Polisevi'ne Şırnaklı girdi

Güncelleme Tarihi:

Polisevine Şırnaklı girdi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 23, 1998 00:00

Haberin Devamı

Siirt'te CHP'nin Güneydoğu Kadınlar Kurultayı'nda görüldüğü gibi, bölge halkının çaresizliği gözlerinden okunuyor. Onlar 'özür'ü kabul ederler veya etmezler ayrı bir şey ama, iş ve aş diye haykırıyorlar. Terördeki rahatlamadan sonra Güneydoğu'da yeni bir aşamaya gelindi.

Sorunların çözümü için CHP'nin yeni kalkınma modeli ortaya çıkmaya başladı. Deniz Baykal, bunun ilk ipuçlarını EKK ile verdi. Yani Ekonomik Kalkınma Kurulu... Yılmaz-Ecevit hükümeti, aylar önce bölgeyi ekonomik çekim merkezi yapacağını vaat etmişti, çeşitli teşvikler, vergi-sigorta kolaylıkları getirmişti. Ama ortada somut bir gelişme yok. İstanbul Milletvekili Bülent Tanla, bölge için hiçbir kredi talebinde bulunulmadığı, yatırım için teşvik başvurusu yapılmadığının saptandığını söyledi.

Baykal, Siirt'te dün sabah yaptığı basın toplantısında, ‘‘Türkiye'nin Güneydoğu'dan daha önemli bir konusu olamaz. Bu feryada karşı iktidarlar bölgeye hızla el atmalıdırlar. Yapılacak girişimlerin kazandıracağı çok şeyler olacaktır. Biz, Kadın Kurultayı ile bu adımı attık’’ diyor. Baykal'ın önerisi, EKK kanalıyla hemen 1-1.5 milyar dolarlık bir fon oluşturulmalı... Bu kaynak aktarımı 8-10 yıllık bir süreci kapsamalı... ABD ve İtalya'da olduğu gibi Türkiye, bu modeli denemelidir.

Barış kokuları yayılmaya başlarken, yöre insanını şaşırtan bazı 'ilk'leri görmeye başladık. Önceki akşam CHP Siirt örgütünün Öğretmenevi'ndeki yemeğinde konuklara ilk kez uzun yıllardan sonra rakı izni verildi. Baykal'ı ziyarete gelen Diyarbakır, Batman, Şırnak, Bingöl, Bitlis, Adıyaman ve Van delegeleri ilk bir Polisevi'ne girdi; çay içti... (Bir yöre insanı, 'özellikle bir Şırnaklı, artık Polisevi'nde ağırlanıyorsa, bir şeyler oluyor demek ki' diye sevincini belirtti.) Kadınlar, yöreye özgün türbe ziyaretleri dışında, yardım alma amacıyla da olsa ilk kez bir liderin konuşmasını izledi.

Bunlar önemli şeyler... Devlet bu 'ilk'leri süratle değerlendirmeli; köye dönüşü teşvik etmeli, işadamını bölgeye göndermeli, öğretmenini sürgün etmemeli... Biliniz ki, şimdiye kadar yaşananların en önemli nedeni 'işsizlik' ve 'açlık'tır...

Not: Dünkü yazımda Siirt'e sivil örgütlerin yardım atağını anlatırken, İstanbul'da toplanan bir kamyon dolusu gıda ve giyim malzemesini bayram öncesinde hemşerilerine ulaştıran SİDER'i atlamışım. Bağışlasınlar.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!