Rakoczi Müzesi Tekirdağ’ı Macarlar’ın uğrak noktası yaptı

Güncelleme Tarihi:

Rakoczi Müzesi Tekirdağ’ı Macarlar’ın uğrak noktası yaptı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 01, 2008 00:00

Macar milli kahramanı Prens Ferenc Rakoczi’nin Tekirdağ’da yaşadığı evi yılbaşından bugüne 3 bin 500 kişi ziyaret etti.

Rakoczi Müzesi Müdürü Ali Kabul, evi çoğunlukla Macarların ziyaret ettiğini, ancak bu yıl komşu ülkeler Bulgaristan ve Yunanistan’dan da grupların geldiğini söyledi. "Geçen yıla oranla ziyaretçi sayısında büyük artış var. Hedefimiz bu yıl toplam 7 bin 500 ziyaretçiye ulaşmak"dedi. Geçen yıl müzeyi 6 bin 500 kişinin ziyaret ettiğini hatırlatan Kabul, artışta Tekirdağ Macar Dostluk Derneği ve Macaristan’ın Tekirdağ Fahri Konsolosu Erdoğan Erken’in büyük emeği olduğunu belirtti.

Rakoczi’nin son yıllarını geçirdiği Barbaros Mahallesi’ndeki ev, Macaristan hükümetince restore ettirilip 25 Eylül 1982’de müze olarak ziyarete açılmıştı. Müze koleksiyonunda Türk - Macar ilişkilerini ve iki ulusun halk sanatlarındaki benzerliğini sergileyen eserler ile Rakoczi’nin şahsi ve ailesine ait eşyalar bulunuyor.

1676’da Macaristan’ın Zemplen iline bağlı Borsi beldesinde doğan Rakoczi, Avusturya sarayına devşirme verilmişti. 6 yaşında Vatikan’da din eğitimi almaya başladı. Ergenlik çağında Avusturyalılar’ın Macaristan’ı işgal edeceğini anlayınca, Fransa’ya geçti. 1701’de Fransa’nın yardım ve desteğiyle Macar bağısızlık savaşını başlattı. 1717’deki Viyana bozgunundan sonra ailesini ve çocuklarını Fransa’da bırakarak, 250 kişilik maiyetiyle Çanakkale’nin Gelibolu ilçesine geldi.

Edirne ve İstanbul’da yaşamını sürdüren Rakoczi, 1720’de gönderildiği Tekirdağ’da, 8 Nisan 1735’te yaşamını yitirdi. Tekirdağ’da adına yapılmış bir çeşme bulunan Rakoczi’nin mezarı, İstanbul’da Saint Benoit Lisesi’ndeki şapelde.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!