Profesyonel suçluyum

Güncelleme Tarihi:

Profesyonel suçluyum
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 21, 2009 00:00

Türkiye’de ne kadar suç varsa işledim. Profesyonel suçluyum. 20 yaşından beri mahkemelerde yargılanıyorum.

Bir benzin istasyonum var. Ayda 20 bin TL. kira alıyorum. Onu da avukatlarla paylaşıyorum. Onun haricinde doktorum. 15 yıl da belediye başkanlığı yaptım. Ergenekon emeklisiyim, pardon devletten emekliyim. Devlet ne zaman çağırsa geliyorum ama her seferinde tutuklanıyorum.

SİLİVRİ Ceza İnfaz Kurumları’nın yanında yeni yapılan 750 kişilik salonda dün başlayan 2’nci Ergenekon Davası’nın ilk duruşması, emekli Orgeneral Hurşit Tolon’ın kimlik tespitiyle başladı. Duruşmada, tutuklu sanık, eski Esenyurt Belediye Başkanı Gürbüz Çapan, mesleğini soran Mahkeme Başkanı Köksal Şengün’e, "Türkiye’de ne kadar suç varsa işledim. Profesyonel suçluyum" dedi. Gürbüz Çapan, gelirini de şöyle açıkladı: "20 yaşından beri mahkemelerde yargılanıyorum. Bir benzin istasyonum var. Ayda 20 bin TL kira alıyorum. Onu da avukatlarla paylaşıyorum. Onun haricinde doktorum. 15 yıl da belediye başkanlığı yaptım. Ergenekon emeklisiyim, pardon devletten emekliyim. Devlet ne zaman çağırırsa geliyorum ama her seferinde tutuklanıyorum."

Saçan: Bir gelirim yok

Eski İstanbul Organize Suçlar Şubesi Müdürü Adil Serdar Saçan ise aylık gelirinin olmadığını söyledi. Başkan Şengün’ün "Tutuklanmadan önceki geliriniz ne kadardı" sorusunu "Cezaevine girmeden önce de bir gelirim yoktu. Avukatım ama fiili olarak yapmıyordum. Polislik mesleğinden ihraç edilmiştim. Tam mahkeme kararı ile dönmüştüm tutuklandım" diye yanıtladı.

Özkan: Kitaptan 4 bin TL

Tutuklu Gazeteci Tuncay Özkan, ikamet adresi sorulunca "Silivri Cezaevi" dedi. Köksal Şengün "Silivri Cezaevi demeyelim" diye uyarınca Tuncay Özkan "O değişecek zaten" diye yanıt verdi. Tuncay Özkan’ın, "Yeni Parti Genel Başkanı’yım ve gazeteciyim demesi üzerine salonda bulunan partililer Özkan’ı alkışladı. Mahkeme Başkanı, Özkan’ı alkışlayan partilileri uyararak bir daha tekrarlanmamasını istedi. Tuncay Özkan da partililerin kendisini 10 aydır görmediğini belirterek "Biraz müsamaha gösterin" dedi. Başkan Şengün de Özkan’ın bu talebi üzerine, "Burası duruşma salonu müsamaha olmaz" diye yanıt verdi. Özkan yayınlanan 13 kitabından ayda 4 bin TL kazandığını başka geliri olmadığını beyan etti.

Paksüt: Ayda 2 bin TL

Kimlik tespiti sırasında diğer tanıklar şu beyanlarda bulundu:

Hurşit Tolon (Emekli Orgeneral) Ankara’da korumalı lojmanlarda oturuyorum. Emekli maaşım OYAK’tan aldığım yardım ve kira geliri ile toplam aylık gelirim 7 bin TL.

Sinan Aygün (ATO Başkanı) Gelirim zaman zaman değişiyor. 15-20 TL’nin altında değil. Ayrıca Bağkur emeklisiyim.

Mustafa Balbay (Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi) 5 bin TL gazeteden, bin TL de emekli maaşım var.

Ferda Paksüt Emekli öğretmenim. Lojmanın aidatını eşim biliyor. Aylık gelirim 2 bin 500 TL.

Emin Şirin (Eski Genç Parti Milletvekili) Emekli maaşı ve kira geliri ile aylık toplam gelirim 6 bin 500 TL. Beykoz Acarkent’te oturuyorum. Bin TL kira ödüyorum.

İlk gün reddi hákim

Tolon’un ve Osman Gürbüz’ün avukatları reddi hákim talebinde bulundu. Üye hákim Sedat Sami Haşıloğlu’nun dini içerikli 4 vakfa üye olduğunu iddia eden avukat Köksal Bayraktar, tutuklamaların yüzde 40’ının altında imzası bulunan hákimin davadan çekilmesini talep etti. Bayraktar, ayrıca, yargılanmanın Ankara’da yapılması gerektiğini belirtip, yetkisizlik kararı istedi. Mahkeme, reddi hákim talebiyle savcılık tarafından mahkemeye gönderilen 3. iddianamenin değerlenlendirilmesi için duruşmaya 6 Ağustos’a kadar ara verdi.

Çağrı káğıdı gitmedi

Duruşmaya tutuklu sanıklardan hastanede tedavileri süren emekli Tuğgeneral Levent Ersöz ile emekli Albay Hasan Atilla Uğur katılmadı. Ersöz ve Uğur’un avukatları, çağrı káğıdının müvekkillerine ulaşmadığını belirttiler.

Korkmuyorum

Ergenekon Davası kapsamında "şüpheli" sıfatıyla tutuksuz yargılanan Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Osman Paksüt’ün eşi Ferda Paksüt, "Sanık olmaktan korkmuyorum. Türk adaletine güveniyorum" dedi. Duruşmaya ara verilmesinin ardından salondan çıkan Ferda Paksüt, basın mensuplarının sorularını yanıtladı. İşin gerçeğinin adil yargılamayla ortaya çıkacağını belirten Paksüt, "Hiç kimse önyargılı olmasın, spekülasyon yapmasın. Türkiye bir hukuk devletidir ve öyle kalacaktır" dedi.

Pet şişe fırlattılar

Yeni Parti üyelerinin arasından geçen Ferda Paksüt’ün kafasına, atılan bir pet şişe isabet etti. Gözlüğü yere düşen Paksüt, "Kim attı bunu" diye bağırdı. Pet şişenin kim tarafından atıldığı tespit edilemedi.

Temiz’le birlikte tutuklama istendi

CUMHURİYET Savcısı Mehmet Ali Pekgüzel, ATO Başkanı Sinan Aygün ile Avukat Levent Temiz’in mevcut delil durumu dikkate alınarak yeniden tutuklanmalarını istedi. Savcı Pekgüzel, tutuklanan ve sağlık sorunları nedeniyle tahliye edilen emekli orgeneraller Hurşit Tolon ve Şener Eruygur’un yeniden Adli Tıp Kurumu’na sevkini istedi. Mahkeme, savcının bu taleplerini ,reddi hákim konusunu karara bağladıktan sonra değerlendirecek. Sinan Aygün duruşma çıkışı, "Böyle bir talep beklemiyordum. Şaşırdım. Yurt dışına çıkış yasağım da kaldırıldı. Yurt dışına çıktım, geldim. Kaçma şüphem olmadığı da ortaya çıktı. Mahkemenin takdirinde" dedi.

Başbakan Tuncay

SİLİVRİ Ceza ve İnfaz Kurumları’nın önü dün sabah saatlerinden itibaren kalabalıktı. Ama eski düzensizlikten ve kargaşadan eser yoktu. Sanık yakınları, Tuncay Özkan’ın başkanlığını yaptığı Yeni Parti üyeleri ve Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) üyeleri erken saatlerde cezaevi önünde toplandılar. Özkan’ın fotoğrafının bulunduğu pankart açan Yeni Parti üyeleri ’Tuncay çıkacak, Tayyip yatacak. Başbakan Tuncay’ diye slogan attı.

Karşı protesto

İnsan Hakları Derneği üyeleri de faili meçhul cinayetlerin sorumlularının Ergenekon Davası sanıkları olduğunu belirterek protesto gösterisi düzenlediler. Grup adına yapılan basın açıklamasında "Gözaltında kayıpların, faili meçhul cinayetlerin, katliamların failleri burada. Hepsini yargılayın. Ergenekon’u da yargılayın. 12 Eylül’ü de" denildi.

29 tutuksuz sanık katıldı

Duruşmada 18’i tutuklu 56 sanık yargılanıyor. Dünkü duruşmaya 16’sı tutuklu 47 sanık katıldı. Duruşmaya katılan tutuksuz sanıklar şunlar: Hurşit Tolon, Sinan Aygün, İlker Güven, Barbaros Hayrettin Altıntaş, Erol Mütercimler, Emin Şirin, Yüksel Dilsiz, Ferda Paksüt, Halis Yavuz Işıklar, Ufuk Mehmet Büyükçelebi, Tanju Güvendiren, Adnan Türkkan, Tunç Akkoç, Mesut Özcan, Hüseyin Nazlıkul, Adnan Bulut, Merdan Yanardağ, Murat Ağırel, Selim Utku Gümrükçü, Mahir Akkar, Evrim Baykara, Fatma Sibel Yüksek, Ertaç Giray, Noyan Çalıkuşu, Önder Koç, Hasan Hüseyin Uçar, Yaşar Tozkoparan, Doğukan Yorulmaz, Hatice Bahtiyar, Hakan Şanlı ve Ercüment Ovalı.

X-Ray öttü ama aranmadı

EMEKLİ Orgeneral Hurşit Tolon eşi Ayla Tolon ile birlikte saat 08.35’de Silivri Cezaevi’ne geldi. Tolon, X-Ray cihazının uyarı vermesine rağmen üstü aranmadı ve cihazdan tekrar geçirilmedi. Basın mensuplarının görüşme talebini kabul etmeyen Tolon duruşma salonunu göstererek "İçeride konuşacağım" dedi. Tutuksuz sanıklara ayrılan bölümde oturan Tolon’un yanındaki koltuklarda kimse oturmadı.

İlk duruşma notları

Klima yoktu


Saat 08.00’den itibaren duruşma salonuna giriş başladı.

Davayı takip etmek isteyenlerin araçları, jandarmanın uzman köpeklerce arandıktan sonra otoparka alındı.

Yan taraftaki arsaya kurulan çadır büfeden meşrubat ve çay satışı yapıldı. Seyyar satıcılar Atatürk rozeti ve çıkartması da sattı.

Basın mensuplarının ardından salona ilk olarak tutuksuz sanık yazar Erol Mütercimler geldi.

Ferda Paksüt X-Ray cihazının uyarı vermesi üzerine saatini ve yüzüğünü çıkarttı. Paksüt, salona girince Hurşit Tolon ile selamlaştı ve öpüştü. "Hanımefendi" diye seslendiği Ayla Tolon’un yanına gidip, kendini tanıttı.

Bazı tutuklu sanıklar salonda bulunan basın mensuplarını yakınları sanarak el salladı.

İstanbul Barosu ve Türkiye Barolar Birliği’nden de bazı avukatlar gözlemci olarak katıldı.

Yeni duruşma salonunda en büyük sorun klima olmamasıydı. Salondaki havalandırma sisteminin sadece içerideki havayı temizlemesi nedeniyle sıcaktan bunalan avukatlar ve sanıklar şikáyet ettiler. Mahkeme Başkanı Köksal Şengün de, ’Biz de aynı sorunu yaşıyoruz’ dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!