Prova da yapmışlar

Güncelleme Tarihi:

Prova da yapmışlar
Oluşturulma Tarihi: Aralık 28, 1997 00:00

Haberin Devamı

Mafya usulü TEM infazından 10 gün önce, bölgede keşif yapan pompalı tüfekli 7 kişinin yakalandığı ortaya çıktı. Tesadüfen yakalanan bu 7 kişinin serbest bırakıldığı, infazdan sonra ise 1'i hariç diğerlerinin gözaltına alındığı öğrenildi. Tanık Renata'nın bu 6 kişiyi teşhis edemediği, kayıp olan 7'nci kişinin ise arandığı bildirildi.

Edirne TEM Otoyolu'nda Avar Turizm’e ait yolcu otobüsünde 6 kişinin öldürülmesinden bir süre önce, bölgede 7 kişilik bir grubun eylem provası yaptığı belirlendi. Yakalandıktan sonra serbest bırakılan bu kişilerden 6'sı, infazın gerçekleşmesinden sonra gözaltına alındı. Olayın tek görgü tanığı Polonyalı turist Renata Kinga Wesolowska, 6 kişiyi teşhis edemezken, 7'nci kişinin de arandığı bildirildi.

Kanal D Ana Haber Bülteni'nde Uğur Dündar'ın verdiği habere göre, TEM infazının yeni bir boyutu ortaya çıktı. Jandarmanın kurduğu özel ekibin yaptığı araştırmada, olaydan yaklaşık 10 gün önce iki otomobille park yerinin bulunduğu bölgeye gelen 7 kişinin soygun provası yaptığı belirlendi. Bu tarihte tesadüfen olay yerinden geçen polisler tarafından yakalanan kişilerin üzerlerinde pompalı ve av tüfekleri ele geçti. Ancak ruhsatlı olması ve çevrede herhangi bir olay meydana gelmemesi nedeniyle 7 kişi serbest bırakıldı.

SOYGUN HAZIRLIĞI YAPMIŞLAR

Yetkililer, bu 7 kişinin Laleli piyasasıyla irtibatlı olduğunu, Polonya'da gerçekleştirilen uyuşturucu operasyonu nedeniyle gümrükte işlemlerin sıkılaştırılması ve yılbaşı nedeniyle satışların azalması üzerine Türkiye'ye bir aydır para gelmediğini bildiğini söylediler. Bu nedenle soyguna hazırlanan bu ekibin, Polonya'dan yüklü miktarda para geleceğini bildikleri öne sürüldü.

6 kişinin öldürülmesi üzerine, daha önce bırakılan bu 7 kişiden 6'sı 2 tabanca ve 1 cep telefonuyla birlikte yakalandı. Wesolowska ile bu 6 kişi yüzleştirildi. Ancak Polonyalı tanık, bu kişileri teşhis edemedi. Soyguna karışmadıklarını iddia eden bu 6 kişinin sorgusu sürerken silahlar balistik incelemeye alındı, cep telefonundan yapılan görüşmeler de araştırılmaya başlandı. Yetkililer, Polonyalı turistin teşhis edememesi nedeniyle, soygunu henüz yakalanmayan 7'nci kişinin ayrı bir ekip kurarak gerçekleştirmiş olabileceğini de değerlendiriyor. Bu arada Edirne İl Jandarma Komutanlığı bahçesinde tutulan Avar Turizm'e ait 34 YSE 98 plakalı otobüsün, zula olabilecek yerlerinin sökülerek aranmasına da başlandı.

‘Komşu’dan gelen ihbar

Katliamın ardından güvenlik güçlerine telefonla ihbarda bulunan bir kişi, olay gecesi Bulgaristan'ın Plovdiv Kenti yakınlarında bir Türk lokantasında cep telefonu görüşmesine tanık olduğunu söyledi. İhbarcı, olayı şöyle anlattı: ‘‘Masada 3 kişi oturuyordu. Cep telefonu çaldığında Bulgarca konuştular. Telefon kapandıktan sonra kendi aralarında Türkçe olarak paranın otobüs şoförü tarafından teslim edilmediğini konuştular. Telefonla konuşan kişi 'Beni kadın aradı, parada eksiklik varmış, ne yapacağız' diye sordu. 3 kişi daha sonra heyecanla lokantadan ayrıldılar.’’

Tetikçiler tanıdıkmış

Edirne TEM Otoyolu'nda yolcu otobüsünde 6 kişinin öldürülmesinin tek görgü tanığı Polonyalı turist Renata Kinga Wesolowska'nın son ifadesi, yeni bulgular ortaya çıkardı. Wesolowska'nın ifadesinden, ölenlerin tetikçileri tanıdığı ortaya çıktı.

Sürekli çelişkili ifadeler veren Wesolowska'ya cinayetlerin işlendiği otobüste, önceki akşam Cumhuriyet Savcısı Ali Sami Arlı tarafından bir tatbikat yaptırıldı. Wesolowska'nın ifadesine göre, olay akşamı gişelerden giren otobüs, kısa süre sonra yabancı plakalı beyaz bir otomobil tarafından takip edildi. Bir süre sonra otobüsün önüne geçen otomobilin arka koltuğunda oturan bir kişi, el fenerini şifreli yakıp söndürerek işaret verdi. Bir süre sonra otobüs parkın girişinde durdu. Ve açılan kapılardan saldırganlar içeri girdi. Daha sonra robot resimleri çizilen silahlı 2 saldırgan, araçtakileri arka tarafa götürürken, peşlerinden binen 3'üncü bir kişi de otobüsü hareket ettirerek, parkın arka tarafına doğru sürmeye başladı. Savcı Arlı, ‘‘Bu ifadeler doğrultusunda, öldürülenlerle tetikçilerin birbirlerini tanıdığı ortaya çıkıyor. Soruşturmada bu noktanın üzerinde de titizlikle duruyoruz’’ dedi.

Arlı, otobüste paralarının olduğunu söyleyen 2 kişinin, isimleri gizli kalmak kaydıyla kendilerine başvurduğunu söyledi. Arlı, ‘‘Ancak bize bildirilen para miktarı, otobüste öldürülenlerin üzerinden çıkanın çok üzerinde. Trilyonlarla ifade edilebilecek rakamlar. Bu konuda Laleli esnafından yardım bekliyoruz, otobüste parası olanlar kimliklerini gizli tutmak kaydıyla bize başvurabilirler. Anladığım kadarıyla otobüste çok büyük para olması gerekiyor’’ dedi.

Bu arada Eylemle bağlantılı olduğu iddia edilen Mahmut Bilar'ın kullandığı MA AY 103 plakalı Opel marka otomobilin olay gecesi saat 02.00'de Türkiye'ye giriş yaptığı, saat 04.00 sıralarında da Kapıkule'den Bulgaristan'a çıkış yaptığı belirlendi. Bilar'ın oğlu İbrahim'in de İstanbul'da yakalanarak gözaltına alındığı belirtildi. İstanbul'da gözaltına alındıktan sonra Edirne'ye getirilen işadamları Seyfullah Koç ve Mehmet Sadıkoğlu'nun sorguları da sürüyor. Avar Turizm firması sahibi Muzaffer Özkılıç da gözaltında tutuluyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!