PKK'ya Balkan kıskacı

Güncelleme Tarihi:

PKKya Balkan kıskacı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 17, 1998 00:00

Haberin Devamı

Antalya'da yapılan ve Türkiye, Romanya ve Bulgaristan Cumhurbaşkanları'nın katıldığı Balkan zirvesinden, ‘‘PKK'ya kıskaç anlaşması’’ çıktı. Üç ülke; terörizm, uyuşturucu kaçakçılığı ve insan ticaretini önlemeye yönelik önlemler konusunda işbirliği yapacak.

Türkiye, Romanya ve Bulgaristan cumhurbaşkanları, çokuluslu Balkan Barış Gücü oluşturulmasına tam destek verdiler. Yunanistan'ın da katılması beklenen barış gücünün karargahı için, Edirne en şanslı merkez görülüyor.

Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Romanya Cumhurbaşkanı Emil Constantinescu, Bulgaristan Cumhurbaşkanı Peter Stoyanov, dün Antalya'da Sheraton Oteli'nde biraraya geldiler. Yaklaşık 2 saat süren görüşmeden, Balkanlar'ı önemli ölçüde etkileyecek sonuçlar çıktı.

PKK'YA KISKAÇ

Daha önceki toplantılarda görüşbirliğine varılan, Terörizm, Organize Suçlar, Yasadışı Uyuşturucu ve Psikotrop maddeler, Kara Para Aklama, Silah ve İnsan Kaçakçılığı ve diğer Önemli Suçlarla Mücadele İşbirliği Anlaşması, her üç ülkenin İçişleri bakanlarınca imzalandı. Anlaşma, özellikle PKK'ya önemli darbe vuruyor. Avrupa'ya silah, uyuşturucu ve insan kaçakçılığının bu üç ülke güzergahını izleyerek yapan PKK, bu anlaşmayla kıskaça alındı. Anlaşmayla, bilgi alışverişindeki gereksiz bürokratik işlemler ortadan kalkarken, birimlerin doğrudan diğer ülkedeki aynı birimle haberleşmesi sağlanıyor. Bu anlaşmayla, PKK'nın gelir kaynakları da kısıtlanacak, polisiye tedbirler geliştirilecek.

BARIŞ GÜCÜ

Tam adı Çokuluslu Balkan Barış Gücü olan ve bir tugay büyüklüğünde planlanan barış gücüyle ilgili altdüzeyde görüşmeler, hala Romanya'nın başkenti Bükreş'te devam ediyor. Bu güce Yunanistan da prensip olarak katılmayı kabul etti ve Bükreş'teki toplantılarda yeraldı. Gerekli hallerde kullanılması kararlaştırılan bu gücün karargahının, büyük bir olasılıkla Edirne olması bekleniyor. Bükreş'teki görüşmeye, karargahla ilişkili proje ve bilgiler de, Türkiye tarafından sunuldu. ABD'nin de gözlemci olarak katıldığı bu güce ilave olarak, Barış İçin Ortak Eğitim Merkezi de oluşturulacak. Barış gücü ihtiyaç duyulması halinde dünyanın diğer bölgelerinde de kullanılabilecek.

SERBEST BÖLGE

Cumhurbaşkanı Demirel'in önerisiyle Türkiye, Romanya ve Bulgaristan arasında serbest bölge oluşturulması fikri de benimsendi ve üç cumhurbaşkanının ortak bildirisi bu konuda yeraldı. 1998 sonunda serbest bölge anlaşmasının imzalanması hedeflenirken, bu anlaşmanın üç milyar dolarlık bir ticareti meydana çıkaracağı belirtildi.

KOSOVA

Cumhurbaşkanları Balkanlar'daki diğer sorunları da ele aldılar ve burada en büyük ağırlık Kosova sorununa verildi ve BM kararlarına uyulması gereğine dikkat çekildi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!