Refah kapatılmıştır!

Güncelleme Tarihi:

Refah kapatılmıştır
Oluşturulma Tarihi: Şubat 11, 1998 00:00

Haberin Devamı

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş, kapatılan RP'nin tasfiyesi ve Meclis'te parti olarak çalışmalarının engellenmesiyle ilgili tartışmalara son noktayı koydu. Savaş, ‘‘Parti kapatılmıştır, bu konuda 3 önemli karar var. Bu kararlar bekletilmez, uygulanır’’ dedi.

Savaş, önceki gece, Türkiye Araştırmalar Merkezi'nin düzenlediği yemekte soruları yanıtlarken, bugüne kadarki uygulamalarda, Anayasa Mahkemesi'nin kararından sonra partilerin kapandığını hatırlattı. Partinin tüzel kişiliğinin sona ermesi için gerekçeli kararın beklenmesine ihtiyaç olmadığını öne süren Savaş, şunları söyledi:

‘‘Anayasa Mahkemesi'nin kısa kararından sonra yayınlanan gerekçeli karar, iptallerle milletvekilliklerinin düşürülmesi için şarttır. Partilerin tüzel kişiliklerinin sona erdirilmesi için gerekçeli karar beklenmez. RP'nin kapatıldığını, tüzel kişiliğinin sona erdiğini ortaya koyan 3 ana karar vardır. 1'incisi Anayasa Mahkemesi'nin verdiği kapatma kararıdır. 2'ncisi, kapatma kakarından sonra Hazine yardımı konusunda yapılan itiraz ve benim buna cevabımdan sonra, Anayasa Mahkemesi'nin oybirliğiyle verdiği ‘Parti kapatılmıştır, parasını malını kullanamaz' kararıdır. 3'üncü karar ise Yüksek Seçim Kurulu'ndan gelmiştir. YSK, Anayasa Mahkemesi'nden kapatma kararı çıkar çıkmaz toplanmış ve RP'yi seçim kurullarından çıkarmıştır. Bu kararlar varken, başka bir şey aramaya, beklemeye gerek yoktur.’’

Savaş, ‘‘TBMM Başkanı Çetin, gerekçeli kararın beklenmesi gerektiği konusunda Anayasa Mahkemesi'nden görüş almış. Bunu nasıl değerlendirilyorsunuz?’’ sorusu üzerine de şöyle dedi:

‘‘Yukarıda sıraladığım 3 karar var. Anayasa Mahkemesi Başkanı dahil, hiçbir üyenin görüşü, Yüce Mahkeme'nin kararlarının üstünde değildir. Başkan bile vermiş olsa, o bireysel görüştür. Bireysel görüşler Anayasa Mahkemesi kararlarının önüne geçemez.’’






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!