Ramses çılgınlığı

Güncelleme Tarihi:

Ramses çılgınlığı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 09, 1999 00:00

Haberin Devamı

Bugün Türkiye de dahil olmak üzere, tüm dünyada bir ‘‘II. Ramses’’ çılgınlığı yaşanıyor. Fransız araştırmac-yazar Christian Jacq'ın yapıtlarıyla başlayan Ramses çılgınlığı', Hollywood'a kadar uzandı ve ‘‘Mısır Prensi’’ adlı bir çizgi filme de konu oldu.

II. Ramses'in bu denli güncelleşmesinin nedenlerinden biri, kuşkusuz Mısır

kültürünün insanın hayal gücünü zorlayan gizemi. Ancak bu son çalışmaların

ardında, İslami terörden çok büyük darbe yiyen Mısır turizmini canlandırmak

yatıyor. Türkiye'nin en çok okunan bilim dergilerinden Focus, temmuz sayısında

dünyada yaşanan Ramses çılgınlığını geniş bir dosya haline getirdi.

Yaşlı ‘‘Tanrı’’ artık yorgundu. Kendisini dünyaya getiren Güneş tanrısı ‘‘Ra’’ yeni bir güne başlarken o, artık ne kafasını kaldırabiliyor, ne de görebiliyordu. Geçirdiği artrit hastalığı nedeniyle vücudu kurumuş bir yaprak gibi kamburlaşmıştı. Kına ile kızıla boyanmış saçı, ince yüzü, güçlü çene yapısı ve kemerli burnuyla, Mısır'ın her yerine diktirttiği devasa heykellerine pek az benziyordu.Firavun, diş apsesinin ardından gelen bir kan zehirlenmesiyle MÖ 1213 yılında 90 yaşında hayatını kaybetti.

Tüm merak ve araştırmalara rağmen firavunun eşsiz gücünün sırrını kendi oğulları, saray halkı ve rahipler dahil kimse çözemedi. Ramses, döneminin en güçlü ve eski krallığı Mısır'ı 66 yıl boyunca yönetti. Çok iyi düzenlenmiş ordusuna savaşlarda bizzat kendisi komuta etti. O, ülkesinin tepesindeki insan, en üst yönetici ve en büyük hákimdi. 7'si asıl olmak üzere çok sayıda eşi vardı. Asıl eşlerinden bugün bilinen 40 kız, 45 de erkek çocuğu oldu.

Bundan birkaç yıl önce köktendinci teröristlerin yabancı turistlere karşı giriştiği saldırı, dünyanın en önemli arkeoloji ve turizm merkezlerinden Mısır'da sektörü, adeta yok etmişti. Mısır ekonomisinin yediği bu büyük darbenin tesirini yok edebilmek için birçok uzman seferber oldu. Mısır hükümeti, bir İngiliz tanıtım şirketiyle anlaştı ve bugünkü Mısır imajının yerine ‘‘II. Ramses ve Firavunlar’’ dönemini bilinçli bir şekilde ön plana çıkarmaya çalıştı, hala da çalışıyor.

Bunun sonucu olarak zaten büyük bir gizem, efsane, kültür ve sanat bulutuyla sarmalanmış olan Mısır'da turizm sektörü yeniden hayat buldu. Bugün Eski Mısır uygarlığının hayranlık verici yapıları, yine binlerce insan tarafından geziliyor, Eski Mısır üzerine yazılan kitaplar, birkaç baskı birden yapıyor...



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!