‘Pişkin’in şeytanlığı

Güncelleme Tarihi:

‘Pişkin’in şeytanlığı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 21, 1999 00:00

Haberin Devamı

Yolsuzluk, usulsüzlük, adam kayırma, kavga deyince akla gelen ilk isimlerden olan TURBAN eski Genel Müdürü ve DYP eski Milletvekili, ‘‘Pişkin Ömer’’ lakaplı Ömer Bilgin, inanılmaz bir şeytanlığa daha imza attı. Bu yüzden, Bilgin hakkında Cumhuriyet Savcılığı'na yeni bir suç duyurusunda daha bulunuldu.

TURBAN Genel Müdürü iken yaptığı usulsüzlüklerle ünlenen DYP eski milletvekili Ömer Bilgin'in yeni bir marifeti daha ortaya çıktı. Bilgin'in, usulsüz verdiği bir ihaleyi usulüne uydurmak için eski tarihli gazete bastırdığı belirlendi. Bilgin'in bu ihale nedeniyle kurumu 1995 yılının fiyatları ile 26 milyar lira zarara soktuğu da belirlendi. Bilgin hakkında Cumhuriyet Savcılığı'na yeni bir suç duyurusunda bulunuldu. Başbakanlık Teftiş Kurulu'nun 12 Ağustos 1999 tarihli raporu Ömer Bilgin'in yeni marifetini de belgeledi. Özelleştirmeden Sorumlu Devlet Bakanı Yüksel Yalova'nın talebi ve Başbakan Bülent Ecevit'in de onayı üzerine yapılan soruşturmada, TURBAN Kuşadası Marina Müdürlüğü'nde yapılan usülsüzlükler şöyle saptandı:

Teftiş Kurulu raporuna göre, 1994 yılında Kuşadası Marina Müdürlüğü'ne misafirhane, Türk hamamı, sauna, helikopter pisti ve idari binanın tamir edilmesi kararlaştırıldı. Ancak bu işler, ihale açılmadan, gazete ilanı verilmeden ve ihale dosyası hazırlanmadan Bilgin'in şifahi talimatıyla bir müteahhite verildi.

İhale için yasal gereklere uymayan Bilgin ve ekibi, iş verilen müteahhit inşaata başladıktan sonra işi kılıfına uydurmak için harekete geçti. Yasaya göre, yapılacak iş için ihale açılması ve bu ihale duyurusunun da bir gazetede yayınlanması gerekiyordu. Bilgin, hemen eski tarihli bir ihale dosyası hazırlattı. İhalenin gazetede yayınlanmasıyla ilgili engeli de bulduğu ‘uyanık’ fikirle aşmaya kalktı. Hemen ‘‘Ada’’ isimli bir yerel gazete ile anlaşarak, eski tarihli özel baskı yaptırdı. Bu gazetenin içinde ihale duyurusu yeraldı. Ancak bu gazetenin normal kopyalarının yasal olarak gönderilmesi gereken yerlere ulaştığı hesaba katılmadı. Teftiş Kurulu raporunda bu olay şöyle anlatıldı:

‘‘18.12.1993 tarihli yerel ADA Gazetesi'nin, ihale dosyasındaki eksikliğin giderilmesi, mevzuattan kaynaklanan şekil şartının yerine getirilmesi ve yapılan ödemelere meşruluk kazandırılması amacıyla, inşaatlar başladıktan sonra, geçmiş tarihle yayınlatıldığı;

Turban İstanbul Reklam ve Organizasyon Müdürü iken Ömer Bilgin'in onayı ile Kuşadası Marina Müdürlüğü'ne atanan Haydar Mengi'nin 20.12.1993 tarihinde yeni görevine başlamasının, sınırlı sayıda bastırılan 'geçmiş tarihli' yerel ADA gazetesi nüshalarının, gazete idarehanesi dahil, dağıtımı yapılan kamu kuruluşlarının hiçbirisinde bulunamamış olması bu iddiayı doğrulamaktadır.’’

Raporda Bilgin'in usulsüz olarak verdiği bu ihalede müteahhide milyarlarca lira fazla para ödediği de belirtilerek, bu paranın kendisinden tahsil edilmesi talep ediliyor. Rapora göre müteahhit firma ve üçüncü hahıslara 1995 rakamlarıyla 9 milyar 545 milyon lira ödenmesi gerekirken, fazladan tam 26 milyar 500 milyon lira ödendi.

SUÇ DUYURUSU

Başbakan Bülent Ecevit'in onayı ile Teftiş Kurulu, Ömer Bilgin ve ekibi hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusunda fazladan ödenen 26 milyar liranın sorumlulardan tahsil edilmesi de talep edildi. Teftiş Kurulu'nun raporunda Bilgin, ‘evrakta sahtekarlık, görevini kötüye kullanma ve delilleri yok etmekle’ suçlanıyor. Raporda, Kuşadası Marina'nın 1992 ile 1994 yılına ait muhasebe evraklarının koybolduğu da belirtilerek, bundan sorumlu görülen Turban Elmadağ Dağevi Müdürü Ahmet Kıvrak, Muhabese Şefi Mehmet Süslü ve Genel Müdürlük Personeli Hüseyin Bıldırcın hakkında da ‘delilleri yok etmek’ iddiasıyla suç duyurusunda bulunuldu.

Hálá dışarda

Ömer Bilgin, TBMM tarihinin hakkında en fazla dokunulmazlık fezlekesi düzenlenen milletvekili olarak siyasi tarihteki yerine aldı. Geçen dönem DYP Isparta Milletvekili olarak görev yapan Bilgin'in dokunulmazlığı 9 ayrı iddiadan TBMM'de 9 defa kaldırıldı ve bu iddialardan hakkında dava açıldı. Hakkındaki 10'uncu dokunulmazlık fezlekesi ise 18 Nisan seçimleri nedeniyle kadük oldu. Bilgin, bakanlık yapmadığı halde hakkında TBMM'de araştırma komisyonu kurulan ender milletvekilleri arasında da bulunuyor. Bunca suçlamaya ve yargılamaya karşın ise hálá dışarıda. Bilgin hakkındaki iddiaları araştırmak üzere kurulan Komisyon Başkanlığı'nı ANAP İstanbul Milletvekili Halit Dumankaya yapmıştı. ANAP'lı Dumankaya, Bilgin hakkındaki iddiaları bir dedeftik gibi yıllarca takip ederek yargıya intikal ettirmekle ün yaptı. Dumankaya, Bilgin hakkında tam 135 ayrı suç duyurusunda bulundu. Bilgin bu suç duyuruları nedeniyle halen 15 ayrı mahkemede yargılanıyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!