PKK'ya karşı EKK

Güncelleme Tarihi:

PKKya karşı EKK
Oluşturulma Tarihi: Eylül 05, 1997 00:00

Haberin Devamı

CHP Lideri Deniz Baykal, Güneydoğu sorununu temelden çözmek amacıyla hazırladıkları kapsamlı bir projeyi açıkladı. ‘PKK'ya karşı EKK' olarak adlandırılan proje, Güneydoğu için 11 kişilik bir Ekonomik Kalkınma Kurulu (EKK) oluşturulmasını hedefliyor.

Baykal dün genel merkezde Güneydoğu Sanayici İşadamları Derneği yönetim kurulu üyeleriyle çok sayıdaki dernek başkanını kabul etti. Baykal, görüşme sırasında CHP'nin Güneydoğu için ekonomik ve sosyal kapsamlı bir proje üzerinde çalıştığını belirterek, bunu önümüzdeki günlerde kamuoyuna açıklayacağını söyledi. Projeyi ana hatlarıyla işadamlarına açıklayan Baykal, Türkiye'nin en büyük projelerinden biri olan GAP'ın, sorunun çözümü için büyük fırsat olduğunu belirterek, ‘‘GAP şimdiki haliyle sadece enerji ve sulama amaçlı kalmayarak, entegre bir kalkınma programına dönüştürülmelidir'' dedi.

Baykal, PKK'yı da, terörü de, feodal yapıyı da sona erdirecek EKK yönetimindeki programı şöyle açıkladı:

1- GAP sadece enerji ve sulamayla sınırlı kalmayacak entegre kalkınma programına dönüştürülecek. 2- EKK'nın emrine her yıl 1.5 milyar dolar verilecek. 3- Bu paranın yüzde 60'ı, bölgedeki yatırımları desteklemek için kullanılacak. Kalan bölümü yatırımların altyapısında kullanılacak. 4- Bölgede yüzde 60'ı yapılan yatırımların yüzde 40'ını da EKK karşılayacak. 5- 10 yıl süreyle bölgedeki yatırımlardan Gelir ve Kurumlar Vergisi alınmayacak. 6- Bölgede eğitim ve sağlık yatırımı yapan kuruluşlar bu harcamaları vergiden düşebilecek. 7- Hazine arazileri 20 yıllık kiralama yöntemiyle çiftçiye dağıtılacak.

PKK, korucuların silahlarını aldı

Hınıs ilçesi Yeşilyazı Köyü'nde gönüllü koruculuk yapan 8 köylü, baskın düzenleyen teröristlere silahlarını teslim etti. Bir grup terörist önceki gece köye gelerek gönüllü korucular Tacettin Küçükkaya, Yaşar Küçükkaya, Tacettin Kılıç, Cemil Yusuf Büyükdağ, Faik Taş, Enver Demir, Mazhar Kılıç ve İram Demir'deki Kalaşnikof tüfekler ile 21 şarjör ve 630 mermiyi alarak kaçtı. Erzurum Valisi Ahmet Kayhan, geçen hafta Çat'ın Yağmurcuk Köyü'ne bağlı bir mezradaki gönüllü korucuların, devletten can güvenliklerini korumak için aldıkları 3 Kalaşnikof tüfeği, mezraya baskın yapan teröristlere vermek zorunda kaldığını belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!