Plakaya ceza iptali suç oranını artırdı

Güncelleme Tarihi:

Plakaya ceza iptali suç oranını artırdı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 05, 2005 01:34

Mahkemenin sürücü imzası olmayan cezaları iptal etmesinin ardından, kırmızı ışıkta geçmek ve hatalı park etmek gibi ihlaller de arttı.
  Otomobil çekilmeden önce yarım saat ara ile 3 ceza

Haberin Devamı

Ceza makbuzunda vatandaşın imzası olmadığı gerekçesiyle gıyabi trafik cezalarını mahkemenin iptal ettiği günden sonra, trafikte kırmızı ışıkta geçmek ve hatalı park etmek gibi ihlaller de arttı.

Emniyet yetkilileri, plakaya yazılan trafik cezalarının mahkemece iptal edilmesinin, trafik ihlallerini artırdığını öne sürdüler. Üst düzey bir emniyet yetkilisi, ‘Yakalanmazsam ceza yok’ mantığıyla hareket eden vatandaşın ‘kafasına göre basıp gitmeye başladığını’ söyledi.

Bu arada Kadıköy 1’inci Sulh Ceza Mahkemesi ise, gıyaplarında ‘yanlış park’ cezası kesilen vatandaşların ‘emsal karar’ gösterip yaptıkları iptal başvurusunu reddetti, cezanın ‘uygun’ olduğuna karar verdi.

İSTANBUL 3’üncü Sulh Ceza Mahkemesi’nin ‘gıyapta kesilen trafik cezasını iptal’ eden kararı, trafik kurallarını ihlal ettikleri gerekçesiyle gıyaplarında plakalarına ceza yazılan sürücüleri sevindirdi. Ama bu durum, üst düzey bir emniyet yetkilisine göre trafik ihlallerinin artmasına neden oldu. İstanbul’da trafik kuralı ihlali, 18 Şubat 2005 tarihinde 3 bin 600 kez gerçekleşti. İptal kararıyla ilgili haberin basında yer almasından sonra sonra ise ihlal sayısı 19 Şubat’ta 4 bine, 21 Şubat’ta 5 bine ve 22 Şubat’ta da 5 bin 400’e ulaştı.

PARK CEZASINA ONAY

Bu arada İstanbul 3’üncü Sulh Ceza Mahkemesi’nin ‘gıyapta kesilen trafik cezasını iptal’ eden mahkeme kararını emsal gösterip ‘yanlış park’ nedeniyle hakkında ceza tutanağı düzenlenen bir vatandaşın başvurusu, Kadıköy 1’inci Sulh Ceza Mahkemesi tarafından reddedildi. Avrupa Enstitüsü’nde Avrupa Hukuku masteri ve Paris adliyelerinde hakimlik yapan Sulh Ceza Hakimi Ahmet Ekmekçi, Serpil Türel’in başvurusunu ret gerekçesinde şöyle dedi:

‘2918 sayılı kanunun 116. maddesi ‘sürücüsü tespit edilemeyen araçlara tescil plakasına göre ceza veya suç tutanağı düzenlenir’ demekte olup, bu madde sürücünün hazır bulunması ve imzalaması şartını içermemektedir. Para cezasında usul ve yasaya aykırılık bulunmadığı gibi trafik ceza tutanağının kaldırılmasını gerektirecek haklı neden ve belge verilmediğinden itirazın reddine karar vermek gerekmiştir.’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!