PKK, CHP Tunceli Milletvekili Aygün’ü kaçırdı

Güncelleme Tarihi:

PKK, CHP Tunceli Milletvekili Aygün’ü kaçırdı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 13, 2012 07:35

CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün, Tunceli Ovacık Karayolu'nun 35'inci kilometresinde 2 PKK'lı tarafından kaçırıldı. PKK'lılardan birinin adının Can Söylemez olduğu belirlendi. Aygün'ün, Ovacık ziyaretini sosyal paylaşım sitesi Facebook'tan duyurduğu ve PKK'nın da vekili adım adım takip ettiği iddia edildi. Terör örgütü ise kaçırma eyleminin ardından Aygün'ün kısa süre içinde serbest bırakılacağını açıkladı. Bu arada CHP heyetinde bulunan Malatya Milletvekili Veli Ağbaba Hürriyet Dünyası için bölgeyi havadan görüntüledi.

Haberin Devamı

PKK, CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün’ü en kısa süre içinde serbest bırakılacağını duyurdu.

Örgüt adına internet sitelerinde yer alan açıklamada Milletvekili Aygün’ün "halktan gelen yoğun şikayet" üzerine "gözaltına alındığı" savunuldu. Açıklamada, "Türk devletinin Dersim’e yönelik yürüttüğü özel savaşa ve Dersim’de geliştirilmek istenen barajlara dikkat çekmek ve Hüseyin Aygün’ün bu kirli politikalarının hizmetine girmemesi gerektiğini hatırlatmak amacıyla gözaltına alınmıştır" denildi. Açıklamada, Aygün’ün kısa sürede serbest bırakılacağı kaydedildi.

Teröristlerden birinin kimliği belirlendi

Aygün'ü kaçıran teröristlerden birinin 24 yaşlarında Munzur Dersim kod adlı Can Söylemez olduğu belirlenirken Söylemez'in örgüte 2010 yılında katıldığı belirtildi.

Haberin Devamı

CHP'li vekillerden helikopterli inceleme

CHP Milletvekili Hüseyin Aygün’ün terör örgütü PKK tarafından kaçırılmasının ardından Tunceli’ye giden Hürriyet Dünyası’ndan Okan Konuralp, CHP’li milletvekilleri ile olayın yaşandığı bölgeyi helikopter ile havadan inceledi.

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba kamerası ile Hürriyet Dünyası’na özel görüntüler çekti.

'Serbest bırakıldı - bırakılacak' söylentisi

Bu arada CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun danışmanı Ali Kılıç, PKK’lı teröristler tarafından kaçırılan Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün’ün serbest bırakılacağı bilgisinin geldiğini söyledi. İşte o müthiş söylentinin öyküsü...

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun Danışmanı Ali Kılıç, PKK tarafından kaçırılan Milletvekili Hüseyin Aygün'ün kısa sürede bırakılacağına dair hem kendilerine hem de emniyete bilgi geldiğini söyledi. 5 kişilik milletvekili heyetiyle birlikte Tunceli'de bulunan Kılıç, "Evet bize en kısa sürede bırakılacağına dair bilgi geldi. Emniyet'e de gitmiş. Emniyet araştırıyor. Ancak bu bilgi kirliliği de olabilir. Aygün'ü sağ salim görmeden bu tür bilgilere inanmamız söz konusu olmaz" dedi.

Haberin Devamı

CHP Milletvekili İlhan Cihaner, Hüseyin Aygün'ün serbest bırakılacağı bilgisinin teyit edilmiş bir bilgi olmadığını, dedikodu olarak dolaştığını söyledi. Tunceli'ye giden milletvekili heyeti içinde yer alan Cihaner, Tunceli halkının da PKK'ya karşı büyük tepki gösterdiğini söyledi.

PKK, CHP Tunceli Milletvekili Aygün’ü kaçırdı
Hürriyet Dünyası'ndan Okan Konuralp ve Faruk Balıkçı Tunceli'de

Tunceli'de heyecanı yükselten 'Hüseyin Aygün serbest bırakıldı - bırakılacak' söylentisi ise şöyle ortaya çıktı:
7 Ağustos'ta Ovacık İlçesi yakınlarındaki Aksu Deresi mevkiinde PKK'lıların yol kesip kimlik kontrolü yapması sırasında kaçırılan müteahhit Adem Ekelek serbest bırakıldı. Ekelek, bugün öğle saatlerinde serbest kaldıktan sonra yakınlardaki bir köye giderek yardım istedi.Köylülerde jandarma ve Tunceli'deki yakınlarını telefonla arayarak "PKK'nın kaçırdığı kişi serbest bırakıldı" diyerek bilgi verdi. Ekelek'in serbest bırakılması kısa bir süre Tunceli sokaklarında 'Hüseyin Aygün serbest bırakıldı' şeklinde yayıldı. Bu haber heyecan yarattı. Ancak CHP milletvekillerinin Valilikle kurduğu temas sırasında serbest bırakılanın Aygün değil Ekelek olduğu anlaşıldı.

Haberin Devamı

2 PKK'lı kaçırdı

CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün, dün 17.00 sularında Ovacık’tan çıktıktan sonra 18.30 sıralarında Ovacık Tunceli yolunun 35’inci kilometresinde PKK tarafından kaçırıldı. Edinilen bilgilere göre, Akşam gazetesi muhabiri Kadir Merkit ve danışmanı Deniz Tunç ile birlikte Ovacık’ta incelemelerde bulunan Aygün’ün yolu, ilçeden ayrıldıktan yaklaşık 80 dakika sonra 2 PKK’lı tarafından Tunceli’nin Fırtına Veli mevkisinde kesildi.

İŞTE AYGÜN'ÜN KAÇIRILDIĞI YER / Foto Galeri

Haberin Devamı

'Bir kaç gün alıkoyacağız'

Ellerinde uzun namlulu silah bulunan 2 PKK'lının otomobili durdurduğu zaman Milletvekili Aygün'ün otomobilden inmek istemediği öğrenildi. Aygün'ün PKK'lı teröristlerle yörede konuşulan Zazaca dili ile konuşmak istediği, ancak PKK'lıların "Biz bilmiyoruz" demesi üzerine Türkçe konuştuğu belirtildi.

PKK AYGÜN’Ü KAÇIRMADAN 1 GÜN ÖNCE TUNCELİ’DE BİLDİRİ DAĞITMIŞ

PKK'nın CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün'ü kaçırmadan bir gün önce bildiri dağıttığı ortaya çıktı. AK Parti ve CHP milletvekillerinin hedef alındığı bildiride ''Vekillere partinizden istifa edin. Partinizde siyaset yaparak Kürt halkına ihanet ediyorsunuz'' denildi.

CHP DE BİLDİRİ DAĞITTI

CHP İl Başkanlığı da bugün bir bildiri dağıtarak saat 17.30’da yapılacak basın toplantısı için vatandaşları çağırdı. Bildiride; “Milletvekilimiz Hüseyin Aygün’ün bir an evvel serbest bırakılması gerekmektedir,. Demokrasi, barış ve özgürlüğü sağlamak isteyen tüm halkımız 17.30'da Yeraltı Çarşısı üzerinde yapılacak basın toplantısına davetlidir” ifadeleri kullanıldı.

CHP’li vekiller de tek tek esnafları ziyaret ediyor.

CHP'Lİ VEKİL AYGÜN'ÜN KAÇIRILDIĞI BÖLGE / WEB TV

Haberin Devamı

Aygün, PKK'lılara, "Arabadan inmeyeceğim, kaçırılma olaylarını doğru bulmuyorum. Ben milletvekiliyim, beni halk seçti. Vuracaksınız beni vurun, danışmanımı ve diğer arkadaşı bırakın" dedi. PKK'lılar Aygün'ün isteği üzerine yanındaki 2 kişiyi otomobille gönderdikten sonra milletvekilini yanlarına alıp yaya olarak ormanlık alana gittikleri öğrenildi.

HÜSEYİN AYGÜN'ÜN KAÇIRILMADAN ÖNCEKİ GÖRÜNTÜLERİ / WEB TV

İlk kez sivil elbise ile yol kestiler

Tunceli-Ovacık arasında Milletvekili Aygün'ün kaçırıldığı bölgede PKK'lılar daha önce de yol kesip, durdurduğu araçlar üzerindeki yolcular üzerinde kimlik kontrolü ve örgüt propagandaları yapmıştı. Bölgede yol kesen PKK'lıların üzerinde dağda giydikleri kıyafetler bulunurken yetkililer PKK'lıların ilk kez sivil kıyafetle yol kesmesine dikkat çekti.

Aygün'ün oradan geçeceğini biliyorlar mıydı

Aygün’ün Tunceli Ovacık karayolunun 35’inci kilometresinde kaçırılması akla PKK’nın “Aygün’ün oradan geçeceğini biliyor muydu” sorusunu getirdi. İstihbarat kaynakları, uzun süredir PKK’nın bu bölgede “yol kesme” faaliyetinde bulunmadığını ve insan kaçırmaya dönük faaliyeti olmadığını vurgulayarak, “Aygün’ün Ovacık’tan ayrıldığını biliyor olma ihtimalleri yüksek. Bir nevi nokta eylem olarak nitelendirilebilir” dedi. Bir iftar programında bulunan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na koruması aracılığıyla Aygün’ün kaçırılmasıyla ilgili bilgi verdi.

HÜSEYİN AYGÜN'ÜN GÖRÜNTÜLERİ - ARŞİV / WEB TV

İlk kez bir vekil PKK tarafından kaçırıldı

Olayı değerlendiren CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç, “Türkiye’de ilk defa bir milletvekili teröristler tarafından kaçırılıyor. Bundan sonra siyaset yapan herkesin daha dikkatli olması, konuşmalarını daha dikkatli yapması gerek” dedi.

CHP'Lİ VEKİLLER TUNCELİ'DE / WEB TV

CHP heyet gönderdi

Kılıçdaroğlu ile Ankara’da bulunan bazı MYK üyeleri, gelişmeleri takip etmek amacıyla parti genel merkezine geçti. Kılıçdaroğlu, genel başkan yardımcıları Haluk Koç ve Gürsel Tekin ile durumu değerlendirdi. Toplantının ardından CHP milletvekilleri Muharrem Işık, Müslüm Sarı, İlhan Cihaner, Veli Ağbaba ve Mahmut Tanal Tunceli'ye gitti.

CHP Milletvekili heyeti Valiliğin sağladığı helikopterle bugün Hüseyin Aygün'ün kaçırıldığı bölgeyi havadan inceleyecek.

Operasyon başlatıldı 

Tunceli Valiliği’nde kriz masası oluşturuldu ve Aygün’ün kurtarılması için hava destekli operasyon başlatıldı. PKK’lıların kaçtığı bölgelere Jandarma Özel Harekat Timleri indirildi. Tunceli Valisi Mustafa Taşkesen başkanlığında kurulan kriz masasında MİT, jandarma ve emniyet mensupları hazır bulundu. Taşkesen, Aygün’ün 1 haftadır Tunceli’de bulunduğunu belirterek, valilik başta olmak üzere güvenlik güçlerinden herhangi bir koruma talebi olmadığını söyledi.

Taşkesen, “PKK’nın, ilk eylemlerini yaptığı 15 Ağustos nedeniyle bazı eylemlere girişeceği konusunda elimizde bilgi vardı. Ancak böyle bir eylem yapılacağına dair hiçbir bilgi yoktu. Aygün’ün kaçırılması tesadüf değildir. Muhtemelen takip ediliyormuş. Zaten silahlı kişiler burada bekliyor ve sadece bu aracı durduruyorlar. Şu anda operasyon devam ediyor. Ancak sayın milletvekiline bir zarar gelmemesi için çok hassas davranıyoruz” diye konuştu.

Güvenlik birimleri seferber

CHP’li Aygün’ün PKK’lılar tarafından kaçırılmasının ardından Genelkurmay Başkanlığı bölgeye 2 İnsansız Hava Aracı (İHA) gönderip, bölgeyi 24 saat gözlem altına aldı. İHA’ların kaydettiği görüntülerin Genelkurmay Başkanlığı harekat merkezinden sürekli izlenerek elde edilen verilerin anında Tunceli’deki yetkili makamlara iletildiği ifade edildi. Ancak şu ana kadar Aygün’ün izine rastlanılmadığı belirtildi.

Tüm telefonlara dinleme

Tunceli’de PKK ile bağlantılı, örgüte yakın ve örgüt üyelerinin kullandığı tüm telefonların dinlenmesi için mahkemeden dinleme kararı çıkarıldı. Örgüt üyelerinin izlenmesi ve dinlenmesi için gelişmiş teknik cihazları da bölgeye gönderdi. Yapılan teknik takipte Aygün’ü kaçıran PKK’lıların henüz elebaşlarıyla telsiz ve telefon görüşmesi yapmadığı belirtildi.

Özel birlikler operasyonda

Askeri kaynaklar, PKK’lıların Milletvekili Aygün’ü muhtemelen bölgeye yakın ve çok stratejik öneme sahip olan Ahpanos Vadisi’ne doğru götürmüş olabileceği olasılığı üzerinde duruyor. Bu nedenle operasyonlar daha çok bu bölgede yoğunlaştırıldı.

Operasyona katılan taarruz helikopterleri Kobra’larda bölgede sürekli keşif uçuşu yapıyor. Ancak helikopterler kaçırılan Hüseyin Aygün’ün bir zarar görmemesi için herhangi bir ateş ve bombalama yapmadığı kaydedildi.

Emniyet, 'Bakan ve milletvekili kaçırılacak' diye uyarmış

Bu arada Emniyet Genel Müdürlüğü’nün 81 ilin Emniyet Müdürlüğü’ne bir süre önce gönderdiği yazıda PKK’nın özellikle Doğu ve Güneydoğu Bölgesi’nde alan hakimiyeti yaratmak için AK Parti, CHP ve MHP’li milletvekillerini kaçırabileceği uyarasında bulunduğu belirtildi. Bu uyarı yazısında bir bakanın da adının verilerek, bu yönde çok duyarlı ve dikkatli olunması istendiği öğrenildi.

PKK Aygün'ü Facebook'tan takip etti

/images/100/0x0/55ea7dd3f018fbb8f8837472
PKK'lılar tarafından kaçırılan CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün'ün, Ovacık ziyaretini sosyal paylaşım sitesi Facebook'tan duyurduğu ortaya açıktı. Aygün'ün iki gün önce "Ovacık'a gidiyorum" diye yazdığı sosyal paylaşım sitesi Facebook'daki sayfasında dün saat 15.00 sıralarında "Ovacık'tayım; esnaf-halk sohbetlerinin ardından Munzur Baba'ya ziyarete gideceğim" diye yazdı. Aygün, sayfasına birde vatandaşla birlikte kahvede çektirdiği fotoğrafı ekledi.

İddiaya göre Kandil'den önceki gün şifreli mesajla Tunceli'deki PKK'lılara Hüseyin Aygün'ü kaçırması talimatı verildi. Ancak bu mesaj güvenlik güçlerince deşifre edilemediği için milletvekili Aygün, korumasız kaldı. Facebook'tan da yararlanarak Aygün'ü gezisi boyunca izleyen PKK'lılar, Ovacık dönüşünde aracını takip ederek kaçırma eylemini gerçekleştirdi.

Gazeteci Merkit, kaçırılma anını anlattı

CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün'ü kaçıran PKK'lıların milletvekili kaçırma kararının parti kararı olduğunu söylediği ortaya çıktı.

Milletvekili Hüseyin Aygün'ün kaçırıldığı sırada otomobilinde danışmanı Deniz Tunç ile birlikte bulunan gazeteci Kadir Merkit, polis ve jandarmada verdiği ifadenin ardından yaşanan olayları anlattı. Merkit, şunları söyledi:
"Yolun çok virajlı olması nedeniyle hızımız çok düşüktü. Bu sırada aniden sivil giyimli silahlı 2 kişi yolun tam ortasına geçerek arabayı durdurdu. Direk Hüseyin Aygün'e yönelerek, 'Hüseyin Bey bizimli gelmek durumundasınız. Partimizin kararıyla sizi alıkoyuyoruz' dedi. Bunun üzerine Aygün, yapılanların doğru olmadığını ve bir milletvekili olduğunu söyledi. Hüseyin bey PKK'lılarla yaklaşık 15 dakika aralarında konuştular. Hüseyin Aygün, bu kaçırılma olayını kabul etmediğini ve reddettiğini açıkça söyledi. Ancak örgüt mensupları ısrarla 'bizim yapabileceğimiz bir şey yok. Bu partimizin kararı sizi götürmek zorundayız' dediler. Bunun üzerine Aygün, 'yanımdaki gençlerin can güvenliği yok. Onların başına bir iş gelirse ben bunu kabul edemem. Eğer vuracaksanız beni vurun, arkadaşlarımı serbest bırakın' dedi. PKK'lılar da 'bizim arkadaşlarla işimiz yok, onlar yoluna devam edebilir' dedi. Biz yola devam ettik, PKK'lılar da Hüseyin Aygün'ü alıp ormanlık alana gittiler.''

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!