Ramazan: Mamak’ın en büyük camii

Güncelleme Tarihi:

Ramazan: Mamak’ın en büyük camii
Oluşturulma Tarihi: Ekim 16, 2006 00:00

Mamak Abidinpaşa semtinde 1985 yılında yapılan Abidinpaşa Merkez Camisi, Mamak’ın en büyük camisi olma özelliğini taşıyor. Mülkiyeti Abidinpaşa Merkez Cami Vakfı’na ait olan cami Osmanlı mimarisi ile yapıldı. Üç bin kişilik kapasitesi olan camide bir imam bir de müezzin görev alıyor. Caminin yapımı ise bir yıl gibi kısa bir sürede içerisinde tamamlandı.

HEDEF BÜYÜK KÜTÜPHAHE

Abidinpaşa Merkez Camisi’nde büyük bir kütüphane kurulması amaçlanıyor. Bu çerçevede kütüphanenin bulunacağı kısım düzenlenirken, cami vakfı kitap yardımlarını da kabul ediyor. Dini ve ilmi her türlü kitabın bulunacağı kütüphaneden küçükten büyüğe herkes faydalanabilecek.

ALTINDA 33 ADET DÜKKANI VAR

Üç katlı olan caminin en alt katında 33 adet dükkan bulunuyor. Cami kendi giderlerini kendi karşılayabiliyor. Doğalgaz sistemiyle yerden ısıtılan caminin iki şerefeli 35 metre yüksekliğinde iki minaresi var. Camide bir büyük sekiz yarım ve çok sayıda küçük kubbe bulunuyor.

Üç kapısı olan cami ikinci kata kadar çini kaplamalı. Mihrap, mimber ve kürsüsü ise mermerden yapıldı. Çatı kısmı sac ve kurşun kaplama olan caminin alanı bin metrekare. Önemli bir tamirat geçirmeyen caminin müştemilatında gelir getiren dükkanları, şadırvanı ve Kur’an Kursu var.

İftar ve sahur arasında bol su için

UZMANLAR, oruç tutanlara iftar ve sahur arasında bol su içmeleri önerisinde bulunuyor. Çay ve kahvenin de yemeklerden yarım saat sonra içilmesi gerektiğinin altını çizen uzmanlar, şu tavsiyelerde bulunuyor:

"Sahura kalkmak ihmal edilmemelidir. En azından gece geç saatte bir şeyler yenilmeli. Yemekler iyi hazmetmek için sakin sakin yenmeli. Stres, sindirimin bir numaralı düşmanıdır. Yemek yerken işinize ara verin. Tartışmaktan ya da işleri düşünmekten kaçının. Sindirim ağızdan başlar. Yediklerinizin iyi hazmedilmesi için öncelikle ağızda iyi çiğnenmesi gerekir.

Lokmaları iyice öğütünceye kadar çiğneyin. Lokmaları iyi çiğnemek yeterince tokluk duygusu vereceğinden, daha az yemek yemenizi sağlar. (Yemek yerken konuşmamaya çalışın. Hava yutmak, mide ve bağırsaklarda gaz oluşmasına neden olur). Böylece yemek sonrası mide rahatsızlıklarından da kurtarır. Yemek yerken dik oturun. Rahat bir şekilde oturun; sırtınız dik olsun, bacak bacak üstüne atmayın. Böylece sindirim sisteminin daha rahat çalışmasını ve iyi hazmetmesini sağlarsınız."

Şeker hastaları doktora danışmadan oruç tutmamalı

UZMANLAR, şeker hastalarının doktora danışmadan oruç tutmamalarını tavsiye ediyor. Türkiye’de şeker hastalarının sayısı 2,5 milyonu bulurken, şeker hastaları için oruç tutmanın sakıncalı olabileceği belirtiliyor. Ensülin bağımlısı olan şeker hastaları, sürekli diyet ve egzersiz isteyen bir yaşam sürdürüyorlar. Oruç tutmak sağlıklı insanın metabolik dengesini değiştirmez. Şeker hastaları için ise oruç tutmak sakıncalı olabilir. Ensülin bağımlısı bir diyabetik, enjeksiyondan 30 dakika sonra bir şeyler yemek zorundadır. Yapılan ensülinin günlük dozuna göre en az 5-6 öğün yemesi şart. Bunu yapmazlarsa, şeker düşüklüğü sonucu hayati tehlike söz konusu olabilir, oruç zorunlu olarak bozulur. Şeker hastalarının diyetleri, ’çok öğünlü yemek’ esasına dayanır. Özellikle şeker hastalarına oruç kesinlikle tavsiye edilmemeli.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!