Polislerin beraat gerekçesi açıklandı

Güncelleme Tarihi:

Polislerin beraat gerekçesi açıklandı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 01, 1998 00:00

Haberin Devamı

Maisa'da gözaltına alınan 14 gence işkence yaptıkları iddiasıyla yargılanan ve beraat eden 10 polis memuru hakkında, Manisa Ağır Ceza Mahkemesi'nce verilen hükmün gerekçeli kararı açıklandı. Gerekçeli kararda, ‘‘Sanık sıfatı ile gözaltında bulunan kişilere suçlarını söyletmek için yasadışı işlemlerde bulunmak-zor kullanmak’’ suçlarından yargılanan sanık polisler hakkında, ‘‘İsnat edilen suçları işlediği hususunda mahkumiyetlerine yeterli her türlü şüpheden uzak kesin ve inandırıcı deliller elde edilemediğinden beraatlerine oybirliği ile karar verildiği’’ belirtildi.

Gerekçeli kararda, gençlerin avukatlarından Sabri Ergül'ün beyanlarında yer alan, ‘‘Manisa Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ne gittiğimde çığlık duyarak girdiğim koridorda ve odalarda çocuklar gördüm. Gözleri bağlı 5 tanesinin çıplak olduğunu, Emrah Sait Erda'yı bitkin, perişan halde gördüm’’ ifadesinin sanıklar tarafından kabul edilmediğine, Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü katının kapısında her zaman nöbetçi olduğu, görevliler dışında başka kişilerin içeriye alınmadığının mağdur polisler tarafından beyan edildiğine dikkat çekildi.

SOMUT DELİL YOK

‘‘Kötü muamele, işkence gibi iddialar somut delillerle desteklenmelidir’’ görüşünün yer verildiği gerekçeli kararda, şöyle denildi:

‘‘Tek başına soyut iddialar, beyanlar mahkumiyete esas alınamaz. Bu tür suçların somut delili de doktor raporlarıdır. Deliller bölümünde belirtildiği üzere mağdurlar için 27.12.1995 tarihinden başlamak üzere, 29.12.1995, 31.12.1995, 2.1.1996, 5.1.1996,17.1.1996, 24.1.1996, 24.4.1996 tarihlerinde farklı resmi sağlık kuruluşlarınca düzenlenen raporlar mevcuttur. Ali Göktaş, Boran, Şenol, Sema Taşar, Mahir Göktaş'ın raporlarında bazı bulgulardan bahsedilmiştir. Bu bulguların irdelemesi yapılmıştır. Bu raporlar hariç, düzenlenen tüm raporlarda mağdurlarla ilgili (yara-darp-cebir-pataloji saptanmadı) şeklinde raporlar düzenlenmiştir.’’






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!