Ramazan ne zaman başlıyor? İlk oruca ne zaman kalkılacak?

Güncelleme Tarihi:

Ramazan ne zaman başlıyor İlk oruca ne zaman kalkılacak
Oluşturulma Tarihi: Mart 06, 2020 18:52

Üç ayların gelmesiyle birlikte Ramazan'ı bekleyen vatandaşların tarih araştırmaları hız kazandı. Heyecanlı bekleyiş sürerken Ramazan ayının ilk orucunun ne zaman tutulacağı merak konusu oldu. Öte yandan 2020 Ramazan Bayramı'nın ne zaman başlayacağı da merak konusu oldu. Peki, Ramazan ne zaman başlayacak? İlk oruca ne zaman kalkılacak?

Haberin Devamı

İslam alemi için mübarek Ramazan ayında, bu yıl ilk sahura ne zaman kalkılacağı ve ilk orucun hangi gün tutulacağı merak ediliyor. İşte 2020 Ramazan ayı tarihi ve Ramazan Bayramı tatili hakkında merak edilenler...

Ramazan ayı, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yayınladığı takvime göre; 2020 yılında 24 Nisan'da başlayacak ve 23 Mayıs'da son bulacak. 24 Mayıs'ta ise ramazan bayramının birinci günü idrak edilecek.

Ramazan ayı içinde olan ve 'Bin Aydan Daha Hayırlı' olarak ifade edilen Kadir Gecesi ise 19 Mayıs 2020'de idrak edilecek.

ORUÇ NEDİR?

Oruç Arapça’da “savm” kelimesiyle ifade edilir. Savm sözlükte nefsi tutmak ve engellemek anlamındadır.

İslam dininde oruç, sabahın başlangıcı sayılan ikinci fecirden (tan yerinin ağarmasından) başlayarak güneşin batışına kadarki sürede başka bir deyişle imsaktan iftara kadar ibadet niyetiyle yemekten, içmekten ve cinsel ilişkiden nefsi uzak tutmaktır.

Haberin Devamı

Oruçtan beklenen amacın gerçekleşmesi için dikkat edilmesi gereken şeyler vardır. Kamil anlamda oruç bütün organların iştirakiyle gerçekleşir. Şöyle ki: Oruç tutan kişi mideyi yemek içmekten koruduğu gibi, dili de yalandan, gıybetten, kötü ve boş sözden uzak tutmalı- dır. Göz harama bakmamalı, kusur aramamalıdır. Kulak gıybet, dedikodu ve boş sözler dinlememelidir. Gönül güzel şeyler düşünmelidir. Bilinmelidir ki, organları orucu iştirak etmeyi başaramayan kişi şeklen oruç tutmuşsa da, oruçtan beklenen gayeye bütünüyle ulaşamamış demektir.

 

BAKMADAN GEÇME!