Poliste skandal

Güncelleme Tarihi:

Poliste skandal
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 15, 1999 00:00

Haberin Devamı

‘Silahlı çete kurmak’ suçundan aranan Adem Halim Sarıalioğlu, Ankara polisi tarafından yakalandığı halde, Emniyet Müdürü Cevdet Saral'ın yeğeni olduğu için 4.5 saat sonra serbest bırakıldı. O hálá kaçak, suç ortağı ise Bayrampaşa'da yatıyor.

Emniyet teşkilatı, 26 ve 27 Mart'ta iki olağanüstü gün geçirdi. Ankara Emniyet Müdürü'nün çeşitli suçlardan aranan amcaoğlu Adem Halim Sarıalioğlu İstanbul Emniyeti ile Emniyet Genel Müdürlüğü'nün çabaları sonucu başkentte yakalandı, ama birkaç saat sonra serbest bırakıldı.

Olaylar şöyle gelişti:

İstanbul Emniyeti, uzun süredir 2 kişinin peşindeydi. Bunlardan Adem Halim Sarıalioğlu, Ankara Emniyet Müdürü Cevdet Saral'ın amcaoğluydu, ancak nüfus kağıdını kaybettiğini belirterek 1995'te yeni bir kimlik edinmiş, Saral olan soyadını ‘Sarıalioğlu’ yapmıştı. Silahlı çete kurduğu için 3 yıldır aranıyordu. Onun yakın koruması olan Hakan Çillioğlu'nun hakkında ise aynı nedenle 12 ayrı giyabi tutuklama kararı bulunuyordu.

İstanbul Emniyeti ikisinin de Ankara'da bulunduğunu tespit etti. Emniyet Genel Müdürlüğü, Ankara Emniyeti'ne 26 Mart'ta bir yazıyla, İstanbul Emniyeti'nce aranan Hakan Çillioğlu'nun bulunabileceği 3 adresi ayrıntılarıyla bildirdi, hafta sonunda Ankara'dan ayrılacağı yolunda bilgiler edinildiğini belirterek hemen yakalanmasını istedi.

4.5 SAATTE SERBEST

Aynı gün saat 15.00'te Ankara Emniyeti görevlileri belirtilen adreslerden birine gitti. Burası, Adem Halim Sarıalioğlu'nun müteahhitlik bürosuydu. Buradaki 9 kişiyi gözaltına aldılar. Aralarında Sarıalioğlu ve Hakan Çillioğlu da vardı. Silah deposu gibiydiler. Üstlerinde, 1 Kalaşnikof, 1 Scorpion marka otomatik silah, 11 tabanca, 245 fişek, 1 çelik yelek vardı. İşin ilginç yanı, Adem Halim Sarıalioğlu'na ait 9 mm. çaplı 74 C 02482 seri numaralı Browning marka tabanca ruhsatlıydı. Uzun süredir aranan bu kişiye taşıma ruhsatını Ankara Valiliği 13 Ekim 1998'de vermişti.

Gözaltına alınanlar, Ankara Emniyeti'ne götürüldüler. İşleri çok çabuk bitti. 9 kişiden 6'sı 4.5 saat sonra, saat 19.30'da serbest bırakıldılar. Hakan Çillioğlu gözaltında tutuldu, ama Ankara Emniyet Müdürü'nün amcaoğlu Sarıalioğlu serbest bırakılan 6 kişinin arasındaydı. Salıverme tutanağında şunlar yazılıydı:

‘‘Şahısların GBT (Genel Bilgi Toplama) kayıtlarında yapılan kimlik incelemelerinde aranan şahıslardan olmadıkları, haklarında yasal işlem gerektirecek bir suç unsuru bulunmadığı ve şahısların daha fazla mağdur edilmemeleri için şubemizden salıverildiklerine...’’

BİRDEN ANLADILAR

Ankara Emniyeti, bu kişileri gözaltına aldığını Emniyet Genel Müdürlüğü'ne bildirmişti. Ancak daha sonra sesi sedası kesildi. Öyle ki, ertesi sabah Emniyet Genel Müdürlüğü, bir gün önce saat 23.00 itibariyle zanlılarla ilgili bilgi akışının kesildiğini belirten bir faks gönderiyordu. Zanlıların çoktan serbest bırakıldığından haberi yoktu.

O sırada İstanbul Emniyeti'nin 3 görevlisi de zanlıları teslim almak üzere bir otomobile atlamış, Ankara'ya hareket etmişti. Ama Sarıalioğlu kafesten çoktan uçmuştu. İstanbul polisi Çillioğlu ile yetindi.

Ertesi gün 27 Mart'ta Ankara Emniyeti birden harekete geçti. Bir gün önce Sarıalioğlu hakkında kayıtlarda bulamadığı bilgilere ulaşıverdi. Of Emniyet Müdürlüğü'ne bir yazı gönderdi. Ankara Emniyet Müdür Yardımcısı Hüseyin Kaçıra'nın imzasını taşıyan bu yazıda, bir gün önce salıverilen Sarıalioğlu hakkında ilginç bilgiler vardı:

‘‘Adem Halim Sarıalioğlu'nun müdürlüğümüz GBT Büro Amirliği kayıtlarında adam öldürme, 6136 sayılı Kanun'a muhalefet ve tabancayla ateş etmek suçundan ilçeniz 1998/C.70 sayı ile arandığı tespit edilmiştir. Gözaltına alınan Adem Halim Sarıalioğlu'nun halen aranıp aranmadığının ACELE bildirilmesini rica ederim.’’

Halbuki bu satırları yazan Ankara Emniyeti, bir gün önce Sarıalioğlu hakkında GBT Bürosu'nda bir bilgi bulamamış ve çoktan serbest bırakmıştı.

HALEN ARANIYOR

Adem Halim Sarıalioğlu, 22 Ocak 1952'de Of'ta dünyaya geldi. Hakkında pek çok suçlama var. Of Emniyeti 14 Ağustos 1998'de onu ‘silahla adam öldürme, silahla işyerine saldırı ve 6136 sayılı kanuna muhalefet (ateşli silahlar ve bıçaklar hakkında kanun)nedeniyle gözaltına almış. Ama amcası Cevdet Saral'ın sayesinde ifadesi alınıp serbest bırakılmış.

O bugün hálá kaçak ve İstanbul Emniyeti tarafından ‘çete evrakından poliste firar’ nedeniyle aranıyor.

Suç ortağı Hakan Çillioğlu ise güçlü bir amcası olmadığından Bayrampaşa Cezaevi'nde gün sayıyor.

Sarallar, Daltonlar gibi

ANKARA Emniyet Müdürü Cevdet Saral'ın tek ‘ilginç’ akrabası Adem Halim Sarıalioğlu değil. İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün ‘Balyoz Harekátı’ çerçevesinde, bir yılda 20 ‘Saral’ soyadlı kanun kaçağı yakalandı. Bunların 12'si çeşitli cezaevlerinde. İçlerinden biri İnterpol kayıtlarına da geçmiş.

Burhanettin Saral, İstanbul Emniyeti tarafından 2 Şubat 1998'de yakalandı, cezaevine gönderildi. Emniyet kayıtlarına ‘Ankara Emniyet Müdürü Cevdet Saral’ın yakın akrabası' notuyla geçen Burhanettin Saral'ın suç listesi şöyle: ‘Cürüm işlemek amacıyla silahlı teşekkül oluşturmak, bu teşekkül içerisinde grup liderliği yapmak, çek-senet tahsilatıyla uğraşmak, adam yaralamak ve yaralamaya azmettirmek.’

Burhanettin Saral 1993 ve 1998'de iki kez çek tahsilatı nedeniyle suç ortakları ve silahlarla yakalanıp, Fatih Başsavcılığı'na sevk edildi. 1998'de ayrıca adamlarıyla 5 ruhsatsız tabanca ve 56 fişekle ele geçirilip, savcılığa gönderildi. Bir dönem İnterpol tarafından da kırmızı bültenle arandı. 16 Kasım 1990'da Berlin'de 2 kilo 100 gram eroinle yakalandı. 7 yıl hapse mahkûm oldu. Ancak 19 Aralık 1992'de Ploetzensee Cezaevi'nden firar etti. Şu anda İstanbul'da hapiste.

Cevdet Saral'ın bir başka akrabası Varol Saral da 26 Mart 1994'te Macaristan'ın Gyula kentinde 147.5 kilogram eroinle yakalandı. 12 yıl hapis cezasının 3 yıl 6 ayını tamamladıktan sonra cezasını Türkiye'de tamamlasın diye sınır dışı edildi. İstanbul Atatürk Havalimanı'nda dönemin Narkotik Şube Müdürü Ferruh Tankuş tarafından tanzim edilen evrakla Bakırköy C. Başsavcılığı'na sevk edildi.

Alaattin Saral, 7 Temmuz 1994'de Pazar Emniyet Müdürlüğü tarafından savcılığa gönderildi. Suçu, 6.100 gram esrar bulundurmak ve içkili yerlerde esrar satmak.

Adem Saral, Ahmet Yaşar Saral, Erol Saral ve suç ortakları, 14 Ekim 1981'de, Trabzon Emniyeti tarafından suçüstü yakalandı. Suçları, ‘balıkların ağzına koymak suretiyle cezaevine esrar sokmak.’

Bir başka yeğen olan Hüseyin Saral ise kaçak. Emniyet kayıtlarında ‘Ankara Emniyet Müdürü Cevdet Saral’ın yakın akrabası' diye geçen Hüseyin Saral'ın suç listesi şöyle: ‘Cürüm işlemek üzere silahlı teşekkül oluşturmak, teşekkül liderliğini yapmak, teşekkül halinde adam öldürmek, birden fazla adam öldürmeye azmettirmek, adam yaralamak.’ Ayrıca 16 Mart 1998'de Üsküdar'da 500 bin ABD Doları ve 22 kilo altın gasp ettiği için Asayiş Şubesi Gasp Büro Amirliği de onun peşinde.

Adım adım yükseldi

Trabzon'un Of İlçesi'nde 1948'de doğdu. 1971'de Polis Enstitüsü'nü bitirdi. 1980'de Ankara Emniyet Müdürlüğü Siyasi Şube Müdür Yardımcılığı'na getirildi. 1984'te İstanbul Emniyet Müdürlüğü Personel Şube Müdürü, 3 ay sonra Mali Şube Müdürü oldu. 1998 Ocak'ında Ankara Emniyet Müdürü olarak atandı. İstihbarattan Sorumlu Başmüdür Yardımcısı Osman Ak'ı, İstihbarat Şube Müdürü yaptı. Osman Ak, Emniyet Genel Müdürlüğü'ndeki ‘Telekulak’ olayına karıştığı gerekçesiyle, geçen hafta Terörden Sorumlu Emniyet Müdür Yardımcılığı'na atandı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!