabela değişikliği'yle gerçekleşmesini sağlayacak. Yeni parti, bir kira kontratı değişikliğinin ardından kendi tabelasını asıp RP'nin binalarına taşınacak. Erbakan, RP'nin kapatılması halinde milletvekilleri ile belediye başkanlarının durumlarının ne olacağı konusunda da çalışma yaptırttı. Buna göre, sadece söz ve davranışlarıyla partinin kapatılmasına neden olanların siyasi yasaklı kapsamına gireceği, bunların dışındaki parti yöneticileri, milletvekilleri ve belediye başkanları ise ‘bağımsız' duruma gelecekler. Birkaç yönetici dışında partililer, yeni partiye ‘yatay geçiş' yapacak. Yeni partide Erbakan'ın ‘emanetçisi' olarak Manisa milletvekili Bülent Arınç, Kayseri Milletvekili Abdullah Gül, Genel Sekreter Oğuzhan Asiltürk ve Genel Başkan Yardımcısı Şevket Kazan'ın adları geçiyor.

Hoca, DSP'lileri şahit gösterdi

RP lideri Erbakan, partisiyle ilgili Anayasa Mahkemesi'nde açılan davada DSP'lilerin şahitliğine sığındı. Erbakan, 215 sayfalık ön savunmasını önceki gün Yüksek Mahkeme'ye iletti. Erbakan, Libya lideri Kaddafi'nin Trablus'ta düzenlediği İslam Konferansı'na, kendisiyle birlikte KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş ve Türkiye Gazetesi Başyazarı Nevzat Yalçıntaş'ın da katıldığını belirtti. Erbakan, aynı konferansı, o tarihte gazetecilik yapan DSP İzmir milletvekili Hakan Tartan'ın izlediğini de vurguladı. Savunmada, Erbakan'ın bu konferanslara RP Lideri olarak değil, ‘dünyaca tanınmış bir bilim adamı' olarak davet edildiği öne sürüldü. Erbakan, laiklik ve demokrasi konuları ile Anayasa ve Siyasi Partiler Yasası'nın parti kapatmalarla ilgili hükümlerinin yorumuna ilişkin ise DSP Zonguldak milletvekili Mümtaz Soysal'ın yanı sıra sosyal demokrat kimlikleriyle tanınan Anayasa hukukçuları Erdoğan Teziç, Bülent Tanör ve Tekin Akıllıoğlu'nun Anayasa hukuku kitap ve makalelerinden de geniş alıntılar yaptı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!