Polisler işkenceci

Güncelleme Tarihi:

Polisler işkenceci
Oluşturulma Tarihi: Ekim 14, 1998 00:00

Haberin Devamı

Manisalı gençlere işkence yaptıkları iddiasıyla yargılanan ve beraat eden polisler hakkındaki karar Yargıtay tarafından esastan bozuldu. Yargıtay kararında, mağdurların maruz kaldığı hareketlerin işkence olduğu bildirildi. Polisler yeniden yargılanacak.

Yargıtay 8. Ceza Dairesi, kamuoyunda ‘‘Manisalı Gençler’’ olarak bilinen 12 kişiye işkence yaptıkları iddiasıyla yargılanan ve beraat eden 10 polis hakkındaki hükmü, oybirliğiyle esastan bozdu. Gerekçeli kararda, ‘‘Mağdurların maruz bırakıldıkları hareketlerin işkence niteliğinde olduğunun kabulü kaçınılmazdır’’ denildi. Yargıtay'ın 3 sayfalık bozma kararında, polislerin mağdurlara işkence yaptıkları gerekçesiyle mahkûm edilmesi istendi. Polisler, Manisa Ağır Ceza Mahkemesi'nde yeniden yargılanacaklar. Yargıtay 8. Ceza Dairesi, Manisa Ağır Ceza Mahkemesi'nce 10 polis hakkında verilen beraat hükmüne karşı, Manisa Cumhuriyet Başsavcılığı ve müdahil vekillerinin yaptıkları temyiz başvurusunu karara bağladı. 8. Ceza Dairesi'nin kararında, Manisa Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi görevlisi sanıkların, yasadışı pankart asma olayı nedeniyle, aralarında 16-17 yaşlarındaki mağdurların da bulunduğu kişileri, illegal örgüt üyesi olabilecekleri olasılığından hareketle gözaltına aldıkları hatırlatıldı. 26 Aralık 1995 tarihinde başlayan gözaltı sürecinin 5 Ocak 1996 tarihine kadar sürdüğü ifade edilen gerekçeli kararda, bu süre içinde sanık olarak sorgulanan mağdurlara suçlarını söyletmek için sürekli biçimde maddi ve manevi işkence yapıldığı iddiasının ortaya atıldığı kaydedildi.

ŞİDDETE MARUZ KALDILAR

Adli tıp, sevk üzerine Devlet Hastanesi, İzmir Tabip Odası (İTO) tarafından yaptırılan muayene ve tetkiklerden sonra tüm mağdurların fiziki ve psikolojik işkenceye maruz kaldıklarının belirlendiği kaydedilen gerekçeli kararda, şöyle denildi: ‘‘...gerek psikolojik açıdan, gerekse fiziki yönden doktrinde ve uygulamada benimsenen işkence nitelemesi boyut ve yoğunluğunda şiddet, haysiyet kırıcı, zalimane eylemlere maruz kaldıkları anlaşılmış, bu olaydan sonra bir kısım mağdurların intihara kalkıştığı, bir kısmının tüberküloz hastalığına yakalandığı, bir kısmının da sürekli psikolojik tedaviye muhtaç kaldığı belirlenmiştir.’’

İŞKENCENİN TANIMI

Gerekçeli kararda, işkencenin de tanımı yapıldı. Raporların ve anlatımların ortak karakterlerinden, yoğunluk kazanan davranış biçimlerinin; hakaret, tehdit, göz bağlamak, yüksek volümlü marş dinletmek, çırılçıplak soymak, elektrik akımı vermek, basınçlı su sıkmak, ıslak battaniyeye sarmak, beden gücünün dayanamayacağı sabit hareketlere zorlamak, erkeklerin hayalarını sıkmak, kızlara cinsel taciz, makatlarından cop sokmak, fiziki cebir ve diğerine yapılan işkenceyi seyrettirmek şeklinde sonuç almaya yönelik, süreklilik gösteren, bezdirici, ızdırap verici nitelik gösterdiğinin anlaşıldığı vurgulanan gerekçeli kararda, Anayasa'nın ve İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin işkenceyi suç saydığı, bu konudaki düzenlemelerin Türk Ceza Kanunu'nun 243. maddesine de aynen aktarıldığı hatırlatıldı. ‘‘Bu değerlendirmelere göre, mağdurların maruz bırakıldıkları hareketlerin işkence niteliğinde olduğunun kabulü kaçınılmazdır’’ denilen gerekçeli kararda, tim amiri Halil Emir ve polis memurları Levent Özvez, Turgut Demirel, Ergin Erdoğan, Fevzi Aydoğ, Musa Geçer, Mehmet Emin Dal, Turgut Özcan, Atilla Gürbüz ve Ramazan Kolak'ın, Manisa'da gözaltına alınan ve daha sonra İzmir DGM'de yargılanan 12 gençten hangilerine işkence yaptıkları tek tek sıralandı.

Manisalı gençlere kurtuluş umudu

Yargıtay'ın bozma kararı, Manisalı gençlere kurtuluş umudu doğurdu. Manisa'da yasadışı örgüt üyesi olduğu gerekçesiyle gözaltına alınan ve aralarında 18 yaşından küçüklerin de bulunduğu 12 genç, İzmir DGM'de yargılanmış ve çeşitli hapis cezalarına çarptırılmıştı. Yargıtay 9. Ceza Dairesi, bu gençlerin mahkûmiyetini, ‘‘usül eksiklikleri’’ nedeniyle bozmuştu. Bu gençlerin yargılanması, İzmir DGM'de halen devam ediyor. Gençlere gözaltında işkence yaptıkları iddiasıyla Manisa Emniyet Müdürlüğü'nde görevli 10 polis hakkında, 7'şer yıla kadar hapis cezası istemiyle Manisa Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açılmıştı. Sanık polisler, yargılama sonunda beraat etmişti.

10 polis yeniden yargılanacak

Yargıtay 8. Ceza Dairesi'nin bu kararından sonra, sanık polisler Manisa Ağır Ceza Mahkesi'nde yeniden yargılanacak. Manisa Ağır Ceza Mahkemesi bozma kararına uyarsa, sanıklar hakkında yeniden hüküm kurulacak. Mahkeme ilk kararında direnirse, konu Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nda görüşülecek.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!