Popvirüs

Güncelleme Tarihi:

Popvirüs
Oluşturulma Tarihi: Ekim 10, 1997 00:00

Lale BARÇIN İMER
Haberin Devamı

‘‘Bodrum hâkimi’’ ve Tolga Çandar

Beyoğlu'na çıkıp da o yaşlı İstiklal Caddesi'nde yürümenin keyfini yaşadığınızda kulağınıza gelen müzik sesleri arasında kulağınıza onun, Tolga Çandar'ın tınıları da gelecektir. Bu Çandar'ın seslendirdiği Köyceğiz Yolları da olabilir, Bordum Hakimi de...

Türk filmlerini sevmem ben... Hele televizyon kanallarının gündüz kuşaklarında yayınladığı o Türk filmleriyle, üç-beş dakika bile başbaşa kalsam içim kararır. Hem de uzun süre geçmemecesine. Ama bir Türk filmi vardı ki beni çok etkilemişti; başrollerini Türkan Şoray ile Kadir İnanır'ın (iki ‘‘damardan isim’’) paylaştıkları Bodrum Hakimi isimli filmdi bu. Konusu kısaca şöyleydi: Şoray hâkimdir ve tayini Bodrum'a çıkar. Burada bir adama aşık olur ki onu da Kadir İnanır canlandırmaktadır. Ama bu adam, kasabada daha önce bir cinayet işlemiştir ve cezası da idamdır. Ve Şoray, işi ile aşkı arasında kalan bir kadındır. Ne hikaye ama değil mi?. Ne derseniz deyin bu hikaye beni çok etkilemişti.

Yıllar sonra bu hikayenin gerçek olduğunu öğrendiğimde ve Hasan Saltık bana kadının fotoğrafını gösterdiğinde daha da etkilendim. Sonra Hasan bana Tolga Çandar'in albümünü dinlettirmiş, ‘‘Bak bu da Bodrum Hakimi türküsü’’ demişti. Fotoğrafı klipte kullanmak istiyordu.

Evet, Tolga Çandar ‘‘Türküleri Ege'nin 2’’ isimli yeni albümünde bu parçayı mükemel yorumlamıştı. Ama sanatçının ‘‘Köyceğiz Yolları’’, ‘‘Güzel İzmir’’, ‘‘Armut Ağacı’’ ve ‘‘Efe Türküleri’’nde gösterdiği performansın da hakkını yememek lazım. Onlar da gönlümde kendilerine ayrı yerler edindiler. Aşinası olduğumuz o ezgiler Çandar'ın yorumu ve stiliyle tekrar ‘‘kişilik’’ kazanmıştı.

Bizim insanımızı, bizim hikayelerimizi, yaşamlarımızı, daha doğrusu bizi bizlere en içten biçimde anlatan bu ‘‘türküleri’’ dinleyin derim!

Biyografiler

Müzik dünyasında alternatif yapımlarıyla dikkat çeken, üstelik de bu konuda bir çok kişinin düşüncesinin tam tersine oldukça da başarılı olan Ada Müzik, kısa bir süre önce müzik kitapları yayıncılığına da başlayacağını açıklamıştı. İşte biyografiler dizisinin ilk iki kitabının çıkmasının eli kulağında. Erkin Koray ve Cem Karaca'nın yaşamları ve müziğe olan katkıları, uzun bir araştırma sürecinden sonra Gökhan Aya tarafından kaleme alınmış. Geniş bir yaşam öyküsünün yer aldığı kitapta sanatçılar hakkında yorumlar da dikkat çekiyor. Aya yaptığı araştırmalar sonucunda bazen sanatçıların bile hatırlamakta zorluk çektikleri olayları ve plak kayıtlarını gün ışığına çıkarttığını vurguluyor.

Bizde bir sanatçının biyografisini arayın ki bulasınız. Bir araştırma için ülkemizin en önemli sanatçılardan biyografilerini istemiştim. Elime geçenlerin çoğu alelacele hazırlanmış, bir kaç cümleden oluşan bültenimsi kağıt parçacıklarıydı. Bu yüzden biyografiler dizisini çok önemsiyorum. Ada'dan aldığım bilgiye göre sırada Edip Akbayram, Bülent Ortaçgil, 3Hürel, Moğollar, Ajda Pekkan ve Nükhet Duru var...

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!