Prof. Dr. Alaeddin Asna yaşamını yitirdi

Güncelleme Tarihi:

Prof. Dr. Alaeddin Asna yaşamını yitirdi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 04, 2015 10:56

İletişimci, halkla ilişkiler duayeni, gazeteci, radyocu ve akademisyen Prof. Dr. Alaeddin Asna, 75 yaşında hayatını kaybetti.

Haberin Devamı

Ömrünü halkla ilişkilerin bir bilim ve mesleki disiplin haline gelmesine adayan Prof. Asna, Türkiye Halkla İlişkiler Derneği’nin kurulmasında da öncülük etti. Binlerce iletişimci yetiştiren Prof. Asna'nın iletişim ve halkla ilişkiler alanındaki kitapları iletişim öğrencilerine ve sektör çalışanlarına baş ucu kitabı olma özelliği taşıyor. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti üyesi de olan Prof. Asna'nın cenazesi, perşembe günü Teşvikiye Camisi'nde öğle namazına müteakip kılınacak cenaze namazının ardından Karacaahmet Mezarlığı'nda toprağa verilecek.

ÖMRÜNÜ İLETİŞİME ADADI

1940 yılında İstanbul’da doğan Alaeddin Asna, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’ni bitirdi. Ardından, ABD’deki Michigan Devlet Üniversitesi’nin İletişim Sanatları Bölümü’nde yüksek lisans eğitimini tamamladı. TRT ile Yeni İstanbul ve Vatan gazetelerinde çalışan Asna, bir süre Devlet Planlama Teşkilatı ile Sağlık Bakanlığı Nüfus Planlaması Genel Müdürlüğü’nde de görev yaptı. Alaeddin Asna, Koç Holding’de Halkla İlişkiler Müdürü olarak da çalıştı.

1972 yılında Halkla İlişkiler Derneği’nin kurulmasına öncülük eden ve kurucu başkanlığını yürüten Asna, 1968 yılından başlayarak Ankara, İstanbul, Anadolu, Mimar Sinan, Ege ve Marmara üniversitelerinin Gazetecilik - Basın Yayın Yüksek Okulları ile Ankara Hukuk Fakültesi Banka ve Ticaret Hukuku Enstitüsü’nde halkla ilişkiler, reklamcılık, kişisel ilişkiler ve gazetecilik dersleri verdi. 1994’te doçent, 1999’da ise profesör olan Alaeddin Asna, 1993 yılından itibaren ders verdiği Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde bir dönem dekanlık görevini üstlendi.

Prof. Dr. Asna, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Danışma Kurulu, Uluslararası Reklamcılık Derneği (IAA) Yönetim Kurulu ve İstanbul Mülkiyeliler Vakfı Yönetim Kurulu'nda bulunuyordu. Ayrıca; PEN Yazarlar Derneği, Türk Tarih Vakfı, Uluslararası Halkla İlişkiler Derneği (IPRA), Uluslararası Halkla İlişkiler Ağı (IPRN), Basın Konseyi, Mülkiyeliler Birliği ve Aile Planlaması Derneği’ne üyeydi.

TGC BAŞSAĞLIĞI MESAJI YAYINLADI:

Prof. Dr. Alaeddin Asna’nın ailesine ve basın topluluğumuza başsağlığı diliyoruz”
6 Ağustos 2015 Perşembe günü Teşvikiye Camisi’nde kılınacak öğle namazının ardından Karacaahmet Mezarlığı’nda toprağa verilecek.

Haberin Devamı

İstanbul – Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Üyesi, Sürekli Basın Kartı sahibi Prof. Dr. Alaeddin Asna 4 Ağustos 2015 Salı günü vefat etti.

Haberin Devamı

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu, Prof. Dr. Alaeddin Asna’nın ölümüyle ilgili yayınladığı mesajda “Değerli üyemiz Prof. Dr. Alaeddin Asna’yı kaybettik. Gazetecilik ve halkla ilişkiler mesleğine uzun yıllar çok değerli hizmetler veren Prof. Dr. Alaeddin Asna’yı sevgi ve saygıyla anıyoruz. Asna’nın ailesine ve basın topluluğumuza başsağlığı diliyoruz” dedi.
Prof. Dr. Alaeddin Asna, 6 Ağustos 2015 Perşembe günü Teşvikiye Camisi’nde kılınacak öğle namazının ardından Karacaahmet Mezarlığı’nda toprağa verilecek.

PROF. DR. ALAEDDİN ASNA’NIN ÖZGEÇMİŞİ

1940 Yılında İstanbul’da doğdu. A.Ü. Siyasal Bilgiler Fakültesi’nin Ekonomi Bölümü’nü bitirdi. Ardından, ABD’deki Michigan Devlet Üniversitesi’nin İletişim Sanatları Bölümü’nde iletişim konusunda yüksek lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1956 yılında The Week Gazetesi’nde başladı. TRT’de radyoculuk yaptı. Yeni İstanbul ve Vatan gazetelerinde çalıştı. Devlet Planlama Teşkilatı ile Sağlık Bakanlığı Nüfus Planlaması Genel Müdürlüğü’nde çalıştı. Koç Holding’de Halkla İlişkiler Müdürü olarak görev yaptı. 1974 yılında, Türkiye’nin ilk halkla ilişkiler şirketi A&B İletişim A.Ş.’yi kurdu. 1995 yılında şirket ortaklığından ve yönetiminden ayrılarak yalnızca eğitim faaliyetleriyle ilgilenmeye başladı. A&B İletişim A.Ş.’nin Yönetim Kurulu Üyesi ve danışmanıydı. 1972 yılında Halkla İlişkiler Derneği’nin kurucuları arasında yer aldı ve ilk başkanı oldu.1968 yılından başlayarak; Ankara, İstanbul, Anadolu, Mimar Sinan, Ege ve Marmara Üniversitelerinin Basın Yayın Yüksek Okulları ile Ankara Hukuk Fakültesi Banka ve Ticaret Hukuku Enstitüsü’nde halkla ilişkiler, reklamcılık, kişisel ilişkiler ve gazetecilik dersleri verdi. 1990’da Doktora derecesini aldı, 1994’te Doçent, 1999’da ise Profesör oldu. 1993 yılından itibaren ders verdiği M.Ü. İletişim Fakültesi’nde, bir dönem dekanlık görevini üstlendi. Prof. Dr. Asna; Uluslararası Reklamcılık Derneği (IAA) Yönetim Kurulu ve İstanbul Mülkiyeliler Vakfı Yönetim Kurulu üyesiydi. Ayrıca; PEN Yazarlar Derneği, Türk Tarih Vakfı, Uluslararası Halkla İlişkiler Derneği (IPRA), Uluslararası Halkla İlişkiler Ağı (IPRN), Mülkiyeliler Birliği ve Aile Planlaması Derneği üyeliklerini sürdürdü.

BAKMADAN GEÇME!