Raportörler karar mercii değildir

Güncelleme Tarihi:

Raportörler karar mercii değildir
Oluşturulma Tarihi: Aralık 07, 1997 00:00

Haberin Devamı

Anayasa Mahkemesi raportörünün, hazırladığı raporda kapatılma yönünde görüş bildirmesi, RP'de büyük bir şaşkınlık ve tepkiye yol açtı. Raportörün bu görüşü parti içinde son günlerde oluşan, ‘kapatılmayacakları’ yönündeki iyimser havayı bir anda yok etti.

RP Lideri Necmettin Erbakan, bu konudaki tepkisini dün çeşitli açılışlar yapmak için geldiği Elazığ'da, ‘‘Halk demek RP demektir. Türkiye demek RP demektir. Halkımızla RP arasındaki sevgiyi kimse koparamaz, haleldar edemez. Raportörler de karar mercii değildir, mahkemeye yardımcı olurlar’’ sözleriyle dile getirdi. Erbakan, Elazığ'a gelirken uçakta gazetecilerin soruları üzerine, şöyle konuştu:

‘‘Raportörlerin mahkemeye yardımcı olmaları Anayasa Mahkemesi iç tüzüğünün gereğidir. Raportörler mahkemeye intikal eden konular hakkında bilgi verirler, hüküm mercii değillerdir. Raportörlere atfen birtakım bilgileri ileri sürmek yasalara aykırıdır. Bunlar mahkemeye ait gizli çalışmalardır. Bunların doğru olup olmadığı da meçhuldür. Önemli olan hâkimlerin vereceği karardır. Onlar da vicdanlarına göre karar vereceklerdir. Bir kısım medyanın menfi ve müspet etkisine kapılmayacaklardır.’’

Erbakan, RP'nin yasalar çerçevesinde çalışan bir parti olduğunu vurgulayarak, ‘‘Kapatılması söz konusu olamaz. Hukuken uygun olmaz’’ dedi. Erbakan, raportörün Deniz Kuvvetleri eski komutanı Güven Erkaya'nın da mahkemede dinlenmesi yönündeki görüşü hatırlatılınca da, ‘‘Biz Anayasa Mahkemesi'nin her türlü inceleme yapmasından memnun oluruz’’ dedi.

HİTLER'İN 3 DERECE ÜSTÜ

RP Bingöl Milletvekili Hüsamettin Korkutata ise ‘‘Bir partinin kapatılmasını kim istiyorsa faşisttir. Hem de Hitler'in üç derece üstündedir’’ dedi. Erbakan'ın hukuk kurmaylarından Kahramanmaraş Milletvekili Mustafa Kamalak, raportör görüşünün kendisi için gerçekten çok şaşırtıcı olduğunu vurgulayarak, ‘‘Ben hukuken bu davadan birşey çıkmayacağı kanaatindeyim. Raportör hâkimleri bağlamaz. Takdir yüksek mahkemenindir’’ diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!