Provokatör Taksim’e çıktı

Güncelleme Tarihi:

Provokatör Taksim’e çıktı
Oluşturulma Tarihi: Mart 09, 1998 00:00

Haberin Devamı

Dünya Kadınlar Günü'nü kutlamak için toplanan 3 bin kişilik gruba, izin almadıkları gerekçesiyle polis göz yaşartıcı bombayla müdahale etti. Çıkan taşlı sopalı kavgada aralarında polislerin de bulunduğu çok sayıda kişi yaralandı. Göstericilerden 28'i gözaltına alındı.

Taksim'de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü izinsiz kutlamak isteyen, aralarında HADEP'li kadınların da olduğu 3 bin kişilik gruba polis göz yaşartıcı gaz bombası ile müdahale etti. Güvenlik güçleri ile göstericiler arasında başlayan taşlı sopalı çatışma ara sokaklarda da devam etti. Göstericiler, banket taşlarını sökerek polislere attılar. Çatışmalar sırasında çok sayıda göstericinin yanı sıra 46 polis yaralandı. 6 polis otosunun, 45 işyerinin ve otobüs duraklarının camları kırıldı. 28 gösterici gözaltına alındı. Taksim'deki olaylar yatıştıktan sonra Okmeydanı'ndaki Fatma Girik Parkı'nda toplanan, bazılarının yüzleri maskeli 100 kadar gösterici, Atatürk büstünü taşladı. Göstericilere, çevre sakinleri tepki gösterdi.

Saat 11.00 sıralarında İstanbul'un değişik yerlerinden gelen kadın grupları İstiklal Caddesi'nde birleşerek Taksim'e yürüdü. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü kutlamak isteyen kadınlara güvenlik güçleri, izinsiz gösteri yaptıkları gerekçesiyle ‘‘Dağılın’’ uyarısında bulundu. Çoğunluğu kadınlardan oluşan grup, ‘‘Ulusal sömürüye hayır’’, ‘‘Biz anayız savaşsız bir dünyadan yanayız’’ yazılı pankartlar açıp, ‘‘Leyla Zana Hapiste Çeteler Meclis’te’’, ‘‘Cinsel, Ulusal, Sınıfsal Sömürüye Son’’ sloganları attı.

TAŞLI-SOPALI ÇATIŞMA

Bu sırada çevredeki duvarın üzerine çıkarak orak-çekiçli bayrak asanlar ile duvarın üzerinde bulunan, Ülkede Gündem muhabirleri gözaltına alınınca göstericiler ile güvenlik güçleri arasında gerginlik yaşandı. Robocop polisleri müdahale durumuna uygun beklemeye başladı. Yuh sesleriyle olayı protesto eden grup, basın açıklaması yapmak istedi. Güvenlik güçlerinin izin vermemesi üzerine göstericilerle polis arasında taşlı sopalı ve coplu çatışma yaşandı. Grubu dağıtmak isteyen güvenlik güçleri göz yaşartıcı bomba kullandı fakat göstericilerin yanı sıra 46 polis de gaz bombasından etkilendi. Olaylarda aralarında Ülkede Gündem gazetesi muhabirleri Faruk Aktaş ve Bülent Acar'ın da bulunduğu bazı gazeteciler gözaltına alındı.

ASKER GÖNDERİLDİ

Olayların ardından Taksim Meydanı'na, takviye çevik kuvvet ve özel tim kaydırıldı. İstanbul Jandarma Alay Komutanlığı'ndan gelen bir bölük asker de Taksim Meydanı'nda bekletildi. İstanbul Valisi Kutlu Aktaş, gösteriye izinsiz olduğu için müdahale edildiğini söyledi. Her önüne gelenin izin almadan gösteri yapamayacağını dile getiren Aktaş, aksi durumda anarşi olacağını kaydetti. Aktaş, gösterilerde güvenlik güçlerinin toleranslı davrandığını fakat olay çıkarmak isteyenlere karşı toleransın kısa sürdüğünü vurguladı.

Taksim Meydanı'nda olaylardan sonra, polisin göstericilere karşı tavrının çok sert olduğunu ileri süren sivil kadın derneklerinin temsilcisi bir grup kadın Galatasaray Lisesi önünde toplanarak protesto yürüyüşü yaptı.

Fitili böyle ateşlediler

Taksim Meydanı'ndaki gösteride su deposunun üzerine orak-çekiçli flama asmaya çalışan provokatörler, üzücü olayların da fitilini ateşledi. Polis, eylemcileri gözaltına alırken, kaçanları kalabalığın içinde kovalamaya çalışınca panik yaşandı. Meydandaki kadınlar ve yaşlılar dalgalanan kalabalık içinde ezilme tehlikesi atlattılar.

Polise taş atarak tahrik ettiler

Taksim'deki çirkin görüntülerin mimarları işte bu provokatörlerdi. Aralarında yasa dışı örgüt üyeleri, HADEP'liler ve Ülkede Gündem muhabirlerinin de bulunduğu göstericiler, önce duvarlara orak-çekiçli flamalar asmak istediler. Daha sonra da polisi taş atarak üzerlerine çekerek, peşlerinde çevik kuvvet olduğu halde kalabalığın içine daldılar. Grubu dağıtmak isteyen güvenlik güçleri göz yaşartıcı bomba kullandı. Bombadan, göstericilerin yanı sıra çok sayıda polis de etkilendi.

Diğer kentlerde coşkuyla kutlandı

Taksim'deki kutlamalarda tatsız olaylar yaşanırken, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü yurdun çeşitli yerlerinde coşku içinde kutlandı. Ankara'da Türk Metal sendikasının düzenlediği Kadın İşçiler 4. Büyük Kurultayı politikacıların resmi geçidine sahne oldu. Kurultaya Başbakan Yardımcısı ve DSP Genel Başkanı Bülent Ecevit, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, FP Genel Başkanı İsmail Alptekin ve DYP Lideri Çiller katıldı. Diyarbakır'daki kutlamalarda yoğun güvenlik önlemi alan polisler, diğer il ve ilçelerden gelenleri kente sokmadı.

KÜRTÇE TÜRKÜLÜ KUTLAMA

Mardin'in Dargeçit ilçesindeki şölende ise yüzlerce kadın, Kürtçe ve Türkçe türkülerle coştu. İzmir'de 9 Eylül ile Gazi Üniversitesi'nin hukuk fakültelerince düzenlenen panelde kadın sorunları ele alındı. 28 sivil toplum örgütü temsilcisinden oluşan İzmir Kadın Platformu Cumhuriyet Meydanı'nda toplandı. Konya'da Türk Kadınlar Birliği yöneticileri ile Anıt Alanı'nda toplanan 500 kadar kadın, 10'uncu Yıl Marşı'nı söyleyerek, Orduevi'ne kadar yürüdü. Orman Bakanı Ersin Taranoğlu, ANAP Denizli İl Kadın Kolları'nın Dünya Kadınlar Günü nedeniyle fidan dikme kampanyasına katıldı. Bolu, Kayseri, Trabzon ve Aydın'da yapılan gösteriler şenlik havasında geçti.

NAİM DE ŞENLİĞE KATILDI

Balkan Türkleri Derneği Çorlu Şubesi'nin düzenlediği şenliğe, Devlet Bakanı Ahat Andican ile milletvekilleri Enis Sülün, Yusuf Pamuk, Evren Bulut, Arif Sözer ve Olimpiyat şampiyonu haltercimiz Naim Süleymanoğlu katıldı. Naim Süleymanoğlu kadınlardan büyük ilgi gördü. Adana'da Kadın Platformu’nca düzenlenen mitinge 1500 kişi katıldı, türküler söylendi halay çekildi. HADEP ve ÖDP temsilcileri ve bazı sendika temsilcileri konuştu. Mersin'de düzenlenen mitingde 400 kadın, türküler söyledi, şiirler okudu.

Abacı, şarkılarıyla kadınları coşturdu

İSTANBUL Kadın Kuruluşları Birliği'nin Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlediği kadın şenliğinde Muazzez Abacı muhteşem bir konser verdi. Konserden önce kısa bir konuşma yapan Abacı, ‘‘Böyle güzel bir günde sizlere şarkı söylemek ve huzurunuzda olmak beni onurlandırdı’’ dedi. Abacı'nın şarkılarıyla coşan kadınlar sanatçıya eşlik ettiler. ‘Vurgun’ isimli şarkısı yoğun istek aldı ve şenliğe katılan kadınlar parçayı hep bir ağızdan söylediler. CHP İl İstanbul Kadın Kolları da Kadıköy İskele Meydanı'nda şölen düzenledi. İstanbul Kadın Kolları Başkanı Muazzez Çelebi, hedeflerinin yasalardaki tüm eşitsizlik hükümlerini kaldırmak olduğunu söyledi. Şölene CHP milletvekilleri Ercan Karakaş, Mehmet Sevigen ve Algan Hacaloğlu, Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, CHP İstanbul İl Başkanı Mehmet Ali Özpolat, Parti Meclisi Üyesi Bedri Baykam, Pir Sultan Abdal, Hacı Bektaş Veli, Divriği ve Sıvas Dayanışma Dernekleri temsilcileri ile CHP İlçe örgütlerinden çok sayıda kadın katıldı.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!