PKK, kimyasal terörde birinci

Güncelleme Tarihi:

PKK, kimyasal terörde birinci
Oluşturulma Tarihi: Ocak 17, 2000 00:00

Haberin Devamı

Amerikan Monterey Enstitüsü'nün kimyasal silah kullanımıyla ilgili raporunda PKK, ilk sırada yer aldı. 1994 Aralık ayında, PKK'nın Kulp İlçesi'nde 21 kişinin öldüğü katliamın kimyasal silahla gerçekleştirildiği belirtildi.

PKK'nın, kimyasal gaz kullanarak insan katliamı yapan terör örgütleri arasında ‘‘son yüzyılın en önde geleni’’ olduğu ortaya çıktı.

California'daki Monterey Enstitüsü'nün ‘‘Zehirli Gazların Yayılmasını Önleme Merkezi’’ne ait bilgi bankasına göre, 1900'den 2000'e kadar, dünyada kimyasal ve biyolojik silahlarla ilgili olarak ‘‘terör ya da suç’’ amaçlı 520 olay yaşandı.

İlk sırada, terör örgütü PKK'nın yer aldığı görüldü. PKK'nın, 31 Aralık 1994'de, Diyarbakır'ın Kulp İlçesi'ne bağlı Hamzalı Köyü'nde zehirli gaz kullanması sonucu 21 kişi öldü.

İKİNCİ FİLİPİNLER

İkinci sırada, Filipinler'deki bir terör örgütünün içme suyunu zehirlemesi yer aldı. 1987'de yaşanan bu saldırıda 19 kişi yaşamını yitirdi. Üçüncü sırada, Tokyo'daki metro saldırısı yer alırken, bu olayda ölen olmadı, ancak bin 38 kişi Sarin Gazı'ndan etkilenerek tedavi edildi.

Verilere göre, kimyasal ve biyolojik maddeler, teröristler tarafından toplam 282 kez, ya tehdit ve yıldırma amacıyla ya da fiilen kullanıldı. Çeşitli terör örgütleri, kimyasal ve biyolojik gazları ve zehirli maddeleri, amaçları için 71 kez fiilen kullandılar. Bu saldırılarda, kimyasal maddeler olarak, siyanür, fare zehiri ve VX sinir gazı, biyolojik olarak da antrax, botulinum, salmonella bakterisi ve AIDS virüsü HIV'dan yararlanıldı. Kimyasal ve biyolojik silahlar ve bunların özellikle terör örgütleri tarafından kullanılması, Amerikan Yönetimi'nin ‘‘en öncelikli tehditler’’ listesinde.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!