PKK'lılar Habur Sınır Kapısı'nda teslim oldu

Güncelleme Tarihi:

PKKlılar Habur Sınır Kapısında teslim oldu
OluÅŸturulma Tarihi: Ekim 19, 2009 07:49

İMRALI'da ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezasına çarptırılan bölücübaşı Abdullah Öcalan'ın çağrısı üzerine Kuzey Irak’taki Kandil Dağı ile Musul yakınlarındaki Mahmur Kampı'ndan Türkiye’ye ‘barış grubu’ adı altında gelecek 34 kişi bu sabah yola çıktı. Mahmur ve Kandil' den gelen gruplar Habur Sınır Kapısı'ndan girip 16.38'de teslim oldular.

Haberin Devamı

TESLÄ°M OLMAYA GELEN PKK'LILARIN Ä°LK FOTOÄžRAFLARI

HABUR'DA HAZIRLIKLAR TAMAMLANDI. PKK'LI GRUP BEKLENÄ°YOR

PKK'LILAR BÖYLE GELDİ - WEB TV

PKK'LILAR BURADA BEKLENÄ°YOR - WEB TV

BÖYLE YOLA ÇIKTILAR - WEB TV

   Â

'Demokratik açılım'a destek amacıyla Abdullah Öcalan'ın çağrısı üzerine Kandil ve Mahmur'dan yola çıkan gruplar, Irak tarafında yaşanan son dakika aksaklıkları yüzünden Türkiye'ye geçerek teslim olamadı. Türkiye tarafında toplanan binlerce kişi Irak tarafındaki sorunların giderilmesini bekliyor.

Mahmur ve Kandil'den gelen gruplar için Diyarbakır Şırnak Mardin ve Van Barosuna kayıtı 45 avukat otobüsle Habur sınır kapısına alındı. Avukatların gelenlerin ifade işlemleri sırasında hazır bulunacağı belirtildi.

TÜRKİYE YOLUNDA KAZA: 1 ÖLÜ

Teröristbaşı Abdullah Öcalan'ın avukatları aracılığı ile yaptığı çağrı üzerine ‘Barış grubu’ olarak Türkiye'ye Kuzey Irak'taki Kandil Dağı'ndan 4'ü kadın 8 PKK'lı terörist ile ile Musul yakınlarındaki Türkiye'den yıllar önce Irak'a göç eden Mahmur Kampı'nda kalan 4'ü çocuk 26 kişi yola çıktı.

Türkiye'ye gelmek için Mahmur Kampı'nda bulunanlardan 400'den fazlasının başvurduğu bunlar arasında seçilenlerin isimleri şöyle açıklandı:

Kamil Yüksel (50), eşi Hamsiye Yüksel (32), çocukları Helena, Hevi ve Bewar, Nurettin Turgut (49), Musa Tomak (25), eşi Nurcan Tomak (24) çocukları Rojda, Yusuf Şen (60), Cane Kabul (39), Sait Şedal (53), İsmail Ayaz (19), Ayşe Kara (26), Sosin Yaman (55), Abdullah Yaman (17), Emine Sağat (54), Melekşa Soydan (36), eşi Mikail Soydan (38), Haci Sorgül, (56), Mehmet Adanmış (39), Fatma İzer (22), Nizar Buldan (22), Bülent Aka (26), Mehmet Kaçan (39), Zehra Tunç (24).

KONVOYDA KAZA: 1 ÖLÜ

Mahmur Kampı'nda sabahın ilk ışıklarıyla birlikte aralarında 16 yıl önce Türkiye'den göç edenlerinde bulunduğu 4'ü çocuk 9’u kadın toplam 26 kişi için uğurlama töreni düzenlendi. Törenin ardından peşmergelerin içinde bulunduğu polis aracının eşliğinde oluşturulan uzun araç konvoylarıyla yola çıkan grubun yer aldığı konvoyda kaza meydana geldi. Mahmur çıkışında konvoyda bulunan 1 aracın şarampole yuvarlanması sonucu Ahmet Çetin öldü, 3 kişi ise yaralandı. Kazaya karışanların Türkiye'ye gelecek grubu uğurlamaya gelen ve Mahmur Kampı'nda kalanlar olduğu belirtildi. Kaza ardından konvoy yoluna devam etti.

KANDÄ°L'DEN GELEN PKK'LILARLA BULUÅžTULAR

Kandil Dağı'ndan gelecek PKK'lı grup, Mahmur'dan yola çıkan grupla Musul ile Erbil arasındaki Kelek Kasabası yakınlarında buluştu. Üzerlerinde teröristlerin dağda giydiği kıyafetler bulanan 4'ü kadın 8 PKK'lının buluşmaya son model ciplerle geldiği dikkat çekti. Silahsız olan PKK'lıların; 38 yaşındaki Hamiyet Dinçer, 51 yaşındaki Elif Uludağ, 34 yaşındaki Gülbahar Çiçek, 29 yaşındaki Vilayet Yakut, 36 yaşındaki Hüseyin İpek, 36 yaşındaki M.Şerif Gençdağ, 24 yaşındaki Mustafa Ayhan ve 57 yaşındaki Lütfü Taş olduğu bildirildi.
Kandil'den gelen PKK'lılar Mahmur Kampı’dan gelen grubun konvoyuna katılarak saat 10.00 sıralarında Habur Sınır Kapısı'na doğru hareket etti.

MEKTUP GETÄ°RÄ°YORLAR

Gelen PKK'lı grubun yanlarında Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık ve TBMM Başkanlığı'na hitaben yazılan ve örgütün ‘Kürt sorununun çözümü' için isteklerinin yer aldığı mektuplar bulunduğu ayrıca bu konuda bir dosya da bulunduğu bildirildi. Mahmur'dan gelen grubun serbest bırakılmaları halinde Ankara'ya giderek TBMM'de görüşmeler yapmak istediği belirtildi.

HABUR GİRİŞ- ÇIKIŞLARA KAPATILDI

Habur Sınır Kapısı, Kuzey Irak'tan gelmeleri beklenen PKK'lı gruplar için sabah saatlerinden itibaren giriş ve çıkışlara kapatıldı. Gümrük sahasının dış kapısında askerler ve çevik kuvvet ekipleri, güvenlik önlemi alırken, gümrük sahası ile DTP'lilerin beklediği TIR Parkı'nın arasına güvenlik bariyeri yerleştirildi. Gelecek PKK'lıların sorgu ve yargılaması için Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, özel yetkili 4 savcıyı Silopi’ye gönderdi.

Ä°STANBUL'DAN DESTEK

Beyoğlu'nda da toplanan Demokratik Toplum Partisi (DTP) öncülüğünde toplanan  2 bini aşkın kişi, Irak’ın kuzeyinden  gelerek teslim olması beklenen terör örgütü mensuplarına, Taksim Meydanı’ndan Galatasaray Meydanı’na kadar yürüyerek destek verdi.  Abdullah Öcalan fotoğraflarının açıldığı yürüyüşte,  "Barış ve demokrasi havarilerini selamlıyoruz" yazılı bez pankartlar taşındı,  Abdullah Öcalan lehine sloganlar atıldı.

Galatasaray Meydanı'na gelen grup adına DTP Tunceli Milletvekili Şerafettin Halis ve DTP İstanbul Eşbaşkanı Çiğdem Kılıç Günuçar açıklama yaptı.  Açıklamaların ardından grup, tekrar İstiklal Caddesi boyunca Taksim’e doğru yürüdü. Polis helikopterinin havadan takip ettiği yürüşüş Taksim Meydanı’nda son buldu.Gaz maskeli 100 kadar çevik kuvvet ekibi de, araçlarıyla eylemcilerin önünde güvenlik önlemi aldı Yürüyüşlerini tamamlayan DTP’li grup, olaysız dağıldı.

4 SAVCI GÖNDERİLDİ

DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, Genel Başkan Yardımcısı Emine Ayna’nın aralarında bulunduğu 15 DTP'li milletvekili Şırnak’ın Silopi İlçesi’ne geldi. Kuzey Irak'tan gelenleri karşılamak için Silopi’de dün kurulan çadırlarda bekleyişlerini sürdürüyor.

Bölücübaşı Abdullah Öcalan'ın çağrısı üzerine Kuzey Irak’taki Kandil Dağı ve Mahmur kamplarından Habur Sınır Kapısı'ndan giriş yapacak 34 kişilik PKK'lı grubun soruşturması için Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Şırnak'ın Silopi İlçesi’ne özel yetkili 4 Cumhuriyet Savcısı gönderildi.

Habur Gümrük Kapısı sahasına gelecek PKK'lı gruba ilk önce ‘örgüt üyeliği'nden işlem yapılacağı, ifadelerine göre suç vasfının değişebileceği belirtildi. ‘Örgüt üyeliği’ işleminin Kandil'den gelenlerin yanı sıra Mahmur Kampı'ndan gelenlere de uygulanacağı bildirildi.
Habur Sınır Kapısı’nda yapılacak olan soruşturma kapsamında PKK’lı grubun kolluk kuvvetlerine değil, doğrudan Cumhuriyet savcılarına Şırnak ve Diyarbakır Baroları'ndan hazır bulunacak olan avukatların gözetiminde ifade verecekleri belirtirtildi. İfade ve soruşturma aşamasının süresinin ise şahısların kimlik kontrolü için kolluk kuvvetleriyle yapılacak olan yazışma süresine bağlı olduğu belirtildi.
Savcılık yetkilileri, soruşturma sonunda haklarında tutuklama talebi olması halinde, bu talebin Silopi Adliyesi'nde değerlendirileceği ve tutuklanmaları halinde hangi cezaevine konulacağına ise Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın karar vereceği bildirildi.



 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!