Polise kurşun

Güncelleme Tarihi:

Polise kurşun
Oluşturulma Tarihi: Mart 22, 1999 00:00

Haberin Devamı

Nevruz kutlamalarını yasadışı gösterilere dönüştürmek isteyen gruplar Gazi Mahallesi ve Yenibosna'da polisi kurşun yağmuruna tuttu. 8 polis ve bazı göstericiler yaralandı. 27 bin polis ile jandarmanın görev yaptığı olaylar sırasında yüzlerce kişi gözaltına alındı. Sadece Gazi’deki olaylar sırasında göstericilerle polisin silahlı çatışması 15 dakika sürdü.

İstanbul'da Nevruz kutlamalarına, korsan gösteriler ve peşisıra patlak veren silahlı çatışmalarla gölge düştü. Gazi Mahallesi ve Yenibosna'daki olaylarda 8 polisle bazı göstericiler açılan ateş ve atılan taşlarla yaralandılar. Yüzlerce kişi gözaltına alındı. İstanbul'da, polisin izinleri iptal edildi. 27 bin polis görev yaptığı kentte, İl Jandarma Alay Komutanlığı'na bağlı birimler, kendi bölgelerinde alarma geçtiler.

YENİBOSNA'DA BAŞLADI

Nevruz kutlamalarını yasadışı gösteriye dönüştürmek isteyen bir grup, Yenibosna Hürriyet Mahallesi Menderes Caddesi'ndeki boş bir alanda toplandı. Lastik yakarak Kürtçe sloganlar atan grup, güvenlik kuvvetlerince dağılmaları için uyarıldı. Dağılmayan ve izinsiz gösteriyi sürdürmek isteyen grup, İmamı Azam Camii yakınlarında, güvenlik kuvvetlerine taş ve sopalarla saldırdı. Havaya taciz ateşi açarak göstericileri dağıtan güvenlik kuvvetlerine, göstericiler ateşle cevap verdi. Ara sokaklara dağılarak kaçmaya çalışan çok sayıda göstericiyi gözaltına aldı. Aynı bölgedeki kurban satış yerinin kenarında tekrar toplanan grup, güvenlik kuvvetlerince yine havaya ateş açılarak dağıtıldı. Olaylar sırasında, bazı göstericiler ile 2 polis hafif yaralandı.

15 DAKİKA SİLAHLI ÇATIŞMA

Yaklaşık 60 kişiden oluşan grup, saat 13.00 sıralarında Gaziosmanpaşa Karayolları Mahallesi'nde pazar kurulan Su Deposu Mevkii'ndeki açık arazide lastik yakarak gösteriye başladı. Yasadışı sloganlar atan grup, Gaziosmanpaşa İlçe Emniyet Müdürü Cemalettin Hatipoğlu'nun 34 KZ 920 sivil plakalı aracını, taş ve sopalarla tahrip etti. Bölgeye gönderilen Çevik Kuvvet polisleri, ellerinde özel yapılmış sopalar ve taşlar bulunan göstericileri dağıttı. Ara sokaklara giren göstericilerle polisler arasındaki kovalamaca sürerken, ilk gösterinin yapıldığı alana gitmek isteyen 30 göstericilerle, polis ekibine, çevredeki binalardan ateş açıldı. Birkaç noktadan açılan ateş sonucu, polis memurları Muharrem Başsarı, Erkan Ertemur, Hakan Gülen, Gülhan Hoyrat, Ali Aksu ile yoldan geçen 38 yaşındaki Abdülaziz Akıntı yaralandı. Güvenlik kuvvetlerinin de karşı ateş açması üzerine başlayan çatışma, yaklaşık 15 dakika sürdü. Taş ve sopalarla yaralanan bazı polislerle fenalık geçiren Seyfettin Demirdelen, çevredeki hastanelere kaldırıldı. Özel Tim görevlileri, çevreye ateş açıldığı tespit edilen binalarda operasyon yaptı.

Gazi'de can pazarı

Gaziosmanpaşa'da korsan gösteriyle başlayan olaylar, göstericilerin polise ateş açmasıyla büyüdü. Polis de göstericiere ateşle karşılık verince ortalık savaş alanına dönüştü. Çevre binalardan ateş açan eylemcilerin ara sokaklara kaçmasından sonra, yaralanan polisler arkadaşları tarafından ambülanslara taşındılar.

Vatandaşın öfkesi

İstanbul Yenibosna'da, Nevruz kutlamalarına gölge düşürmek için korsan gösteri yapan, yasadışı sloganlar atanlar, halkın öfkesiyle burun buruna geldiler. Polisten kaçan göstericiler, bombalı ve molotoflu saldırılar yüzünden öfkesi burnuna gelen halk tarafından yakalanarak feci şekilde dövüldüler. Göstericilere tekme-tokat girişen vatandaşların öfkesi dinmek bilmedi. Bazı vatandaşlar da ellerine geçirdikleri sopa, kütük ve tahta parçalarıyla göstericileri dövmek istedi. Eylemcileri vatandaşın elinden polisler zorlukla kurtardı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!