GeriGündem Rakıdan margaritaya geçiş
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Rakıdan margaritaya geçiş

En büyük Meksika restoran zinciri El Torito, milenyumun ilk mekanını İstanbul'da açtı.

1954 yılında, emekli Amerikan Pilotu Larry Cano tarafından ilk kez Kaliforniya'da açılıyor El Torito. Üstelik de tesadüfen büyük restoran zincirlerinin tam karşısındaki dükkanı buluyor Cano. Ama niyeti onlarla boy ölçüşmek değil, kendi yağında kavrulmak.

Açılışta yakın bir arkadaşı ona küçük bir boğa hediye ediyor. Dükkana bir isim bile koyulmamış henüz. O da dükkanına, İspanyolca küçük boğa anlamına gelen El Torito demeye karar veriyor. Küçük boğa, karşısındaki büyük restoranlara aldırmadan yavaş yavaş büyüyor.

Dünyanın en büyük restoran işletmecisi olan Prandium şirketi tarafından yönetilen El Torito'ların sayısı şu anda ABD'de 102, Abu Dabi'de bir, Japonya'da altı ve Türkiye'de dört. El Torito'nun Türkiye'ye geliş tarihi 1997. İlk restoran Ankara'da açılıyor. Restoran zincirinin master franchisee'ı, Ankara'daki iki restoranın da sahibi olan Cevat Evliyaoğlu'na ait. Marmara ve Kıbrıs Bölge Sorumlusu olan Ekrem Araç ise İstanbul'daki ilk El Torito'yu 29 Mart'ta açtı.

İstanbul'daki restoranın bir özelliği, express ve restoranın bir arada olması. Bu zincir içinde bu uygulama ilk kez deneniyor. Express hızlı yemek yiyip, işlerine koşturmayı tercih edenler için, restoran ise müzik ve güzel bir servis eşliğinde yemeğe vakit harcamayı sevenlere hitap ediyor. Express El Torito'da fiyatlar retorana oranla daha düşük.

Etiler Nispetiye Caddesi'ndeki El Torito'nun yerinde daha önce yine Araç Şirketler Grubu'na ait olan Çara Kebap salonu vardı. Ekrem Araç, 12 yıl boyunca kebap restoranı işlettikten sonra Meksika mutfağına yaptıkları geçişle, dostlarına ve müşterilerine ‘‘nereden nereye’’ dedirtmiş. Zaten eski Türkçe bir kelime olan ‘‘çara’’nın da anlamı nereden nereye! Yine de rakıdan margaritaya geçişte bir zorluk yaşayıp yaşamayacaklarını henüz bilmiyorlar.

Bu restoran zincirinin felsefesi ‘‘mi casa es su casa’’, yani benim evim senin evin. Bu yüzden de personel seçimi onlar için çok önemli, personeli, ‘‘Servis yapmayı öğretebiliriz ama gülmeyi öğretemeyiz’’ mantığıyla seçiyorlar. Ekrem Araç, Amerika'daki yetkilelere personel alırken ilk sorduğunuz soru ne diye sormuş, cevap: ‘‘Bize bir fıkra anlatır mısın?’’ olmuş. Kendisi de bu felsefeyi benimsemiş. Röportaj sırasında servis yapan arkadaşa bu soruyu yönelttik, iki dakaka sonra masaya fıkra servisiyle geri döndü, haberiniz olsun!

EL TORİTO'NUN ÖNERİSİ

İlk kez Meksika restoranına gidiyorsanız ve ne yiyeceğinizi bilemiyorsanız, işte size El Torito'nun Operasyon Müdürü Deniz Yürük'ten bir mönü:

(3 kişi için, kişi başı fiyatı yaklaşık 15 milyon)

Yemek öncesi Cadillac Margarita

Fiesta Platter veya Tableside Guacamole

Fajitas (Supreme Fajita öneriyor)

Deep Fried Ice-Cream ya da Apple Chini

Kripto Para Piyasaları için Bigpara

Kripto Para Piyasaları için Bigpara

False