Polonya'daki Osmanlı eserleri sergilenecek

Güncelleme Tarihi:

Polonyadaki Osmanlı eserleri sergilenecek
Oluşturulma Tarihi: Mart 29, 1999 00:00

Haberin Devamı

Sultanahmet'teki Türk ve İslam Eserleri Müzesi, önümüzdeki mayıs ayında ilginç bir sergiye evsahipliği yapacak.

Osmanlı ordusunun, 1683 yılında düzenlediği ve başarısızlığa uğradığı 2. Viyana Seferi sırasında Leh Krallığı tarafından el konulan değerli eşyaları 20 Mayıs'tan başlayarak Ağustos sonuna kadar Türk ve İslam Eserleri Müzesi'nde sergilenecek. Osmanlı Ordusu 1683 yılında Merzifonlu Kara Mustafa Paşa komutasında çıktığı 2. Viyana Seferi'nde Leh Kralı Jan Sobieski yönetimindeki Haçlı Ordusu tarafından bozguna uğratılmış ve ordunun yanında götürdüğü değerli eşyalara savaşın galipleri tarafından el konulmuştu. Bu eserlerin büyük bir bölümü bugüne kadar Polonya'da korundu.

Osmanlı İmparatorluğu'nun 700'üncü yıldönümü nedeniyle düzenlenen ve 400 parça objeden oluşan sergi, Varşova Milli Müzesi Direktörü Ferdinand Ruszczyz ile Türk ve İslam Eserleri Müzesi Müdürü Nazan Ölçer'in yaklaşık altı yıllık çalışması sonucunda düzenlendi.

Sergide, 2. Viyana Seferi sırasında Osmanlı Ordusu'nun başında bulunan Merzifonlu Kara Mustafa Paşa'nın çadırı, Karlofça Antlaşması'nın orjinal metni ve Mihrimah Sultan'ın portresi ile değerli taşlarla süslü Türk silahlarının da bulunduğu çok sayıda obje sanatseverlerin beğenisine sunulacak. Serginin bir başka bölümünde ise Polonyalı sanatçıların Türkiye'yi konu alan tabloları yeralacak.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!