PKK'dan hava indirmeye mayın tuzağı

Güncelleme Tarihi:

PKKdan hava indirmeye mayın tuzağı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 29, 2008 11:42

TERÖR örgütü PKK’nın Kuzey Irak’taki kamplarında askeri eğitim aldıktan sonra Şırnak’ın Küpeli Dağı’na gönderilen örgütün lojistik sorumlusu ‘Gever’ kod adlı D.Y., etkin pişmanlıktan yararlandırılarak ceza verilmeden serbest bırakıldı. İtirafçı PKK'nın helikopterlerin indirme alanlarının mayınlandığını söyledi.

Mahkemede önemli itiraflarda bulunan D.Y., ABD’nin Irak’ı işgalinden sonra Irak ordusuna ait silah ve patlayıcıların peşmerge ve köylülerin eline geçtiğini belirtti. Irak’ın Kuzey’inde silah alım işini ise sadece PKK’nın yaptığını söyleyen D.Y., “Bu silah ve mühimmatlar köylüler ve peşmergelerce örgüte satıldı. Özellikle Irak devlet görevlileri, patlayıcı ve silahları örgüte sattı. Örgüt silahlı mücadele ile demokratik hakları talep ediyor, ancak biz Gabar’da (Küpeli) iken geçen konuşmalarda temelde yatan ideal amacın silahlı propaganda temelinde Kürdistan’ı kurmaktı. Örgüt önümüzdeki dönemde riski az, sansasyon yaratan eylemlere yönelecek” dedi.

Küpeli Dağı eteklerinde erzak temin ettikleri sırada, gruptan koparak Kumçatı Jandarma Karakolu’na 3 ay önce üzerindeki kalaşnikof ve 2 el bombasıyla birlikte teslim olan PKK’nın lojistik sorumlusu 27 yaşındaki ‘Gever’ kod adlı D.Y.’nin yargılanmasına 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlandı. Duruşmada tutuklu sanık D.Y. hazır bulundu.

“FAZLA YAŞAMAM DİYE ÖRGÜTE KATILDIM”
Testislerindeki tümör nedeniyle Ankara Onkoloji Hastanesi’nde 2 ay kemoterapi gördüğünü, 2 kez ameliyat geçirdiğini belirten D.Y., ömrünün fazla kalmadığını düşünerek PKK’ya katıldığını söyledi. Şemdinli’den yaya olarak sınırı geçip örgüte katıldığını belirten D.Y., “Haftanin, Kaşura, Zap, Metina, Hakurk kamplarında askeri siyasi eğitim aldım. Küpeli Dağı’na 36 kişi geldik. Ancak güvenlik nedeniyle 6 grup halinde 6’şar kişi olarak Hezil Çayı’nda elele tutuşup Türkiye topraklarına girdik. Önce Cudi Dağı’na geldik. Arazi yapısını bilmediğimiz için Cudi- Küpeli arasında kuryelik yapan 1 kişi bizi akşam saatlerinde Küpeli’ye ulaştırdı. Şu anda Küpeli bölge sorumlusu ‘Adil Biliki’ kod adlı Ramazan Aybi’dir. Küpeli Dağı’nda geçmiş yıllarda köylüler tarafından sulama amaçlı yapılan havuzda banyo yaptık” dedi.

“ANİDEN KAÇMAYA KARAR VERDİM”
Şırnak- Cizre karayoluna inerek işbirlikçilerin temin ettiği erzak ve lojistik malzemeleri Küpeli karargah takımının üslendiği noktaya yakın bir yerdeki sığınağa depoladıklarını kaydeden D.Y., şöyle devam etti:

“Son olarak Küpeli’den 16 kişi çıkış yaptık ve Cizre yoluna indik. Buraya işbirlikçinin getirdiği erzakları taşımak üzere paylaştık. Aniden kaçmayı kafama koydum ve önümde giden grupla arama mesafe koydum, sonra omuzumdaki bulgur çuvalını yere atıp Şırnak- Cizre yolunu geçerek Cudi Dağı istikametine kaçtım. Silahımı sakladıktan sonra Deştasor adı verilen askeri üs bölgesine teslim oldum. Ardından silah ve techizatımı gizlediğim yere giderek güvenlik güçleriyle çıkardım. Küpeli’de her sabah 04.00’te uyanırdık. 2 kişi keşfe gider. Olumsuz bir durum yoksa kahvaltı yapar ve satranç, tavla gibi oyunlar oynarız. Küpeli’de erzak sıkıntısı yoktur, yine de yiyecekler idareli verilir. Küpeli ekmeği denen avuç içi kadar sac üzerinde yapılan ekmek yenir. Bölgede üzüm, badem, incir ve ceviz çok fazla olduğu için genellikle bunlar depolanır.”

IRAK’TA SİLAH PAZARI PKK’NIN ELİNDE
ABD’nin Irak’ı işgalinden sonra Irak ordusuna ait silah ve patlayıcıların peşmerge ve köylülerin eline geçtiğini belirten D.Y., Irak’ın Kuzeyinde silah alım işini ise sadece PKK’nın yaptığını söyledi. D.Y. itiraflarını şöyle sürdürdü:
“Bu silah ve mühimmatlar köylüler ve peşmergelerce örgüte satıldı. Özellikle Irak devlet görevlileri, patlayıcı ve silahları örgüte sattı. Örgüt silahlı mücadele ile demokratik hakları talep ediyor, ancak biz Gabar’da (Küpeli) iken geçen konuşmalarda, temelde yatan ideal amacın silahlı propaganda temelinde Kürdistan’ı kurmak olduğu söyleniyordu. Örgüt önümüzdeki dönemde riski az, sansasyon yaratan eylemlere yönelecek. Örgüt, son seçimlerde Meclis’e 30 bağımsız adayın girmesini planlıyordu. Beklenenin altında bir sonuç çıktı. Ancak bu da başarılı görüldü. Örgüt, o milletvekillerinin mecliste gündem oluşturacak polemik ortamı yaratmasını bekliyor.”

TSK OPERASYONU İÇİN KAMPLARDA ÖNLEM
Basında sınır ötesi operasyonların gündeme gelmesinden sonra sınıra yakın kamplardaki PKK’lıların ‘İntişar’ adı verilen bir uygulama ile sabah hava aydınlanmadan kampı boşaltıp yüksek tepelere yerleştiklerini, gün doğumunda TSK’nın bir faaliyeti yoksa kamp alanına geri dönüldüğünü belirten D.Y., “Yani örgüt her gün operasyon varmış gibi tedbir alıyor. Zaten tepeler mayınlandı. Özellikle helikopter indirme alanları mayınlandı. Hava hedeflerine karşı da Doçka uçaksavar ve füzeler stratejik noktalara yerleştirildi.

Mahkeme, sanığın kendiliğinden silah ve techizatıyla suça bulaşmadan örgütten kaçması nedeniyle TCK’nın 221/2 maddesi uyarınca ‘etkin pişmanlık’tan yararlandırıp, ceza verilmeden serbest bırakılmasına oy birliğiyle karar verdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!