Radar kuleleri 2002 Mayıs'ta tamam

Güncelleme Tarihi:

Radar kuleleri 2002 Mayısta tamam
Oluşturulma Tarihi: Aralık 16, 2001 12:41

Denizcilik Müsteşarı Mustafa Korçak,müteahhit firmaların 'keşif artırımı' talebinde bulunması üzerine yapımı durdurulan İstanbul ve Çanakkale boğazlarındaki radar kulelerinin kalan kısımlarının tamamlanması için bu ay ikinci kez ihaleye çıkılacağını bildirdi. Korçak, "Kuleler, Haziran 2002`de deneme çalışmalarına başlayacak" dedi.

Haberin Devamı

Korçak, Türk Boğazları Gemi Trafik Bilgi Sistemi kapsamında İstanbul ve Çanakkale Boğazı`na yapılacak olan 13 adet kule ile 2 yer istasyonunun inşaat işlerini Bayındırlık ve İskan Bakanlığı`nın yürüttüğünü hatırlattı.

Korçak, kulelerin inşaatı sırasında, birim fiyat listesinde olmayan birtakım ilave işler yapıldığını, bunun da maliyetleri yüzde 80 civarında artırdığını belirterek, şöyle dedi:

"İhale Kanunu`na göre, yapılan işin keşif bedeli, toplamın yüzde 30`unu geçerse, işin yeniden ihale edilmesi hükmü var. Kule inşaatlarında bu oran yüzde 80 daha fazla çıktı. Dolayısıyla yeniden ihaleye çıkmak zorunda kalındı. Bu ay içerisinde kalan kısımların tamamlanması için yeni bir ihale yapılacak. İhaleyle ilgili hazırlıklar tamamlandı. Kulelerin inşaatı Mayıs 2002`de tamamlanacak, Haziran ayında da deneme çalışmalarına başlanacak."
   Â
ÖDEMELERDE SIKINTI ÇEKİYORUZ
       Â
Daha önce kulelerin toplam maliyetinin 6 milyon dolar civarında olacağının tahmin edildiğini, ancak bu rakamın krizle birlikte arttığını da kaydeden Korçak, "Şu anda bu rakam 9-9.5 milyon dolara çıktı. Yaşanan kriz nedeniyle ödemelerde sıkıntı çekiyoruz. Bunu aşmaya çalışıyoruz" dedi.

Haberin Devamı

Korçak, Maliye Bakanlığı`nın vize ve ödenekleri zamanında vermemesi, Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu`nun bir iki kulenin yerine itiraz etmesi nedeniyle inşaat ruhsatlarının zamanında alınamadığı, bu yüzden kulelerin hizmete giriş süresinin uzadığını söyledi.
   Â
Türk Boğazları Gemi Trafik Bilgi Sistemi`nin, Marmara Denizi`ni dekapsayacak şekilde yeniden revize edilmesi için çalışmaların son aşamaya geldiğini de belirten Korçak, "Marmara Denizi`nde ve Gelibolu`da 3 yere daha radar kulesi inşa etmek için Danıştay`dan vizeyi aldık. Maliye Bakanlığı önümüzdeki günlerde bir kararname çıkartacak. Bu kararnamenin ardından gerekli vize alınıp sözleşmeler imzalanacak. Böylece Marmara Denizi`ndeki gemilerin de bu sistemden yararlanmaları sağlanacak" diye konuştu. Korçak, projenin bu bölümünün ise 3 milyon dolara malolacağını bildirdi.

Haberin Devamı

Kulelerde kullanılacak olan teknik malzemelerin bir kısmının İstanbul`a getirildiğini de ifade eden Korçak, sistemde kullanılacak olan elemanların eğitiminin ise ABD`de devam ettiğini söyledi.

Korçak, kulelerde kullanılan teknolojinin eski olduğu yönündeki eleştirilere de katılmadığını belirterek, "Bizim yaptığımız projeye `eski` diyenler gitsinler Hamburg`a ve Londra`dakilere baksınlar. Bu proje oradakilerden fersah fersah ileride" dedi.
Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!