Güncelleme Tarihi:
PUTİN’in sözcüsü Dmitri Peskov, tatbikat emrinin dün sabaha karşı saat 04.00’da kapalı bir zarfta Savunma Bakanı Sergey Şoigu’ya iletildiğini belirtti. Putin emri, BRICS zirvesine katıldığı Güney Afrika’dan ülkesine dönerken uçakta verdi.
Rus basını, Rusya’nın Sivastopol’deki Karadeniz Donanma Üssü’nden 36 savaş gemisinin ve 7 bin askerin katıldığı sürpriz tatbikatın dün hemen başladığını duyurdu. Tatbikata 20 savaş uçağı ile paraşütçü birlikleri de katılıyor. Yetkililere göre dev tatbikat, Rusya’nın son yirmi yıldaki en büyük güç gösterisi olacak.
ORDUYA TEST
Moskova’nın tatbikat konusunda ortaklarını önceden uyarma yükümlülüğü olmadığını belirten Peskov, “Bu gelmiş geçmiş en büyük tatbikatın amacı savaş durumunda donanmamızın verilecek görevleri yerine getirip getiremeyeceğini kontrol etmek” dedi. Peskov, Putin’in kısa bir süre önce Silahlı Kuvvetleri “sürpriz bir teste hazırlanmaları” konusunda uyardığını belirtti. Karadeniz tatbikatının kaç gün süreceğine dair açıklama yapmayan Peskov, “Başkomutan Putin tatbikat emri verdiyse sonucunu görmek isteyecektir. Bizzat kendisi de izleyebilir” diye konuştu.
AKDENİZ ISINDI
Rusya’nın 2008’de Gürcistan’la Güney Osetya’da girdiği savaşta ordunun zayıflığı eleştirilere yol açmıştı. Rus ordusu, geçen ay da ülkenin orta ve iç kesimlerinde silahlı kuvvetlerin katıldığı sürpriz bir tatbikat düzenlemişti. Rusya Genelkurmay Başkanı Valeri Gerasimov, bu tatbikatta ordudaki bazı sistematik sorumların ve eksikliklerin fark edildiğini belirtmişti. Moskova’nın Suriye’deki savaş nedeniyle geçen ay Akdeniz’de kalıcı olarak 5-6 savaş gemisi bulundurma kararı da tartışma yaratmıştı. Bir grup uzman, kararı “Rusya’dan Akdeniz’e dönme hamlesi” olarak nitelerken, bazı Rus yetkililer “Rusya’nın burada gemi bulunduracak gücü yok” yorumunda bulunmuştu. Putin’in Karadeniz’deki ani tatbikat kararının, ülkenin askeri gücünden şüphe duyanlara karşı bir yanıt niteliği taşıdığı da söyleniyor.
Boğazlar’da trafik hızlandı
Karadeniz’de ve Akdeniz’deki askeri faaliyetlerini arttıran Rusya’nın savaş gemilerinin, son dönemde sık sık İstanbul ve Çanakkale Boğazları’ndan geçmesi dikkat çekiyor. Suriye’nin Tartus Limanı’nda deniz üssü bulunan Rusya, Suriye’deki savaşın gölgesinde Akdeniz’deki askeri gücünü arttırmayı hedefliyor. Rusya’ya ait bir savaş gemisi, geçen ay Montrö Boğazlar Anlaşması uyarınca Çanakkale Boğazı’nda bir süre durdurulmuştu. Montrö Boğazlar Anlaşması’na göre, Karadeniz’e kıyısı bulunan ülkelerin savaş gemileri Türk boğazlarından birini gece, diğerini ise gündüz geçebiliyor. Karadeniz ülkelerinin önceden bildirim yapması, tonajın 15 bini aşmaması gerekiyor.