Protestolar eşliğinde üçü birden ifade verdi

Güncelleme Tarihi:

Protestolar eşliğinde üçü birden ifade verdi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 04, 2013 00:00

Obama’nın Suriye’yi vurmak için Amerikan Kongresi’nden izin istemesi sonrası Yönetimin Kongre lobisi tam gaz sürüyor. Obama, dün resmi temaslar için ülkeden ayrılmadan önce son dakikaya kadar Kongre üyeleriyle görüşürken ülkenin Dışişleri, Savunma bakanları ve Genelkurmay Başkanı da yan yana oturup Senato’ya saldırı için ifade verdiler. İfade sırasında salondan sık sık protestolar duyuldu.

Haberin Devamı

ABD Başkanı Barack Obama’nın Suriye’ye saldırı için Kongre’ye dönmesi sonrası Yönetim kabine halinde saldırı için lobi yapmayı sürdürüyor. Obama, İsveç ve St. Petersburg’daki G-20 zirvesi için Avrupa’ya geçmeden önce dün son dakikaya kadar Kongre üyeleriyle görüşmeler yapmayı sürdürürken, ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi de tarihi bir oturuma tanıklık etti. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Savunma Bakanı Chuck Hagel ve Genelkurmay Başkanı Martin Dempsey, komite üyelerinin karşısında yan yana oturarak Amerikan halkına ABD’nin neden Suriye’yi vurması gerektiğini anlattılar.

DÜNYA BİZİ İZLİYOR

İlk sözü alan Kerry, “Dünya bizi izliyor” diye başladığı konuşmasında şunları söyledi:
“Dünya bizi sadece ne karar verdiğimizi görmek için değil, kararı nasıl aldığımızı görmek için de izliyor. Dünya bu kadar tehlikeliyken biz hâlâ devlet olarak tek ses konuşabiliyor muyuz, konuşamıyor muyuz? Amerika bu anda ortaya çıkacak ve bir fark yaratacak mı bilmek istiyorlar.

Haberin Devamı

IRAK’I HATIRLIYORUM

Ben Irak’ı hatırlıyorum. Bakan Hagel Irak’ı hatırlar. Oy vermek için buradaydık. Ve şimdi biz tekrar hatalı bir istihbarat üzerine oylama olmaması için özellikle duyarlıyız. Tam da bu yüzden bizim istihbarat örgütlerimiz kanıtları yeniden incelediler.

HERKESİN KIRMIZISI

Bazıları, bugünkü tartışmamızın Başkan Obama’nın kırmızı çizgileri hakkında olduğunu savundular. Hayır yanılıyorlar. Bu tartışma dünyanın kırmızı çizgileri hakkında. İnsanlığın kırmızı çizgileri hakkında. Bunlar, vicdanı olan herkesin çizmesi gereken çizgiler.

EN KÖTÜ SALDIRI

Dünya bu tartışmayı, Esad’ın 21'nci yüzyılın en kötü kimyasal silah saldırısını yapıp yapmadığını öğrenmek için takip etmiyor. ABD’nin bu duruma sessiz kalıp kalmayacağını, böylesine bir vahşetin hiçbir sonucu olmadan yaşanmasına izin verip vermeyeceğini merak ettiği için bu tartışmayı izliyor.

OBAMA SAVAŞ İSTEMEDİ

Başkan Obama, ABD’nin savaşa girmesini istemedi. Amerikan postalı karada olmayacak. Esad’ı kimyasal silah kullanmaktan alıkoyma izni istedi.

Kerry’nin ardından ifade veren Hagel da açılış konuşmasında şunları söyledi:

Haberin Devamı

ORTAKLARIMIZA DA RİSK

Bu tartışmayı olumlu buluyor ve Başkan Obama’nın Suriye’de güç kullanımı için Kongre izni aramasını güçlü biçimde destekliyorum. Suriye Rejimi’nin kimyasal silah kullanımı Suriye’ye sınırı olan İsrail, Ürdün, Türkiye, Lübnan ve Irak dahil dost ve ortaklarımız için de büyük bir risk oluşturuyor. Esad Rejimi’nin bu silahlarını rejimi destekleyen Hizbullah gibi terörist gruplar da ele geçirebilirler. Buna göz yumamayız.

DİĞER REJİMLERE ÖRNEK

Kimyasal silah kullanılmaması normu zayıflarsa diğer rejimleri de bu silahlara sahip olma veya bunları kullanma konusunda cesaretlendirebilir. Örneğin Kuzey Kore, müttefikimiz Güney Kore ve orada konuşlu 28 bin askerimizi tehdit eden bir kimyasal silah envanterine sahip.

Haberin Devamı

HAREKATIN AMACI

Ulusal güvenliğimize yönelik bu tehditler dikkate alındığında, ABD kimyasal silah kullanımının kabul edilemez olduğunu göstermek zorunda. Savunma Bakanlığı bu amacı gerçekleştirmek için askeri seçenekleri hazırladı ve ABD unsurlarını görevlerini başarıyla gerçekleştirebilecekleri şekilde bölgeye konuşlandırdı. Süre ve kapsam olarak sınırlı böyle bir harekâtı başarabileceğimizi düşünüyorum. Fransa, Türkiye, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri dahil önemli ortaklar da ABD müdahalesine güçlü destek verdiklerini bildirdiler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!