Prangalı Kadın destek bekliyor

Güncelleme Tarihi:

Prangalı Kadın destek bekliyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 11, 1999 00:00

Haberin Devamı

Amerikan adaletinin kurbanı olan ve basında ‘‘Prangalı Kadın’’ olarak bilinen Fügen Gülertekin ve ailesi zor durumda. Mart 1997'de 5 aylık bebeğin beyin sarsıntısı geçirmesine yol açtığı gerekçesiyle 8 yıl hapse mahkum edilen, dört aydır cezaevinde bulunan Gülertekin'in son umudu Türkiye. Davanın yeniden görülmesi, avukatlık masrafları ve ipotekli evini kurtarabilmek için Fügen Gülertekin ve ailesi, Türkiye'den moral ve maddi destek bekliyor.

Fügen Gülertekin, mart ayını oruç tutarak geçirdi. Kurban Bayramı'na da tek başına namaz kılarak girdi. İki üniversite mezunu, master dereceli Türk kadın, yaşamında ilk kez bir bayram sabahı kocası, iki çocuğu ve torunuyla kucaklaşamadı.

Tel kafesler ardında çelik lavabo, tuvalet, demir yatak dahil, 8'e 9 adım ölçümlü, gün ışığından yoksun cezaevi hücresinde Kurban Bayramı'nı başka türlü kutlamanın zaten imkanı yok. Sırtında mahkumların zorunlu mavi gömleği olan 47 yaşındaki Türk kadınını, kocası ve çocukları gibi en yakın aile bireyleri ayda ancak bir kez ziyaret edebiliyor. Kutsal günlerde dahi bu yasalar değişmiyor.

4 AYDIR HAPİSTE

Amerikan ve Türk basınında ‘‘Prangalı Kadın’’ diye sözü geçen Fügen Gülertekin, yabancı düşmanlığı ve ırk ayrımı salgınının hál* varlığını koruduğu Ohio eyaletinin Columbus kenti yakınında Marysville kasabasında, 1800 kadın mahkumla birlikte 4 aydır çile dolduruyor. Robert Kolej ve ODTÜ mezunu kocası Erdal ile 1977'de geldiği ABD'de zeka problemli çocukların eğitimi üzerine master yapan Fügen Gülertekin, evinde açtığı bir çocuk yuvasında 5 aylık bir çocuğun beyin sarsıntısı geçirmesine neden olduğu için 8 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

TAZMİNAT DAVASI

Fügen'i tıp dilinde ‘‘Shaken Baby Syndrome’’ denilen şiddetli sarsmayla suçlayarak mahkum ettiren Columbus'lu Lape ailesi, şimdi hakkında tazminat davası sürdürüyor. 1997 Mart ayında beş aylık Patrick Lape'in boğazına tıkanan mama peltesini çıkarmak için şiddetle sarsması yüzünden kafatasında çatlama yaptığı iddiasıyla açtıkları davayı kazanan karı-koca Lape'ler 3 Mayıs'taki davayı da kazandıkları takdirde Fügen ve Erdal Gülertekin'in ipotek borcunu ödeyemedikleri iki katlı evlerine de el koyacaklar. Fügen'in Columbus'da bir bankada çalışan eşi Erdal, şunları söylüyor:

YALAN YAYINLAR

‘‘Ohio'da Time Warner medya grubu temsilcisi Columbia Dispatch gazetesi'nin yazı işleri müdürü, Lape ailesinin dostu. Lape ailesi, güç ve nüfuzunu kullanarak aleyhimizde yayınlar yayptırdı. Ardından da adli hatalar, yalan ifadeler yüzünden Fügen, ceza yasasındaki en ağır mahkumiyete çarptırıldı. Uzman doktor ve bilirkişileri duruşmaya getirip dinletemedik. Polisteki ifade kayıtlarını mahkeme ve jüriye sunma fırsatını bulamadık. Fügen suç işlemediğini kesin bilmesinin yanı sıra, ilk avukatımız da davanın ilk celsede düşeceğini söylemişti. Oysa yaşamında mahkeme önünden geçmemiş eşimin davası daha açılmadan hükme bağlanmış. Eşi görülmemiş bir adli, haksızlığa uğradık. Hayatımız mahvoldu...’’

Erdal Gülertekin, borç harç aldıkları evin nisan taksidini ödeyemediğini belirterek şunları ekliyor:

YENİ DAVA AÇILMALI

‘‘Geçimimiz iki kişinin kazancı üstüne kurulmuştu. Fügen'in ilk mahkemesi başlayınca elde avuçta ne varsa avukata verdik. Yetmedi, Fügen'e evliliğimizde verilen altınları, takıları sattık. Giresun'da babam emekli maaşları toplayıp gönderdi. Yanlış adalete kurban olduğumuz dava sırasında bu paralar eriyip gitti. Şimdi yıllardır tapusu bankada olan evimizi satıp parayı Lape ailesine verecekler. Mahkeme dosyalarını inceleyen yeni bir avukat, ‘Fügen'in suçsuz olduğu kesin. Davayı yeniden açarsak beraat edeceğine eminim. Çocuk doktorları, uzman bilirkişi getirmemiz, ailesiyle yaşayan ve iki yaşını geçmiş Patrick Lape'in sağlık raporlarını mahkemeye sunmamız lazım' diyor. Başvurduğumuz Şikago Başkonsolosu, Fügen'in avukat ve mahkeme masrafları için Türkiye'den yardım çağrısında bulundu. Tek ümidimiz anavatanın boş yere hapiste çürüyen eşime el uzatması.’’

Fügen'i Ohio Devlet Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde hocalığı sırasında kızı Laura'ya bakıcılık yaparken tanıyan Prof. Nancy S. Erickson ise şöyle konuşuyor:

‘‘Fügen avukatının yanlışları yüzünden cezaevine düştü. Türk toplumu olmak üzere bilinç sahibi insanların onun içinelele vermesi lazım...’’ dedi.

Yardım kampanyası

Fügen Gülertekin'in avukat ve mahkeme masraflarına yardım için bir hesap açıldı:

Huntington Bank

Erdal Gülertekin

ABA Routing No: 044000024

Account( Hesap ) No : 02893592943



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!