Refah için söz yargıda

Güncelleme Tarihi:

Refah için söz yargıda
Oluşturulma Tarihi: Ekim 06, 1997 00:00

Haberin Devamı

Hakkında kapatılma davası açılan RP'nin kurmayları, 250 sayfalık son savunmalarını bugün Yüksek Mahkeme'ye veriyorlar. Raportör incelemesinden sonra, son işlem olarak Erbakan ya da belirleyeceği parti sözcüsünün yapacağı açıklamaları dinlenecek, ardından da karar açıklanacak.

RP, kapatılması istemiyle açılan davada, son savunmasını Anayasa Mahkemesi'ne bugün veriyor. Böylece, Türk siyaset tarihinin bu en önemli davasında en kritik dönem de başlıyor. Ekleriyle birlikte 250 sayfayı aşan son savunmanın Yüksek Mahkemeye sunulmasıyla birlikte, RP'yle ilgili ‘Tamam mı, devam mı?’ sorusunun yanıtını oluşturacak karar süreci başlayacak.

En çok 1.5-2 ay içinde alınması beklenen Yüksek Mahkeme kararının, ‘RP’nin kapatılması' yönünde çıkması halinde, Erbakan 5 yıl süreyle siyasi yasaklı hale gelecek. Erbakan'la birlikte, Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Tekdal ve bir süre önce partiden ihraç edilen Rize Milletvekili Şevki Yılmaz, Ankara Milletvekili Hasan Hüseyin Ceylan ve Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Halil Çelik de siyasi yasaklı olacak.

Erbakan'ın savunma hazırlıklarıyla birlikte, RP'nin kapatılması durumunda yerine kurulacak yeni partiyle ilgili hazırlıkları tamamladığı belirtildi. Erbakan, yakın kurmaylarına yaptığı değerlendirmede, ‘‘Yeni parti kurmak birkaç dakikalık iş. Bir harf değiştirildi mi oldu bitti’’ dediği öğrenildi. RP kulislerinde, Erbakan'ın bu sözünden de yola çıkılarak, yeni partinin adının ‘Ferah Partisi’ olacağı konuşuluyor.

ERDOĞAN KOLLARI SIVADI

RP kulislerinde, Erbakan'ın, yeni partinin başına sözünden çıkmayacak bir ismi getireceği konuşuluyor. Bu arada, RP kulislerinde yeni lider için senaryolar üretiliyor. Bir senaryoya göre, liderliğin en güçlü adayı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan. Erdoğan'ın, bir süredir ‘RP’li belediyeleri ziyaret' adı altında illeri dolaşıp yoğun örgüt ziyaretleri yapması, ‘Erdoğan kolları sıvadı’ yorumlarına neden oluyor. Ancak bir başka iddiaya göre ise Erdoğan'ın bu çıkışları, Erbakan ve kurmaylarının hoşuna gitmiyor.

RP'DE ÇATIRDAMA SİNYALLERİ

Yeni partinin liderliği için adları geçenler arasında Şevket Kazan, Abdullah Gül ve Bülent Arınç da var. Oğuzhan Asiltürk'ün partinin kurucu genel başkanlığı için istekli olduğu da konuşuluyor. Bu konuda sürpriz isim ise MÜSİAD Genel Başkanı Erol Yarar. Yarar'ı özellikle, MÜSİAD çatısı altında yer alan Anadolu kökenli işadamlarının desteklediği belirtiliyor.

Bir başka senaryoya göre ‘emanetçi’ bir ismin getirilmesi halinde, RP'nin tabanını oluşturan İslamcı kesimde yeni arayışlar hız kazanacak. Bu konuda, ‘Müslüman demokrat’ kimliğe sahip bir oluşumun hazırlığı içinde olduğu belirtilen Yarar'ın dışında, Akit Gazetesi Başyazarı Abdurrahman Dilipak'ın öncülüğünde daha radikal bir hareketten de söz ediliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!