Portakal'a 1 kala

Güncelleme Tarihi:

Portakala 1 kala
Oluşturulma Tarihi: Ekim 08, 2010 10:19

Bu yılki teması “Toplumsal etkileşim ve Türk sineması” olarak belirlenen 47. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali, bütün coşkusuyla 9 Ekim'de başlıyor.

Haberin Devamı

Türk sinemasının en uzun soluklu festivali Altın Portakal, bu yıl toplumun tüm kesimlerini kucaklamayı, sinemayı, kentin ve komşu şehirlerin en ücra köşelerine kadar götürmeyi hedefliyor.

Tanıtım afişlerinde, Akdeniz'in köpüklü suları arasından çıkıp, elinde tuttuğu sihirli portakalla izleyenlere Antalya ve sinema sevgisi telkin eden deniz kızı figürüne yer verilen Altın Portakal Film Festivali'nin gala gecesi, 9 Ekim'de Cam Piramit'te gerçekleştirilecek.

Galada ayrıca, Müjdat Gezen'e “Sanatta Sosyal Sorumluluk Ödülü”, Yıldız Kenter'e “Yıldırım Önal Anı Ödülü” ve Necmettin Çobanoğlu'na ise “Sinemada Emek Ödülü” verilecek.

Festivale davet edildiğinin açıklanmasının ardından, hem yurt içinde, hem de yurt dışında tepkiler alan Emir Kusturica da gala gecesinin ardından Antalya Kültür Merkezi önünde, tekno rock grubu “No Smoking” ile konser verecek.

Haberin Devamı

SANATÇILARIN YOLUNA GÜL YAPRAKLARI YAĞACAK

Altın Portakal Film Festivali'nin en çok dikkati çeken etkinliği kuşkusuz, festivale katılan sanatçıların halkla buluştuğu kortej olacak.

Bu yılki kortej, 10 Ekimde Antalya Kültür Merkezi önünden başlayacak. Festival korteji, Yüzüncü Yıl Bulvarı, Güllük Caddesi, Cumhuriyet Caddesi, Kalekapısı, Üçkapılar, Atatürk Caddesi güzergahını izleyerek Büyükşehir Belediyesi önünde son bulacak. Kortejin ardından Anadolu Ateşi Grubu da Büyükşehir Belediyesi önünde bir gösteri sunacak.

Kortejin Güllük Caddesi'nden geçişi sırasında esnaf, Altın Portakal'da festival konuklarının yoluna gül yaprağı yağdıracak.

Güllük Caddesi Esnafı Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, kortej için Isparta'dan bol miktarda gül yaprağı sipariş etti. Dernek üyeleri, bu tür bir karşılamaya karar vermelerinde Tarkan'ın “Gül Döktüm Yollarına” şarkısının etkili olduğunu bildirdi.

Festival korteji heyecanı bu yıl sadece Antalya'da değil, komşu kent Isparta'da da yaşanacak. Konuk sanatçılar, 13 Ekimde Isparta'da düzenlenecek korteje katılacak ve katılımcılara Isparta'ya özgü gül ürünleri hediye edilecek.

FİLMLER

Haberin Devamı

Bu yıl 500'ün üzerinde etkinlik, 500 binin üzerinde seyirci sayısına ulaşılması hedeflenen festival çerçevesinde, ulusal bölümde 130, uluslararası bölümde 61 olmak üzere, 35 ülkeden toplam 191 film sinemaseverlerle buluşacak.

Altın Portakal'da gösterilecek 191 filmin 175'i 12 ayrı salonda, Açık Hava Sinemaları programı içinde gösterilecek, 17 film ise 100 alanda sinema severlerin beğenisine sunulacak. Festivaldeki yarışmalarda toplam 690 bin TL ödül dağıtılacak.

47. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde Ulusal Uzun Metraj kategorisinde Altın Portakal heykelini almak için yarışacak 14 film ve yönetmenler şöyle:

Atlı Karınca (İlksen Başarır), Çakal (Erhan Kozan), Çoğunluk (Seren Yüce), Gişe Memuru (Tolga Karaçelik), Gölgeler ve Suretler (Derviş Zaim), Hayde Bre (Orhan Oğuz), Kağıt (Sinan Çetin), Kar Beyaz (Selim Güneş), Kavşak (Selim Demirdelen), Press (Sedat Yılmaz), Saç (Tayfun Pirselimoğlu), Sinyora Enrica ile İtalyan Olmak (Ali İlhan), Siyah Beyaz (Ahmet Boyacıoğlu), Zefir (Belma Baş).

Haberin Devamı

47. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali kapsamında Belgesel Film dalında 20, Kısa Film dalında 24 film yarışacak. Festivalin uluslararası dalında ise bu yıl 11 film Altın Portakal heykelciğini almak için mücadele edecek. İtalya, İspanya, Belçika, İsviçre, Türkiye, Hong Kong ve Rusya'dan birer, Almanya'dan 2 filmin yer aldığı uluslararası yarışmada Kore-Çin ve Sırbistan-Hırvatistan-Fransa ortak yapımı filmler de yer alıyor.

YILDIZLI GÖSTERİMLER

Festivalde bu yıl “Yıldızlı Gösterimler” başlığı altında düzenlenecek gösterimlerle sinemaseverler, bazı filmleri yönetmeniyle birlikte izleme şansı da bulacak. Yönetmen Emir Kusturica, dünyaca ünlü İranlı yönetmen Bahman Ghobadi ve Rus yönetmenler Fyodor Bondarchuk ve Rezo Gigineishvili, “Yıldızlı Gösterimler”in konuğu olacak.

Haberin Devamı

47. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin açıkhava sinemalar nostaljisi bu yıl Manavgat'tan Isparta'ya uzanan geniş bir coğrafyada yaşanacak. Etkinlik kapsamında 10 film 27 noktada kurulacak perdelerde dönüşümlü olarak sinemaseverlerle buluşturulacak.

Açık havada, Hakan Algül'ün yönettiği “Eyvah Eyvah”, Yılmaz Erdoğan'ın yönettiği “Neşeli Hayat”, Ketche'nin yönettiği “Romantik Komedi”, Şafak Bal'ın yönettiği “Abimm”, Murat Şeker'in yönettiği “Aşk Geliyorum Demez”, İlksen Başarır'ın yönettiği “Başka Dilde Aşk”, Sermiyan Midyat'ın yönettiği “Ay Lav Yu”, James Cameron'un yönettiği “Avatar”, Kuzey Koreli yönetmen Kyung Ho Lee ve Amerikalı yönetmen Mark A. Z. Dippe'nin birlikte yönettikleri “Garfield Super Kahraman”, ABD'li yönetmenler Carlos Saldanha ve Mike Thurmeier'in birlikte yönettikleri “Buz Devri 3” filmleri izlenecek.

Haberin Devamı

Festival kapsamında film gösterimi yapılacak ilçeler ve açık hava sineması kurulacak noktalar ise şöyle:

Muratpaşa: Akdeniz Üniversitesi Kız Yurdu, Akdeniz Üniversitesi Amfitiyatro, Atatürk Parkı, Güzeloba Kapalı Pazar Yeri, Değirmenönü Amfi Tiyatro, Çağlayan Kapalı Pazaryeri, Kültür Sitesi, Palmiye Caddesi (Bayındır-Soğuksu), Cumhuriyet İlköğretim Okulu, Ermenek Kültür Çadırı.

Kepez: Altınova Kapalı Pazaryeri, Mısır Çarşısı, Çamlıbel Kültür Çadırı, Demirgül İlköğretim Okulu, Fatma Parıltı İlköğretim Okulu, Kütükçü İlköğretim Okulu, İsmet İnönü Kız Meslek Lisesi.

Konyaaltı: Kent Meydanı, Milli Egemenlik Amfitiyatro, Pınarbaşı Kapalı Pazaryeri.

Aksu: Aksu Stadı (Anadolu Lisesi).

Çalkaya: Keşirler Köyü.

Döşemealtı: Yeniköy Meydanı, Yeşilbayır Amfitiyatro, Döşemealtı L Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu Lojmanları.

Manavgat: Manavgat Kent Meydanı, Manavgat kent içi mahalleler.

Side: Köy meydanı

Isparta: Isparta kent içi mahalleler.

Burdur: Burdur kent içi mahalleler.

ALTIN PORTAKAL, PARMAKLIKLARIN ARDINDA

Festival filmleri bu yıl parmaklıkların ardında da gösterilecek. Sinemanın büyülü renklerini ve dünyasını cezaevlerine götürmeyi hedefleyen proje kapsamında yer alan etkinliklere, etkinliğin türüne göre, kurum yöneticileri tarafından belirlenen kadın, erkek, çocuk tutuklular ile kurumlarda görevli personel ve aileleri katılacak.

Bu etkinlikler arasında senaryo ve kısa film atölyeleri, açık havada ve cezaevi içinde film gösterimleri, sanatçı söyleşileri, Büyükşehir Belediye Tiyatrosu sanatçılarının tiyatro gösterisi (Aşk Grevi), çocuk mahkumların katılımıyla psiko-drama atölyesi, seçilen mahkumların katılımıyla Altın Portakal temalı objeler üretimi, 'Mahkum Gözüyle Sanat ve Sinema' temalı resim sergisi ve el sanatları sergisi yer alacak.

BİLETLER 3-5 TL

Festival yönetimi Antalya Kültür Merkezi (AKM) salonları için tam bilet fiyatını 5, öğrenci biletini 3 TL olarak belirledi. Özdilek Alışveriş ve Yaşam Merkezi Cinetime Sinemaları, Migros Cinebonus Sinemaları, Deepo AVM Sinemaları ve Aksin Plaza Sinemaları'nda gösterilecek filmler de 5 TL karşılığında izlenebilecek.

Açık hava sinemalarında 100 noktada gösterilecek uzun metraj filmler ve AKM Perge Salonu'nda da çok sayıda belgesel ve kısa film ise ücretsiz olarak seyredilebilecek.

HALKIN PORTAKALI

Altın Portakal Film Festivali kapsamında ilki geçen yıl düzenlenen “Halkın Portakalı” etkinliği de devam ediyor.

Halkın Portakalı'nda Antalyalılar kendi sinema eserleriyle yarışıyor. Büyük heyecan ve katılımla süren “Halkın Portakalı”na bu yıl Fener, Altındağ, Hurma, Çağlayan, Muratpaşa, Uluç, Bayındır, Varlık, Gürsu, Kaleiçi, Çamköy, Pınarbaşı mahallelerinden toplam 14 ekip katıldı.

Bu yıl Halkın Portakalı'nda öğrenci, emekli memur, çiftçi, öğretmen, turizmci, bankacı, avukat, ev hanımı, sağlıkçı, spor eğitmeni, bilgisayar programcısı, biyolog, muhasebeci, eczacı, grafiker, iç mimar, heykeltıraş, pazarlamacı, müzisyen, seracı, modacı, çocuk gelişim uzmanı, hostes, işletmeci ve makine mühendisleri yarışacak.

AA'NIN OBJEKTİFİNDEN ALTIN PORTAKAL

47. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali bünyesinde, yakın tarihin festival anılarını yaşatan “Anadolu Ajansı Objektifi'nden Altın Portakal” fotoğraf sergisi ise yarın açılacak.

Anadolu Ajansı'nın 90'ıncı yıl dönümü kutlamaları kapsamında, Anadolu Ajansı ve Antalya Kültür Sanat Vakfı işbirliğiyle hazırlanan sergide, 40 fotoğraf yer alıyor. Altın Portakal Film Festivali'nin yakın tarihine ışık tutan karelerde, geçmişten günümüze festivalin kortej ve ödül gecelerinin coşkusu ile sanatçılarının renkli anlarına tanıklık ediliyor.

Anadolu Ajansı fotoğraflarında, Türk Sineması'nın yapı taşlarını oluşturan ve yaşamlarını yitiren sanatçılar Hayati Hamzaoğlu, Suna Pekuysal, Kemal Sunal, İsmet Ay, Atıf Yılmaz gibi sanatçıların fotoğrafları da var.

Anadolu Ajansı muhabir ve foto muhabirlerinin eserlerinden oluşan fotoğraf sergisi, 14 Ekime kadar Antalya Havalimanı İç Hatlar Terminali Giden Yolcu Bölümü'nde görülebilir.

FOTOĞRAFLAR DA YARIŞACAK

Festival bu yıl, fotoğraf paylaşım sitesi www.fotoiz.com ile iş birliği içinde “1. Ulusal Altın Kadraj Fotoğraf Yarışması”na da ev sahipliği yapacak.

Türkiye'nin değişik noktalarından Antalya'ya gelen 200 fotoğraf sanatçısı, üç gün boyunca Antalya'nın tarihi ve doğal güzelliklerini, çekecekleri fotoğraflarla ölümsüzleştirecek.

Coşkun Aral, Tayfun Talipoğlu, Erdal Kınacı, Kadir Erten, Göksel Kumsal, Prof. Dr. Özer Kamburoğlu ve Serbülent Özkan'dan oluşan yarışma jürisinin seçeceği en iyi üç Antalya fotoğrafından birinciye 3 bin, ikinciye 2 bin, üçüncüye bin TL ödül verilecek. 5 fotoğrafa ise Foto İz tarafından 100'er TL'lik mansiyon ödülü verilecek.

Jürinin belirleyeceği 100 fotoğraf, festival programı bünyesinde sergilenecek.

ÜCRETSİZ KONSERLER

Festival programında çoğu açık havada verilecek konserler de ücretsiz olacak. Festival çerçevesinde Manavgat, Antalya, Isparta ve Burdur'da gerçekleştirilecek açık hava konserlerinde ünlü yönetmen Emir Kusturica ve grubu, Moğollar, Fahir Atakoğlu, Edip Akbayram, Sümer Ezgü, Kıraç, Gökhan Kırdar, Marsis, Emine Akmeşe ve İlke Türkdoğan festival izleyicileriyle buluşacak.

PANELLER VE KONFERANSLAR

Altın Portakal'da sinemanın sorunları paneller, konferanslar, açık oturum ve söyleşilerde masaya yatırılacak.

Yapımcı, yönetmen, yönetici, akademisyen, sinema yazarı, gazeteci, araştırmacı, yazar, sanatçı ve senaryo yazarında oluşan çok sayıda katılımcının yer alacağı etkinliklerde iletişim sektörüyle etkileşim içindeki Türk ve dünya sineması çok yönlü olarak ele alınıp, sorunlara çözüm önerileri üretilmeye çalışılacak.

Etkinlikler çerçevesinde “Tanklar ve Sözcükler”, “Ordular ve İletişim”, “Sinema ve Toplumsal Sorumluluk”, “Sinema ve Sosyal Sorumluluk”, “Sinema Filmleri ve Film Festivallerinin Ülke-Kent İmajına Etkisi”, “Film Sponsorlukları ve Sponsorluk Uygulamalarındaki Sorunlu Alanlar”, “Tanıtım ve Etkileşim Aracı Olarak Sosyal Medyaların İşlevi ve Bu İşlevlerin Sinema Gişelerine Yansımaları”, “Arşivciler Kara Kutularını Açıyor? Bende Kalmasın”, “Ortak Yapım Stratejileri 2: Avrupa ve Amerika'daki Fırsatlar”, “Film Festivalleri ve Markalarla Stratejik İşbirliği”, “Sinema ve Televizyon Birbirine Alternatif mi Yoksa Birbirini Besleyen İki Olgu mu?”, “Türk Sinemasının Toplumsal Dinamikleri” konulu paneller ve konferanslar gerçekleştirilecek.

ENGELLİLER UNUTULMADI

Festivalde viyolonsel çalan Antalya Devlet Konservatuvarı öğrencisi görme engelli Alp Özsökmen, keman çalan görme engelli Zeynep Temirci ile yan flüt çalan bedensel engelli Tuğba Ak'tan oluşan “Engelsiz Trio”, galalar öncesinde Gabriel Faure'nin “Pavane” adlı eserini seslendirecek.

Etkinliklerin engelli vatandaşlarca da rahatça izlenebilmesi için festival etkinliklerinin düzenlendiği alanlarda asansörler ve rampalar yapıldı.

VEDA

Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde ulusal ve uluslararası onur ödülleri 12 Ekimde Cam Piramit'te gerçekleştirilecek törenle sahiplerine verilirken, kapanış galası ise 14 Ekimde gerçekleştirilecek.

Cam Piramit'te gerçekleştirilecek kapanış galası ve ödül töreninde sanatçı Özcan Deniz ve klarnet sanatçısı Hüsnü Şenlendirici konser verecek. “Kültür Köprüleri” adlı tematik gösteride sanatçılara Orhan Şallıel yönetimindeki Antalya Devlet Senfoni Orkestrası da eşlik edecek.

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!