Propolis nedir, faydaları nelerdir?

Güncelleme Tarihi:

Propolis nedir, faydaları nelerdir
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 27, 2018 17:06

Propolis bitkilerde salgılanan reçinemsi bir malzemedir. Arılar, propolisi zararlılardan, hastalıklardan korunmak için kullanılırlar ve kovanlarını bununla kaplarlar. Rengi elde edilen bitki kaynağına göre farklılık gösterebilir ama genelde koyu kahverengidir. İşte, propolisle ilgili detaylı bilgiler!

Haberin Devamı

Propolis, ağaçların kabukları, yaprakları ve bitki salgılarından bal arıları tarafından toplanan yapışkan bir maddedir. Bal arıları propolisi kovan girişini davetsiz misafirlerden korumak ve kovanda istenmeyen mikroorganizmaların gelişmesini önlemek amacıyla kullanır. Propolis fenolik asitler, esterler ve flavonoidler gibi çok sayıda aktif bileşik içermektedir.  Bu sayede antibakteriyel, antifungal, antiviral, antiprotozoa, antitumor, anti ulser ve anti inflamatuar gibi çok farklı biyolojik ve farmakolojik özellikler göstermektedir. Propolis sahip olduğu bu biyolojik ve iyileştirici özellikleri nedeniyle, doğal bir ilaç olarak, antik zamanlardan bu yana yaygın olarak kullanılmıştır. Propolis hala Balkan Ülkelerinde en sık kullanılan geleneksel tedavi yöntemleri arasındadır. Güçlü etkilere sahip doğa bir bitki olan propolis, yaz-kış tüketilebilir.

Haberin Devamı

Propolis faydaları nelerdir?

• Bağışıklık sistemini destekler
• Soğuk algınlığına karşı kullanılabilir
• Dişeti hastalıklarına karşı etkilidir
• Hücre yenileyici özelliğe sahiptir bu nedenle yaraların iyileşmesinde kullanılabilir
• Bakteri üremesini engeller mikroplardan arındırır
• Propolis besiniyle alakalı yapılan araştırmalar sonucu bu maddenin ülserler, iltihaplı hastalıklar, yanıklar için olumlu etkileri olduğu görülmüştür
• Propolis aynı zamanda farenjit gibi hastalıklar içinde kullanılabilir.

BAKMADAN GEÇME!