Populist bir tavrim yok

Güncelleme Tarihi:

Populist bir tavrim yok
Oluşturulma Tarihi: Mart 09, 1999 00:00

Haberin Devamı

Son gune kadar Abdullah Gul ve Numan Kurtulmus isimleri uzerinde duruluyordu. Size pek sans taninmiyordu. Gerci siz sessiz bir sekilde hazirliklarinizi surduyordunuz ancak sizin disinizdaki isimler uzerinde daha cok duruluyordu. Beklentileri bosa cikardiniz ve aday oldunuz. Partinizin karari sizin icin de surpriz oldu mu?

-Pek sessiz de kalmadik hani. Istanbul'da o kadar ses cikardik ki herkes bu kadar ses nerden cikiyor demeye basladi. Biz dagarcigimizin dolu oldugunu ortaya koyduk. Projelerimizi kampanyalar duzenleyerek halka duyurduk. Icraatlarimizla birlikte vizyonumuzu da ortaya koyduk. Sonucu halkimizin ve parti yonetimimizin iradesine biraktik.

Propagandasini yaptiginiz projelerin tumu size mi ait?

-500 prestij pnojesiyle yola ciktik. Bunlarin bircogu daha onceden fizibilitesi yapilmis projeler. Bir kismi yeni. Bu arada sunu da ozellikle belirtmeliyim. Istanbul Buyuksehir Belediyesi bes yildir halka ciddi bir hizmet verdi. Projelerimiz Recep Tayyip Erdogan Bey doneminde baslamis bircok projenin devami niteligindedir. Tayyip Bey ve ekibi Istanbul'a ciddi projeler kazandirdilar. Projelere yenilerini ekleyerek hizmete devam etmek istiyoruz.

Diger partilerin adaylarindan farkiniz ne? Istanbul'a ne vereceksiniz?

-Bugune kadar populist ve eyyamci bir tutum izlemedik. Dunyada sehircilik konsepti degisiyor. Artik Bati, sehircilige farkli acilardan yaklasiyor. Bu yeni konsepti Istanbul'a adepte etmeye calisiyoruz. 2023 yilini kendimize hedef tayin ettik. Cumhuriyetimizin 100. kurulus yildonumunde Istanbul'u tum sorunlardan arinmis bir kent haline getirmeyi hedefliyoruz. Gecekondulardan kurtulmus, cevre bilincinin gelistigi, tarihi ve tabii dokunun yeniden ele alindigi bir kentle 2000'li yillari kucaklamak istiyoruz.

Sozunu ettiginiz yeni sehircilik anlayisini Istanbul'a adapte etmekten soz ediyorsunuz? Bu nasil olacak. Istanbul gibi binbir sorun icinde kaybolmus bir kentte kopsepte uygun bir altyapi olusturulmadan bunu nasil basaracaksiniz?

-Bes yil boyunca bu kente birseyler kattigimiza inaniyorum. Su sorunu cozuldu. Artik Istanbul halki sokaklardaki cop yiginlarinin tarihini bile unuttu. Simdi yerel yonetimlere talip olan adaylar copten cukurdan bahsetmiyor. Bunun oncusu FP'li belediyelerdir. Cop, camur, cukur. Bu sorunlara 'Uc C' demis ve halka cozecegimizi vaadetmistik. Vaadimizi tuttuk. Artik bu sorunlar konusulmuyor Istanbul'da. Simdi ciddi ve mega projeler donemine girdik. Batidaki sehircilik konseptini Istanbul'a adepte etmek bizim programimiza simdi aldigimiz bir konu degil. Bes yil boyunca bu konseptin altyapisini olusturduk. Devam eden projelerimiz tamamlandiginda altyapi daha da hazir hale gelecek.

Batili konsept dediginiz bu yeni anlayisin icine neler giriyor. Hangi projeleri iceriyor?

-Yakin bir zamana kadar yesil bir Istanbul hayalden oteye gecmiyordu. Bunu basardik. Istanbul'a iki milyon agac diktik. Bunlar yeterli mi? Hayir. Ulasim, cevre, tarihi ve tabii doku basta olmak uzere Istanbul'un sorunlariyla ilgili konseptlerin tamami degisti. Yesil kusaklarla beton yiginlarini bolmeyi ve kente yeni bir gorunum vermeyi hedefliyoruz. Ulasimda rayli sistem ihmal edilmis bugune kadar. Sehri bastan basa kusatan rayli sistemi deniz tasimaciligiyla destekleyerk ulasim sorununu cozmeyi dusunuyoruz. Kopru yerine tup gecitin mutlaka yapilmasi gerektigini savunuyoruz. Bu konuda calismalarimiz suruyor. Durma noktalari olarak bilinen kentin canli noktalarinda buyuk otoparklar acacagiz. 100 metrekareden 4 donume ulasan buyukluklerde tabii doku parklari yapilmadan kentin guzel yuzunu ortaya cikarmak mumkun degil. Botanik parklari, su oyunlari merkezleri Istanbul'a yakisacak projeler olarak elimizin altinda. Tarihi dokuyla tabii doku icice gecmis. Birbirinden ayrilip yeniden duzenlenmesine ihtiyac var. Goreve yeniden secildigimizde halkimiz cok kisa bir surede bu projelerin hayata gectigini gorecek.

Agzinizdan bal damliyor. Isterseniz siz bu projelerin birazini secim sonrasina saklayin! Vaadi bile secmenin basini dondurur bunlarin. Sonra sizi hayal aleminde dolasiyorsunuz falan sanirlar. Istanbullu bunlari duymaya alisik degil!

-Bunlar hayal degil. Besyil once Istanbul'un su sorununun cozulecegi de hayaldi. Hava kirliligi cozulemez bir sorun gibi gorunuyordu. Son bes yildir Istanbul halki kentin makus talihinin isi bilen bir ekip tarafindan yenilebilecegine inandi. Ekibimiz bunu basardi. Yaptiklarimiz yapacaklarimizin teminati. Bugun hayal gibi gorunen projeler mutlaka hayata gecirilecek. Ulasim, kentsel donusum, cevre projeleri gerceklestirilmeden bu kent uygar bir kent haline gelemez.

Kucuklu buyukle 500 projeden bahsediyorsunuz. Bu projeleri halka anlatabilecek misiniz?

-Halktan yarim kalan hizmetlerimizi tamamlamak icin yeniden yetki isteyecegiz. Halk, bizim kendisine hizmet etmedeki samimiyetimize inaniyor. Bizi anliyor. Mesajimizi algiliyor. Halkin onune 'Uygar kent, uygar kentli' sloganiyla cikacagiz. Istanbul halkina daha iyisine layik oldugunu bunu da bizim ekibimizin basaracabilecegini anlatacagiz.

-Fazilet Istanbul'da ANAP'la mi yarisacak?

-Boyle olacagini sanmiyorum. ANAP bu yarista yok. ANAP Turkiye'de bittigi gibi Istanbul'da da bitmis durumda. FP secimin en sansli partisi. Bes yillik bir tecrube ve hizmet donemi var ortada. Istanbul halki isleyen carki yeniden paslandiracak bir ekibe emaneti teslim etmez. Yaptirdigimiz anketler Istanbul'da yarisin CHP ile FP arasinda gececegini gosteriyor. Rakibimiz CHP.

FP, Recep Tayyip Erdogan faktoru olmadan secimi alamaz yorumu yapiliyor. Secime Erdogan'siz girmek FP acisindan bir handikap mi?

-Recep Tayyip Erdogan Istanbul'a en iyi hizmet eden belediye baskani. Erdogan faktoru yine var. Eserleri ortada. Biz ekibimizle gucluyuz. Is bilen, deneyimli ve becerikli bir ekip bu. Tayyip Bey'in tecrubelerinden her zaman yararlanmayi dusunuyoruz. Kendisiyle zaman zaman gorusup hizmet projelerimizle ilgili bilgi alisverisi yapiyoruz.

Eski bir ANAP’li

Ali Mufit Gurtuna, siyasete Turgut Ozal doneminde girdi. Ozal'in ve ANAP'lilarin tum israrlarina ragmen 1983'te milletvekili adayi olmayi kabul etmedi. Partisi Gurtuna'yi 1984 yerel secimlerinde belediye meclisi uyeligine aday gosterdi. Dalan'la birlikte Istanbul buyuksehir belediyesine giren Gurtuna, kisa bir sure sonra Baskanvekili oldu.

Ozal'li yillarini soyle anlatiyor: ‘‘ANAP'ta politika yapmamizi rahmetli Ozal istedi. Politik bir hirsim olmadigim icin geri planda durmayi tercih ettim. Ancak mahalli secimlere kadar dayanabildim. Arkadaslarin israriyla belediye meclisi uyesi oldum.’’

Gurtuna, 1989'da SHP'lilerin belediye secimlerini kazanmasi uzerine bir sure belediyecilikten uzak kaldi, ancak politikadan kopmadi. Bir donem ANAP Kartal Ilce Baskanligi yapan Gurtuna, tam politikayi birakmayi dusundugu bir sirada 'aile dostu' olan Recep Tayyip Erdogan'in teklifi uzerine Refah Partisi'ne girmeye karar verdi.

‘‘Neden RP'ye gectiniz’’ sorusuna su cevabi veriyor: ‘‘Politikayi birakmayi dusundugum gunlerde Refah Partili arkadaslarla gorusmelerim oldu. RP'nin politikalarini durust buldum. Bircok konuda RP ile ayni ilkeleri paylastigimi gordum. Partinin mesajlari bana sicak geldi, Politikalarini begendim ve RP'ye gecmeye karar verdim. Recep Tayyip Bey'le olan diyalogum da bu konuda etkili oldu.’’

Fazilet Partisi'nde Istanbul'la ilgili aday adayligi tartismalari yasanirken Gurtuna, sessiz ama siki bir diplomasi surdurerek, diger aday adaylarinin arasindan siyrilmayi basardi. O gunlerde kendisine ‘‘Adayliginizi neden acikca ilan etmiyorsunuz?’’ diye sordugumuzda ‘‘Boyle bir taleple ortaya cikmanin gereksiz olduguna inaniyorum. Sonradan ortaya cikan bir kisi degilim. Zaten bu hizmetin icindeyim’’ diyerek hizmete hazir oldugu mesajini vermisti.

Simdi secimi FP'nin kazanacagini, Erdogan doneminde baslatilan projeleri devak ettireceklerini belirtiyor. Gurtuna'yi yakindan taniyan bircok kisi kendisini ‘‘mucadeleci’’ ve ‘‘kararli’’ sifatlariyla aniyorlar. Teskilatci kisiligini vurguluyorlar.

Gurtuna'nin hareketli ve renkli bir gecmisi var. Gecmiste hem hukukculuk hem de gazetecilik yapmis bir belediyeci. 1976'da TRT'de baslamis gazetecilige. Bir yil sureyle de TRT'de parlamento muhabirligi yapmis. Gazeteci-politikaci iliskilerine eskiden beri asina. Belediye baskanligina secildikten sonra basin mensuplariyla yaptigi sohbet toplantisinda bunu vurgulamis ve ‘‘Kapim her zaman size acik. Ne zaman isterseniz, her konuda size yardimci olmaya hazirim’’ diyerek basina sicak mesajlar gondermeyi ihmal etmemisti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!